Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

İran sınırında 4,3 büyüklüğünde deprem Van'da da hissedildi

AFAD, İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Marand kentinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini, sarsıntının Van’ın Başkale ilçesinde de hissedildiğini açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İran’da 4,3 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu. AFAD Deprem Dairesi’nin verilerine göre, merkez üssü Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Marand kenti olan deprem, saat 22.01’de kaydedildi. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen sarsıntının, Van’ın Başkale ilçesine yaklaşık 141 kilometre uzaklıkta olduğu bildirildi.

Deprem, Van ve çevre ilçelerde de hissedildi.


Türk bayrağını asılı olduğu yerden söküp yerde sürükleyen şüpheli gözaltına alındı

Beylikdüzü'nde asılı olan Türk bayrağını sökerek yerde sürüklediği belirlenen şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir şahsın Türk bayrağını asılı olduğu yerden söküp yerde sürüklediği anlara ait bazı sosyal medya platformlarında paylaşılan görüntüler üzerine inceleme başlattı.

Yakuplu Mahallesi'ndeki bir iş yerinin önünde asılı olan bayrağı yerinden söküp sürüklediği belirlenen F.K, ekiplerce gözaltına aldı.

Şüpheli, işlemleri için emniyete götürüldü.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Türk bayrağına yönelik saygısızlık içeren görüntülerle ilgili olarak ivedilikle çalışma başlatılıp şahsın yakalandığı aktarılarak, "Bayrağımız bizim vatanımız. Saygısızlığa yeltenen herkes hukuk önünde gereken karşılığı bulacaktır." ifadelerine yer verildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, emniyetin açıklamasını paylaşarak, "Şehitlerimizin kanıyla al rengini alan ay-yıldızlı bayrağımız, milletimizin şerefidir. Bayrağımıza saygısızlık yapan hadsizi en kısa sürede yakalayan İstanbul Emniyet Müdürlüğümüzü tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.


DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan'dan DİSK'e ziyaret

DEM Parti sözcüsü Ayşegül Doğan ve beraberindeki heyet, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu (DİSK) ziyaret etti.

DİSK'ten yapılan açıklamada, "DİSK Genel Merkezi'ni ziyaret eden DEM Parti sözcüsü Ayşegül Doğan ve beraberindeki heyet, Genel Başkanımız Arzu Çerkezoğlu ve Yönetim Kurulu üyelerimizle gündemdeki konulara dair görüş alışverişinde bulundu." denildi.


DEM Partili Bozdağ ve Beştaş'ın İsveç Parlamentosu'nda temasları sürüyor

DEM Parti Ağrı Milletvekili Heval Bozdağ ile Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, İsveç Parlamentosu'nda görüşmelerini sürdürdüklerini bildirdi.

Bozdağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İsveç Parlamentosu'nda görüşmelerimize devam ediyoruz. HDK Eş Sözcümüz Meral Danış Beştaş ile birlikte daha önce İsveç hükümetlerinde Adalet, İçişleri ve Göçmen Bakanlığı gibi önemli görevlerde bulunan, şu an İsveç Sosyal Demokrat Parti Dış İlişkiler sözcülüğünü yürüten Morgan Johansson ile biraraya geldik." ifadesini kullandı.


Myanmar'da 5,9 büyüklüğünde deprem

Myanmar'ın Magway Bölgesi'nde 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), 5,9 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Magway Bölgesi'nde yer alan Yenangyaung kentinin 95 kilometre batısı olduğunu açıkladı.

Yaklaşık 62 kilometre derinlikte meydana gelen depremde, can veya mal kaybı bildirilmedi.

Hindistan basınındaki haberlere göre, Myanmar'daki deprem, çevre ülkelerde de hissedildi.


Suriye güvenlik güçleri Kamışlı’ya girdi

Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında varılan mutabakat kapsamında, Suriye İçişleri Bakanlığı’na bağlı iç güvenlik birimleri Kamışlı’ya giriş yaptı.

Edinilen bilgilere göre, yaklaşık 100 kişilik konvoy bugün saat 17.00 sıralarında havalimanı yakınındaki güney girişinden şehre ulaştı. Konvoyun geçişi sırasında, yerel Asayiş güçleri tarafından şehir genelinde geçici sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Öte yandan, dün de benzer bir güvenlik birliğinin zırhlı araçlarla Haseke şehir merkezine giriş yaptığı bildirildi. Gelişmelerin, Suriye hükümeti ile SDG arasında yürütülen koordinasyon süreci çerçevesinde gerçekleştiği ifade ediliyor.


Bülent Arınç'tan Bahçeli açıklaması: Yaptığı konuşmayı büyük bir ilgi ve takdirle dinledim.

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında söylediği  "Anadolu huzura, Öcalan umuda, Ahmetler makama ve Demirtaş yuvasına dönünceye kadar kararımız nettir" sözleri hakkında bir açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Arınç, şunları kaydetti:

Sayın Devlet Bahçeli’nin bugün grup toplantısında yaptığı konuşmayı büyük bir ilgi ve takdirle dinledim. Kendilerini içtenlikle tebrik ederim. Umarım ki adını zikrettiği isimlerle birlikte siyasî düşünceleri, fikirleri ve eylemleri sebebiyle halen cezaevinde olan pek çok kimse de bir an önce özgürlüğüne kavuşur. 

Sayın Bahçeli’yi dinlerken inancımızda adil olmanın ve adalet ile hükmetmenin ne kadar önemli olduğunu anlatan bir kıssa geldi ve sizlerle de paylaşmak istedim. Bu kıssadan atıfla demek istiyorum ki 1978 yılından beri yol ve dava arkadaşlığı yaptığım Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Bahçeli’den daha az adil değildir. Hz. Ömer ve Nurşirevan adalette eşsiz örneklerdi. İnanıyorum ki Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli de en yakın zamanda buna en güzel iki örnek olacaklardır.


Suriye İçişleri Bakanlığı duyurdu: Güvenlik güçleri, Kamışlı'ya giriş yapmaya hazırlanıyor

Suriye Hükümeti'ne bağlı güvenlik güçleri, 30 Ocak’ta varılan anlaşma kapsamında bugün Kamışlı kentine gelecek. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentte, gazeteciler ve güvenlik görevlileri dışında kentte herhangi bir hareketlilik gözlemlenmiyor.

Suriye İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Suriye hükümeti ile SDG arasında imzalanan anlaşmanın uygulanması kapsamında, bakanlığa bağlı emniyet güçleri anlaşma maddelerini hayata geçirmek ve güvenlik görevlerini devralmak üzere Haseke ili kırsalındaki Kamışlı kentine giriş yapmaya hazırlanıyor" açıklaması yapıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitti. Riyad Kral Halid Uluslararası Havalimanı'na "TUR" uçağıyla gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Riyad Emiri Prens Faisal bin Bandar Al Saud, Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Fahad bin Assad Abualnasr ile Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Emrullah İşler ve eşi Ayşenur İşler karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile bazı yetkililer de Suudi Arabistan'a geldi. Havalimanından ayrılan Erdoğan, Yemame Sarayı'na geçti.


İran, AB’ye üye ülkelerin Tahran büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

İran'ın Avrupa Birliği’nin (AB) Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütü olarak kabul etme kararına tepki için ülkedeki tüm AB büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığı belirtildi.

İran basınında yer alan haberlere göre, İran Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin Tahran Büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığını açıkladı.

Büyükelçilerin pazar ve pazartesi günü Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldığı ve AB’nin Devrim Muhafızları Ordusunu terör örgütü olarak kabul etme kararının kınandığı kaydedildi.

Bakanlık yetkililerinin büyükelçiler ile yaptığı görüşmede, AB’nin söz konusu kararının uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Şartı’na aykırı olduğu belirtilirken, ilgili kararın İran halkına yönelik bir hakaret olarak değerlendirileceği ifade edildi.

İranlı yetkililer ayrıca, Devrim Muhafızları Ordusu’nun İran’ın ulusal güvenliğinin sağlanması hususunda önemli görevler üstlendiğini ve AB’nin aldığı bu kararla uluslararası barış ve hukukun üstünlüğü ilkesine darbe vurduğunu dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB), Devrim Muhafızları Ordusunu terör listesine aldığını duyurmuştu

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformu hesabından paylaştığı mesajda, İran’daki baskıların cezasız kalamayacağını belirterek AB dışişleri bakanlarının Devrim Muhafızları Ordusunu terör örgütü olarak tanımladığını bildirmişti.


İngiltere ve Norveç kraliyet aileleri Epstein belgeleri nedeniyle baskı altında

ABD’de kamuoyuna açıklanan yeni Jeffrey Epstein dosyaları, İngiltere ve Norveç kraliyet ailelerini yeniden tartışmaların merkezine taşıdı. Belgelerde, Epstein’ın 2008’de çocuk istismarı suçundan mahkûm edilmesinin ardından da bazı üst düzey kraliyet mensuplarıyla temasını sürdürdüğünü ortaya koyan e-posta yazışmaları yer aldı.

Belgelerde yer alan e-postalar, Norveç Veliaht Prensesi Mette-Marit ile Prens Andrew’un eski eşi Sarah Ferguson’un, cinsel suçlu olarak hüküm giymesi ve hapis cezasına çarptırılmasından yıllar sonra da Epstein’ın onunla dostluklarını sürdürdüğünü ortaya koyuyor. E-postalar, ABD Adalet Bakanlığı tarafından geçen hafta, toplam üç milyon belgeyi kapsayan daha geniş bir yayımlama süreci kapsamında kamuoyuyla paylaşıldı.

Epstein, 2008 yılında reşit olmayan bir kişiyi fuhşa teşvik etmekten suçlu bulunmuştu.

Eleştirilere maruz kalan Norveç Veliaht Prensesi Mette-Marit, dün yaptığı açıklamada, Epstein’ın geçmişini daha kapsamlı şekilde araştırmamış olmaktan “sorumluluk duyduğunu” ve “Epstein ile herhangi bir temas kurmuş olmaktan pişmanlık duyduğunu” söyledi. Mette-Marit, Epstein’ın mağdurlarına da “derin sempati ve dayanışma” mesajı iletti.


Eski ABD Başkanı Bill Clinton ve eşi, Epstein soruşturmasında Kongre'de ifade vermeyi kabul etti

Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın sözcüsü Angel Urena, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, Jeffrey Epstein skandalı ile ilgili açıklamada bulundu. Bill Clinton ile Hillary Clinton'ın "iyi niyetle müzakere ettiğini" belirten Urena, ikilinin Epstein ile ilgili Kongre'de yürütülen soruşturma kapsamında ifade vereceğini bildirdi. Urena, "Yemin altında bildiklerini size anlattılar, ama siz umursamadınız. Ancak eski Başkan (Bill Clinton) ve eski Dışişleri Bakanı (Hillary Clinton) orada olacaklar. Herkese uygulanacak bir emsal oluşturmayı sabırsızlıkla bekliyorlar" ifadelerini kullandı.

Denetim Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi James Comer ise Clintonların ifade vermeyi kabul etmelerinin tek nedeninin haklarındaki "Kongre'ye itaatsizlik" suçlamaları olduğunu savunarak, henüz kesin bir anlaşma sağlanmadığını belirtti. Ellerinde yazılı bir belge olmadığını belirten Comer, teklife açık olduklarını ancak bunun "ne söylediklerine bağlı" olduğunu ifade etti.

Çiftin ne zaman ifade vereceğine ilişkin henüz bilgi paylaşılmadı. Bill ve Hillary Clinton çifti, 13 Ocak'ta, Epstein davasına ilişkin Kongre'de yürütülen soruşturmada kendilerine gönderilen celbe uymayacaklarını ve ifade vermeye gitmeyeceklerini açıklamıştı. Denetim Komitesi Başkanı Comer de Clinton çiftinin ifade vermeye gelmemesine karşın "Kongre'ye itaatsizlik" suçlamasıyla dava açacağını bildirmişti. Temsilciler Meclisi Denetim Komitesinin, Clinton çiftinin soruşturmada ifade vermeyi reddetmesi üzerine "mahkemeye itaatsizlik"ten yargılanmaları konusunda yaptığı oylamada, ABD'nin 42. Başkanı Bill Clinton 8'e karşı 34 oyla, eşi ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise 15’e karşı 28 oyla "mahkemeye itaatsizlik"ten suçlu bulunmuştu. Comer, daha sonra çiftin avukatı tarafından yapılan ve Bill Clinton'ın yazılı tutanaklı bir mülakata katılması ile Hillary Clinton'ın yeminli bir beyan sunması yönündeki teklifi reddederek, her ikisinin de komite önünde yeminli ifade vermesi gerektiğini belirtmişti.


MLKP operasyonu: 96 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, NSosyal'deki hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat şube müdürlüklerinin, MLKP'nin basın ve gençlik yapılanmaları üzerinden faaliyet yürüten şüphelilere yönelik çalışmaları sonucunda, aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir'in de bulunduğu 22 ilde operasyonlar düzenlendiğini belirtti. Yerlikaya, operasyonlarda 96 şüphelinin yakalandığını duyurdu.

Örgütün gençlik yapılanmaları, basın ve propaganda yapılanmaları içerisinde faaliyet yürüttüklerini belirten Yerlikaya, üst düzey yöneticilerinin de katıldığı çevrim içi toplantılar aracılığıyla talimatlar aldıkları, örgütün 30. kuruluş yıl dönümü etkinliklerine ve örgüt talimatları doğrultusunda gerçekleştirilen sözde anma faaliyetleri ile çeşitli organizasyonlara katıldıkları, örgüt propagandası içeren paylaşımlar yaptıkları tespit edilen şüpheliler hakkında soruşturma başlatıldığını aktardı


Merkez Bankası Başkan Yardımcılıklarına yeni atamalar yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Para Politikası Kurulu Üyesi Fatma Özkul ile Gazi İshak Kara, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan (Guvernör) Yardımcılığı görevlerine atandı.

Atamalar, 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 29’uncu maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2, 3 ve 7’nci maddeleri uyarınca gerçekleştirildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU