Hindistan ve Pakistan arasındaki nükleer savaşı engelleyen tek bir şey var

Onlarca yıldır süren huzursuzluk açık bir çatışmaya dönüşürken, düşman komşular gerilimin daha da tırmanarak felakete varmasını önleyecek protokoller geliştirmeyi başaramadı

(AP)

Hindistan ve Pakistan için savaş hiçbir zaman bir kalp atışından daha uzak olmadı. 1947'deki bölünmeden bu yana sular hiç durulmadı.

Kardeş katline varan nefret, kan davasının ölümcül kuvveti, milyonlarca Pakistanlının, Müslümanların çoğunlukta olduğu Himalaya bölgesi Keşmir'in tamamının kendi hakları olduğuna inancı... İşte bu faktörler şiddetli savaşların tekrar tekrar patlak vermesinin nedeni.

Hindistan ve Pakistan, onlarca yıldır yaşanan en ciddi gerilimin ortasında bir kez daha tam bir çatışmanın eşiğinde. Bu hafta Hindistan'ın Sindoor Operasyonu'nu başlatmasının ardından iki ülke arasında süregiden açmaz, açık bir çatışmaya dönüştü: Hindistan, komşusunun tarafında ve Pakistan yönetimindeki Keşmir'de yer alan 9 "terörist altyapı" bölgesine şafak öncesi saldırılar düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 26 sivilin ölümüne yol açan Hindistan'ın hamlesini bir "savaş eylemi" diye nitelendirerek ülkesinin karşılık vermeye "her türlü hakkı olduğunu" ilan etti.

Deniz seviyesinden 5 bin 400 metre yükseklikteki Himalayalar'da yer alan Siachen Buzulu'nda, dünyanın en yüksek ve en anlamsız çatışmasında ateşkes imzalanmasından 22 yıl sonra her iki taraftan binlerce asker bugün hâlâ birbirlerini gözlüyor.

Ancak bu komşuları bu kadar tehlikeli kılan (BM Güvenlik Konseyi'nde anında toplantılara yol açan ve Beyaz Saray'da alarm zillerini çaldıran) şey iki başkentin, Yeni Delhi ve İslamabad'ın, birbirinden sadece 800 kilometre uzakta olması. Bunun yanında, kronik düşmanların her ikisinin de nükleer silahları olduğu gerçeği. Bir ülke diğerini göz açıp kapayıncaya kadar yok edebilir.

Son çatışma uzun zamandır bekleniyordu. Kontrol Hattı diye bilinen fiili sınırla ortadan ikiye bölünen Keşmir'in kendine özgü tartışmalı statüsü, birbiri ardına gelen Hindistan hükümetleri tarafından sınırlı bir özerklikle tanınıyordu. Ancak 2019'da Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hindu milliyetçilerinin uzun süredir devam eden talebini yerine getirerek bu ayrıcalığı ortadan kaldırıp Keşmir'i sıradan bir eyalet statüsüne indirerek Pakistan'da öfkeyi tetikledi.
 


Modi uzun süre bu işten yakayı kurtarmış gibi göründü. 30 yıl süren isyanın ardından Keşmir'in güzel göllerine ve dağlarına göreceli bir huzur gelmiş ve Hintlilerin turizmi toparlanmaya başlamıştı; ta ki geçen aya kadar.

22 Nisan'da silahlı 5 militan, Keşmir'in Hindistan yönetimindeki bölümünde yer alan tatil beldesi Pahalgam yakınlarında 26 gayrimüslimi öldürdü. Bu pusu, Hint milliyetçilerini en çok acıtan yerden vurdu: Her yaz onbinlerce dindarı çeken büyük bir yıllık hac ziyaretinin yapıldığı Amarnath Dağı'ndaki mağara tapınağına giden yol üzerindeki Hindu siviller katledildi. Güçlü dini eğilimleri olan Modi hükümeti için bu, acımasızca iyi hesaplanmış bir darbeydi.

Hindistan gece gerçekleştirdiği 9 hava saldırısının, geçmişte Keşmir'deki terör saldırılarından sorumlu tutulan Ceyş-i Muhammed ve Leşker-i Tayyibe gibi Pakistan merkezli militan örgütlerle özdeşleştirilen yerleri hedef aldığını iddia etti. Ancak Pakistan'ın kalbi Pencap'taki camilerin ve bazı hedeflerin vurulması, ciddi bir gerilimin tırmanması tehlikesini artırdı.

Artık kaçınılmaz korku, nükleer bir çatışmanın yaşanması. 2002'de dünya, bir önceki yıl Delhi ve Keşmir parlamentolarına yapılan terör saldırılarının ardından, eski kan davasının kontrolden çıkmasıyla ilgili ilk kez gerçek bir tedirginlik yaşamıştı. Şüphesiz, nükleer bir yangının çıkmasını engelleyecek yapısal hiçbir şey yok.

Domuzlar Körfezi krizinin ardından ABD ve SSCB, kaza ve hata riskini azaltmak için ayrıntılı protokoller geliştirmişti. Hindistan ve Pakistan bu tür önlemlerde henüz ilk aşamaya ulaşmış değil. 2004'te iki başkent arasında bir nükleer telefon hattı kuruldu. Şimdi dünya, bu hat kullanılmasın diye dua edecek.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU