Komşu Yunanistan'da dinleme skandalı giderek büyüyor

Gülru Gezer Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Susana Vera/Reuters

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in geçtiğimiz mayıs ayında ABD Kongresi'nde Türkiye'yi hedef aldığı ve defalarca ayakta alkışlandığı konuşması sonrasında iki ülke arasında süratli bir şekilde tırmanan gerilimi ülkece yakından takip ediyoruz.

Yunanistan bir yandan; NATO tatbikatı çerçevesinde uçan silahsız Türk F-16'larına radar kilidi atıyor, açık denizlerde seyreden ro-ro gemisine ateş açıyor, S-300'leri aktive ediyor, gayrı askeri statüye sahip adalara (GASA) silah yığınağı yapıyor ve Girit'in karasularını 12 mile uzatma tehdidinde bulunuyor; diğer yandan Yunan üst düzey yetkililer üçüncü ülkelerin liderleriyle gerçekleştirdikleri görüşmelerde, konu gündemde olsun olmasın, Türkiye hakkında akıl ve mantıkla bağdaşmayan açıklamalarda bulunuyor ve Türkiye'yi şikayet ediyorlar.  

Miçotakis geçen hafta yaptığı bir açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik olarak "Bizde de enflasyon yüzde 85 olsa ben de gündemi değiştirmeye çalışırdım" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Miçotakis bu sözleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iç meseleleri gölgede bırakmak için Türk-Yunan ihtilafını gündemde tuttuğunu ima ediyordu.

Ancak Miçotakis bu sözleri söylerken geçtiğimiz yazdan bu yana dallanarak budaklanan dinleme skandalının artık kendi koltuğunu tehlikeye soktuğunu unutmuş olmalıydı. 


İstihbarat Başkanı'nın görevine mal olan dinleme skandalı

Geçen yaz başında Yunanistan istihbarat teşkilatı olan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) tarafından "Predator" adlı casus yazılımla ülkenin muhalefet partilerinden PASOK'un Başkanı Nikos Andrulakis ile gazeteci Tanasis Koukakis'in dinlendiği ortaya çıktı.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Koukakis'in telefonunun 2021'de 10 hafta süreyle dinlendiğinin tespit edildiğini açıkladı. Andrulakis ise, geen haziran ayında Avrupa Parlamentosu'nun bir uygulaması sayesinde telefonunun casus yazılımla takip edilip edilmediğini inceletti, Yunanistan Yüksek Mahkemesi'ne telefonunun yasa dışı dinlendiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. 

Andrulakis yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

Bu beni şoke etti çünkü bir AB ülkesinde, önceki nesillerin yaşadığı durumları kişisel olarak deneyimlemeyi hiç beklemiyordum. Ne yazık ki, hükümetin umutsuz bir girişimde bulunduğunu görüyorum. Gizli servislere bizi izlemeleri için para ödemiyoruz. Demokrasiyi ve devlet kurumlarını baltalayanların kim olduğunu söylemeleri için onlara para ödüyoruz. Cep telefonumu robotlaştırıp kamera ve mikrofonu kapalıyken bile istediği zaman açabilecek kadar gelişmiş bir yazılımla beni tuzağa düşürmeye çalışanların belli bir amacı vardı. Adaletten, hükümetten ve yetkili kurumlardan gerçeği öğrenmeyi bekliyorum.


Bir müddet konu hakkında yorum yapmaktan kaçınan Başbakan Miçotakis dinleme skandalına ilişkin yaptığı ilk açıklamada, "Yanlıştı. Bilgim yoktu, eğer olsaydı buna asla izin vermezdim" dedi. 

Öte yandan, konunun Yunan basınında geniş yankı bulması ve Miçotakis'in yeğeni olan Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis'in "Predator"u satan 'Intellexa' firmasının sahibi Feliks Bicios'la ticari ilişkilerinin olduğu iddialarının gündeme getirilmesi adıgeçenin istifasına neden oldu.

EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon da "bilgi toplama sürecindeki dikkatsizlik" nedeniyle ağustos başında istifa ettiğini açıkladı. 


Ana muhalefet Partisi SYRIZA'nın Başkanı Aleksandras Çipras ise, Miçotakis'i konuyu bilmek ve koordine etmekle itham etti ve konunu parlamentoda görüşülmesi ve usulsüz dinleme hakkında soruşturma açılması için parlamento oturumu yapılması önerisinde bulundu. 

Ağustos sonunda Yunan Parlamentosu'nda düzenlenen oturumda konu hakkında bir soruşturma başlatılması kararı alındı.

Muhalefet, Başbakan Miçotakis'in istifasını istedi, Miçotakis ise iç ve dış güçlerin ülkeyi istikrarsızlaştırmak istediklerini savundu ve "Bir hatanın siyasi krize dönüşmesine izin vermeyeceğim" şeklinde konuştu.

Miçotakis, Andrulakis'in telefonunun neden dinlediğine yönelik soruları ise yanıtsız bırakmayı tercih etti. 


Skandalın patlak vermesinin ardından yapılan anketlerde, yaşanan siyasi depremden Miçotakis'in Yeni Demokrasi Partisi'nin etkilenmediği, ancak halkın yarısından fazlasının Miçotakis'in istifa etmesi gerektiği yönünde görüş beyan ettiği tespit edildi.

Miçotakis'in konuyu bir "ulusal güvenlik meselesi" olarak takdim etmeye ve geçiştirmeye çalışması kendi partisi içinde de belirli kesimlerde rahatsızlık yaratıyor. 

Soruşturma devam ederken muhalefetteki başka siyasiler de benzer yazılımların telefonlarına gönderildiği iddiasıyla Yunanistan Yüksek Mahkemesi'ne başvurdular. 


Bakanların da dinlendiği iddiası

Miçotakis, Türk-Yunan sorunlarını körükleyerek dinleme skandalını hasır altı etmeye çalışsa da "Predator"un yarattığı siyasi depremin artçıları sürüyor.

Geçten günlerde Yunan basınında dinleme skandalının sadece muhalefetten siyasetçilere, işinsanlarına ve gazetecilere yönelik olmadığı, Başbakan Miçotakis ve yakın çevresiyle iyi ilişkileri olmayan iktidar partisinden siyasetçilerin de söz konusu casus yazılımla dinlenmiş olabileceği iddiaları yer aldı.

Hatta bir gazetede, 33 kişilik yeni bir liste olduğu ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Maliye Bakanı Hristos Staikouras'ın da adlarının bulunduğu iddia edildi. 

Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada Yunan basınında yeralan haberin aşırı iddialar içerdiğini, ancak deliller konusunda zayıf olduğunu belirterek, bahse konu iddiaların Yunan yargısı tarafından incelenmesi gerektiğini söylemekle yetindi. 

Dışişleri Bakanı Dendias'a yakın bir yetkilinin ise, bir Başbakan'ın kendi Dışişleri Bakanı'nı dinletmesini iddia etmenin düşünülemez ve son derece tehlikeli olduğunu belirttiği haberlere yansıdı.  


Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyet Atina'yı ziyaret etti 

Geçen hafta, Avrupa Parlamentosu uhdesinde çalışan Pegasus ile Benzeri Casus Yazılımları Araştırma Komitesi-PEGA'nın üyeleri Atina'yı ziyaret etti.

Cuma günü çalışmalarını tamamlayan komitenin Raportörü Sophia In't Veld "Predator" casus yazılımının kimin tarafından hangi amaçla kullanıldığı konusunda somut bulgular ele edemediklerini, zira yetkililerin kendileriyle gerekli bilgileri yeteri kadarıyla paylaşmadıklarını, konunun her halükarda genel seçimler öncesinde acilen ve her yönüyle aydınlatılmasını beklediklerini söyledi.

Yunanistan makamları tarafından yürütülen soruşturmanın yeterli olmadığını vurgulayan Int't Veld, Europol'le de işbirliği yapılması gerektiğine değindi. 

In't Veld ayrıca, Yunanistan genel seçimlerinin aynı zamanda Avrupa seçimleri olduğunu vurgulayarak, seçimlerin özgür ve adil olması gerektiğinin, bu nedenle seçimlerden önce her tür şüphenin bertaraf edilmesinin lazım geldiğinin altını çizdi.  

Buna ilaveten, Yunan basınında FBI'dan da bir heyetin konuyu araştırmak için Atina'yı ziyaret ettiği, sorulması üzerine, Yunan Hükümeti yetkililerin sözkonusu ziyaretten haberdar olmadıklarını açıkladıkları yönünde haberler yeraldı.


Miçotakis istifa eder mi?

Miçotakis seçimlerin sonbaharda değil, 2023 yazında yapılmasını önererek dinleme skandalının o zamana kadar gündemden düşeceğini hesap etmiş olabilir, ancak Yunan basınında yeralan son iddialar sonrasında konunun daha uzun süre tartışılacağı anlaşılıyor. 

Ayrıca Miçotakis'in başı ekonomiyle de dertte. Dolayısıyla her iki krizi birlikte göğüsleyebilecek güce sahip olup olmadığı tartışma konusu.

Miçotakis seçimlere kadar ülkenin ve partisinin başında kalmakta kararlı olduğunu çeşitli vesilelerle açıklasa da kendi kabinesinden bakanları dinlediği yönünde somut bulguların ortaya çıkması halinde koltuğunu koruması mümkün olmayacaktır.

Bunun farkında olan Miçotakis'in Türkiye'ye yönelik söylemlerini daha da keskinleştirmesini beklemek gerekir.  

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU