Ben Noel'i çok seven bir Müslümanım, bayramın adını benim için değiştirmeyin

Noel'de duygularına dikkat edilmesini isteyenler Hıristiyan olmayanlar değil. Bu bizi müşkülpesent ve kaba gösteriyor

Noel aslında en kapsayıcı bayramlardan biridir (Pexels)

Noel'i çok seviyorum. Tabii ki tamamen dünyevi bir şekilde, çünkü ben "dininin gereklerini yerine getirmeyen" bir Müslümanım, bu nedenle Birleşik Krallık'taki Brighton Üniversitesi'nin Noel kelimesinin kullanımından kaçınarak bunun yerine tatilden "kış kapanış dönemi" diye bahsedilmesini önerdiği bir kılavuz yayımladığını görmek kafa karıştırıcı.

Anlıyorum, insanları dışlamak istemiyorlar. Fakat bu, iyi niyetli liberal tipler için temel sorun. Rahatsızlık ya da incinmeyi önleme telaşıyla, ritüelleri paylaşmanın gücünü gözden kaçırıyor ve aksi takdirde toplumların kaynaşması için kapsayıcı ve önemli bir yol olabilecek geleneklere zarar veriyorlar. Daha kapsayıcı bir dil kullanma çabalarından dolayı takdir edilmeliler. Önemsemeleri güzel fakat ne yazık ki ortaya çıkan profesyonelleşmiş bir erdem oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ve biraz da küstahça. Noel'de duygularına dikkat edilmesini isteyenler Hıristiyan olmayanlar değil. Bu bizi müşkülpesent ve kaba gösteriyor. Hepimiz ofis partisinde nasıl "ötekileştirileceğimizi" merak ederek Aralık'ı korkuyla beklemiyoruz. Hangi dinden olursanız olun, yılın bu zamanında herkesin Noel'de bir kütük tatlısına dalmayı aynı derecede istediğini neredeyse garanti edebilirim.

Pek çok kişi bayram sezonundan keyif alır. Bu onların dini olmasa da birçoğu bu dönemi kendi gelenekleriyle kutlamanın bir yolunu buldu. New York'ta pek çok Yahudi'nin, yerel restoranın muhtemelen açık olacağından emin bir şekilde Noel arifesinde Çin yemeği yemek için dışarı çıktığı biliniyor. Müslümanların da bu çorbada tuzu oluyor. İsa'ya inananlar olarak, bakire doğum hikayesinde İsa ve Meryem'den bahsediyoruz ve Hıristiyanlar gibi bunu bir tefekkür ve dua zamanı olarak kullanabiliriz.

Noel aslında en kapsayıcı bayramlardan biri. Bu, herkesin sahiplenebileceği yıllık bir kültürel olgu. Hepimiz kartpostal gönderip alıyoruz, tüm inançlardan ebeveynler çocuklarını okuldaki İsa'nın doğuşu piyesinde görmek istiyor ve aramızda kim Noel televizyonunda ne olacağına dört gözle bakmıyor ya da John Lewis reklamını heyecanla beklemiyor?

Noel'in ticari avantajlarını da unutmayalım. Bu, herkesin kış programının önemli bir parçası ve ben kendi adıma Efsane Cuma (Black Friday) fırsatlarına ve ardından gelen ocak indirimlerine bayılıyorum. Mevsim bulaşıcıdır ve ışıklar, süslemeler ve mağazalardaki Noel şarkılarının hafifçe tıngırdaması onu paylaşılan bir deneyim haline getirir.

Britanya'nın Hindu başbakanı, kapısının önündeki Rangoli deseniyle de Noel ağacıyla olduğu kadar evinde gibidir. İnancınızın sizi kısıtlamasına gerek yok, siz de ülkenizdeki Hıristiyan yurttaşlara içtenlikle "mutlu Noeller" dileyebilirsiniz.

Tarihi öğrenmek, dahil olmak ve katılmak insanı daha az farklı, daha az yabancı yapan şeydir. Büyürken Noel'e pek meraklı değildik ama Noel Günü'nü arkadaşlarımla geçirmek için her zaman davet edilirdim ve bundan büyük keyif alırdım. Bir şeyin parçası olduğumu hissetmemi sağladı. Ramazan Bayramı'nda da bu davetler karşılık buldu çünkü başkalarının sizin kökenlerinizi ve bayramlarınızı öğrenmek istemesi bir iltifattır.

Nihayetinde, New York'ta bir Çin restoranı işletmiyorsanız, bu çoğumuz için bir tatil tabii ki. Ailenizle zaman geçirmek, tüm insanlığa iyi niyet göstermeyi hatırlamak ve yıl sonunda yorgunluğunuzu atmanız için biraz Noel büyüsü ummak. Bunun neresi incitici olabilir ki?



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU