Rusya neden Ukrayna'yı işgal edebilir?

Gerginlik artarken NATO, Doğu Avrupa'ya daha fazla savaş jeti ve uçağı sevk ediyor

(AP)

Ukrayna sınırı yakınlarında 106 binin üzerinde Rus askeri konuşlanmışken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgale karar vereceğine dair korkular artıyor.

Bu tehdit, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden ve 14 binden fazla kişinin ölümüne yol açan, ayrılıkçılarla Kiev arasındaki düşük seviyeli ihtilafın hâlâ sürdüğü Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde çatışmalara yol açmasından 8 yıl sonra geliyor.

Batı, bölgedeki gerilimleri ve savaş riskini hafifletmeyi umsa da Kremlin'le NATO arasındaki görüşmelerde hiçbir ilerleme katedilemedi. Dolayısıyla durum bu haldeyken, bundan sonra ne olacağı net olmaktan çok uzak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NATO, Doğu Avrupa'daki mevzilerine ilave gemiler ve savaş jetleri yolladığını açıklarken ABD ve Birleşik Krallık (BK) da diplomatlarının ailelerini Ukrayna'dan çekiyor.

Medyadaki haberlere göre Moskova, askeri tatbikat için Belarus'a birlik ve malzeme kaydırırken, Washington da binlerce ABD askerini Baltıklar ve Doğu Avrupa'daki NATO müttefiklerine yollamayı değerlendiriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, durumu yatıştırmak amacıyla geçen hafta Avrupa'ya uçtu. Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve diğer müttefikleriyle yapacağı görüşmelerin ardından Rus mevkidaşlarıyla görüşmelerde bulundu.

Ne var ki, görüşmeler gerilimleri azaltmadı. Blinken pazar günü yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde ABD ve müttefiklerinden "süratli, şiddetli ve birlleşik bir karşılık" alacağına dair uyarıda bulundu.

Dahası ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta Beyaz Saray'da kötümser bir tavır sergiledi ve gazetecilere, büyük olasılıkla bir işgal olacağını söyledi.

Biden, Putin hakkında "Benim tahminim Putin'in Ukrayna'na gireceği yönünde. Bir şeyler yapması gerekiyor," dedi.

Biden, bu gerçekleşirse Moskova'nın “ciddi ve pahalı bir bedel ödeyeceği” uyarısında bulundu. Bu bedele bir dizi yaptırım da dahil.

Ancak analistler, bu tür tehditlerin, son yıllarda Rus ekonomisini "yaptırıma dayanıklı" kılmaya çalışan Putin rejimini caydırmasının pek mümkün olmadığına inanıyor.

Mevcut anlaşmazlık, Putin'in daha önce Rusya tarafından yönetilen Ukrayna gibi ülkelere NATO'nun tecavüzü olarak algıladığı şeyi düzeltme girişimi olarak yaşanıyor.

Anketler Ukraynalıların büyük bir çoğunluğunun ülkelerinin NATO'ya üye olmasını istediğini gösterirken, Kremlin Batı'dan Ukrayna'nın asla örgüte katılmayacağına dair söz vermesini istiyor ki bu, savunma ittifakının kabul etmediği bir şey.

Putin, geçen yaz yayımlanan 5 bin kelimelik bir makalesinde NATO'nun Ukrayna ve Rusya'yla ilişkisi hakkında kendi düşüncelerini ortaya koymuştu.

Stockholm Özgür Dünya Forumu'nun kıdemli üyelerinden Anders Aslund'a göre, "Rusların ve Ukraynalıların Tarihsel Birliği Üzerine" başlıklı tez, "bir savaş ilanına bir adım mesafedeydi".

Rusya Devlet Başkanı, Rusların ve Ukraynalıların "tek halk" olduğu iddiasını yineleyerek Rusya'nın "soyulduğunu" öne sürüyordu.

Metnin başka bir bölümünde, Putin, Kiev'e daha açık tehditler savuruyordu. Putin, "Ukrayna'nın gerçek egemenliğinin ancak Rusya'yla işbirliği halinde mümkün olduğuna eminim" diye yazmıştı.
 

 

Birkaç ay sonra Putin, Ukrayna'ya on binlerce asker gönderdi. Şimdi Putin, Rusya'nın bölgedeki askeri varlığını genişletiyor ve daha fazla askerin bu ay içinde yapılması planlanan ortak ordu tatbikatları için Belarus'a gitmesi bekleniyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, şu anda sınırın yakınında 21 bini deniz ve hava birliklerinin parçası olan 127 bin Rus askeri personelinin bulunduğunu söyledi.

Birleşik Krallık ve ABD kısa süre önce Ukrayna'ya askeri destek verdi ve geçen günlerde eski uçan tanksavar silahları ülkeye geldi.

Bununla birlikte, muhtemel muharipler arasındaki askeri güç bakımından dikkate değer uçurum göz önüne alındığında, bu tür jestler, bir Rus işgali tehdidiyle karşı karşıya kaldığında Kiev için muhtemelen züğürt tesellisidir. Ukrayna'nın 250 binden az askeri var ve saflarına 130 bin asker daha eklemek istiyor; Rusya'nınsa emrinde neredeyse bir milyon asker var. Rusya'nın askeri donanımı da çok daha gelişkin ve bol.

Ukrayna'nın BK Büyükelçisi Vadym Prystaiko, iki ordu arasındaki eşitsizlikten bahsederken, ülkesinin NATO'nun bir parçası olmamasının talihsizlik olduğunu söyledi.

Prystaiko, "Biz bu ailenin bir parçası değiliz ve Avrupa'nın en büyük ordusuyla tek başımıza karşı karşıyayız" dedi.

Rus yetkililer işgal planlarını defalarca yalanladı ancak Moskova, ortak askeri tatbikatlar için birliklerini Beyaz Rusya'ya da taşıyarak ordusuna komşu Ukrayna'ya kuzeyden, doğudan ve güneyden saldırma seçeneği kazandırdı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov bu hafta yaptığı açıklamada, Ukrayna'da artan gerilimin sorumlusunun Batılı silahların Ukrayna'ya teslimatı, askeri manevralar ve NATO savaş uçaklarının uçuşları olduğunu söyledi.

Belki de işgale peşrev olarak, geçen perşembe Ukrayna hükümetine ait bir düzineden fazla internet sitesi hacklendi. Ülkenin dışişleri bakanlığı, kimin suçlanacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi ancak “Rusların Ukrayna'ya karşı siber saldırılarının uzun bir geçmişi bulunduğunu” belirtti.

Bilgisayar korsanları, devre dışı bıraktıkları internet sitelerine uğursuz bir mesaj bıraktı. Bu mesajda "Ukraynalılar! Tüm kişisel verileriniz genel ağa yüklendi. Bilgisayardaki tüm veriler yok oluyor, geri yüklemek mümkün değil," yazıyordu.

Mesaj "Sizinle ilgili tüm bilgiler kamuoyuna açıldı, korkun ve en kötüsünü bekleyin. Bu sizin geçmişiniz, bugününüz ve geleceğiniz için," diye devam ediyordu.
 


https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU