PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 3 Temmuz 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Etiyopya, 8 Sudan vatandaşını infaz etti

Etiyopya ordusunu, esir tuttuğu 7 Sudanlı asker ve bir sivili infaz etti. Sudan tarafı yaptığı açıklamada, "Bu hain olayı karşılıksız bırakmayacak. Bu korkakça davranışa uygun şekilde mukabelede bulunacak" denildi.

İki ülke arasında ihtilaflı bölge olarak bilinen Fakaşa'da yaşanan bu olay, göz dağı verme şeklinde yorumlandı.

20 yıldır Etiyopyalı milisler tarafından kontrol edilen Fakaşa bölgesini Sudan 2020 yılında geri aldığını açıklamıştı.

170 kilometrelik bir alanı kapsayan Fakaşa sebebiyle Sudan yönetimi ile topraklarının işgal edildiğini ile süren Etiyopya arasında zaman zaman çatışma ve gerginlik yaşanıyor.


Mali'de seçim takvimi belli oldu

Mali'de 2020 yılında gerçekleştirilen askeri darbenin ardından seçim takviminin belirlenmesi sürecinde sona gelindi.

Açıklanan yol haritasına göre 2023'te yeni anayasa referandumu, Haziran 2023'te yerel, Ekim-Kasım 2023'te ise milletvekili seçimlerinin yapılacağını söyledi.

Başta Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) olmak üzere uluslararası toplum, Mali'den anayasal düzene geçiş için bir yol haritası belirlemesini istiyordu.

Mali, ocak ayında, sivil yönetime geçişin 5 yıl olacağını duyurmuş, demokratik seçimlerin bu sürenin sonunda düzenleneceğini açıklamıştı.

ECOWAS ve bölgesel örgütler ise 5 yılın çok uzun bir süre olduğunu belirterek, cunta yönetiminde yer alan isimlere ve Mali devletine çeşitli yaptırımlar uygulama kararı almıştı.

ECOWAS ülkeleri, Mali'ye kara ve hava sınırlarını kapatmış, Mali ile ECOWAS ülkelerinin diplomatik ve ekonomik ilişkileri de askıya alınmıştı.


Almanya, Nijerya'ya ait tarihi eserleri iade etti

Alman yetkililer, 19'uncu yüzyılda Avrupalılar tarafından yağmalanan Benin Bronzları olarak bilinen bin 100'den fazla paha biçilmez heykelden ilk ikisini Nijerya'ya iade etti.

Almanya'da düzenlenen törenle heykeller iade edildi. Törende konuşan Almanya Dışişleri Bakanı, "Bu bir Avrupa sömürgeciliğinin hikayesi. Tarihin bu bölümünde Almanya'nın aktif bir rol oynadığını unutmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Almanya, ülkesine geri gönderilen bronzları barındırmak için Benin City'de inşa edilecek bir müzenin finanse edilmesine yardımcı olacak

İngiliz askerleri, 1897'de şu anda güneybatı Nijerya'da bulunan Benin Krallığı'nı işgal ettiklerinde, 13'üncü yüzyıldan kalma karmaşık heykeller ve plaklardan oluşan yaklaşık 5 bin eseri yağmaladılar.


Kongo ile Ruanda sınırı tekrar açıldı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Ruanda arasında bir süredir yaşanan gerginlik, 17 Haziran'da Kongolu bir askerin sınırı geçerek Ruandalı iki askeri yaralaması ve vurularak öldürülmesinin ardından iyice tırmandı. Bu olayın üzerine Kongo tarafı sınırları kapattığını açıkladı. 

Kongo Başbakan Yardımcısı yaptığı açıklamada, kabine toplantısında sınırların yeniden açılması kararına varıldığını söyledi. Önceden 14 saat çalışan sınır kapılarının artık 7 saat çalışacağını, böyle bir kısıtlama getirmeyi kararlaştırdıklarını açıkladı.

M23 isimli silahlı isyancı grupla Kongo askerleri arasında bir süredir devam eden çatışmalar binlerce sivili yerinden etti. Kongo, M23'ün Ruanda tarafından desteklendiğini iddia ediyor.


Gana, IMF ile görüşmelere başlayacak

Gana Devlet Başkanı Nana Addo, Maliye Bakanına ülke ekonomisini desteklemek için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile resmi ilişkiler başlatması için yetki verdi.

Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu zorluklar karşısında Gana ekonomisinin yeniden inşasını hızlandırmak için IMF ile çalışma kararı alındığı belirtildi.

Gana'da son aylarda enflasyon yüzde 27 ile rekor kırdı. Bunun yanında borç dengesinde bozulmalar yaşandığı bildirildi. Nisan 2015'te, 918 milyon dolarlık bir kredi için IMF'ye başvurmuş, 2019'da programdan çıktığını açıklamıştı.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU