Birleşik Krallık'ta okuyan Afgan bir mülteciyim: İşte karşılaştığım zorluklar

2018'de ailemle birlikte Afganistan'dan kaçtık ve hâlâ iltica durumumuza dair kararı bekliyoruz

Tamana Safi, eskiden çalıştığı Kabil'deki cumhurbaşkanlığı sarayında (Tamana Safi)

Üç yıl önce ailemle birlikte Birleşik Krallık'a (BK) geldim ve o zamandan beri sığınmacı statümüze dair kararı bekliyoruz.

Afganistan'ın cumhurbaşkanlığı sarayında, eski Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin kıdemli danışmanı olarak sürdürdüğüm işim bir kadın olarak beni çok savunmasız bir duruma soktu. Taliban mütemadiyen hükümet çalışanlarını, özellikle de bağımsız kadınları hedef alıyordu. Ofislerimizin çevresinde çok sayıda patlamaya tanık oldum ve işe gelmek için evlerinden çıkarken ayrı ayrı hedef alınan ve vurularak öldürülen iki meslektaşımı kaybettim. Bu nedenle annem, babam ve kız kardeşimle birlikte kaçıp Aralık 2018'de BK'ye ulaştık.

Doğu Londra'ya taşınmadan önce ilk 9 ayı bir otelde geçirdik. Sığınmacılara getirilen sıkı kısıtlamalar altında çalışamadığım için eğitim almakta ısrarcıydım ve yoğun bir araştırmanın ardından farklı üniversitelere başvurdum. Sığınmacılar kamu fonlarına erişemediği için bu son derece zorlu bir süreçti.

Eylül 2020'de Doğu Londra Üniversitesi'nde (University of East London - UEL) Sivil Toplum Kuruluşları ve Kalkınma Yönetimi alanında yüksek lisans eğitimi almak için zor bulunur bir Sığınmacı Bursu alabilmeyi başardım. Yüksek Lisans programında bu yeri edinmek benim için bir rüyanın gerçek olmasıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak BK'deki her üniversite sığınmacılar için burs sağlamıyor ve vizem olmadığı için evrak işleri epey zorlayıcıydı.

Birçok zorluk vardı, bunlardan biri de BK İçişleri Bakanlığı'nın konaklama dışında yemek, seyahat ve yaşam masraflarını karşılamak için verdiği miktar olan günlük sadece 5 sterlinle (yaklaşık 90 TL) yaşamaktı. Çalışmaya ilişkin kısıtlamalar var, gerçi iltica kararımızı bir yılı aşkın bir süredir beklediğimiz için ben artık çalışma hakkımı aldım.

Ne yazık ki BK'nin ihtiyaç duyduğu işler listesi yine de sınırlı olduğu için iş bulmak hâlâ çok zor. Bazı işverenler sığınmacı olduğunuzu öğrenir öğrenmez mülakat teklifini geri çekiyor. Bana aslında tecrübem olduğunu da söyleyince bu benim için fazlasıyla sinir bozucu oluyor. Kısıtlanan hayatımla elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışsam da kurallar beni durduruyor ve engeller yüzünden kariyer hedeflerime ulaşamıyorum.

Günde sadece 5 sterlinle idare edebilmek için bireysel ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi göz ardı ediyoruz. Günde iki öğün yemek yiyoruz, maliyetleri düşürmek için öğle yemeğini atlıyoruz. Çikolata veya pahalı malzemeler gibi ekstra kalemlerden vazgeçtik ve sahip olduğumuz kıyafetlere bel bağlıyoruz. Nakit para harcıyoruz ve ihtiyaçlarımızı toptan satın alıyoruz.

Üniversiteye başladıktan sonra ailemle birlikte kuzeydoğu Essex'e taşınmamız istendi, bu yüzden kampüse gitmek el yakan bir hal alınca okula sadece çevrimiçi şekilde devam etmeye başladım. Burası çok daha izole ve Londra'dayken bize gönderilen yiyecek paketleri artık gelmiyor.

UEL'deki eğitimim son derece değerli ve üniversite gerçekten destekleyici davranıyor. Göçmenlik statümden bağımsız olarak fikirlerim ve görüşlerim dikkate alınıyor. Küresel zorluk ve krizlere, kalkınma teorileri ve bunların ardındaki aktörlere dair bilgi edinmek ve kalkınma, çatışma ya da diğer insani meseleler üzerine çeşitli tartışmalara girmek ilgi çekici.

Çatışma bölgesinde doğma, büyüme ve eğitim görme deneyimlerimi her zaman hatırlıyorum. Arkamızda bıraktığımız hayatlarla ilgili anlatacak çok hikayem var. Diğer sığınmacıları desteklemek ve statüleri ne olursa olsun toplumlarında başarıya ulaşmalarına yardım etmek istiyorum. Herhangi bir kısıtlama olmaksızın yüksek öğretime erişim hakkımızın olmasını istiyorum. Zaten çok acı çektik ve savunmasız durumdayız.

Hem yüksek öğrenime eşit erişim sağlanması için kampanya yürütmek üzere Star (Mülteciler için Öğrenci Hareketi) hayır kurumunda hem de mülteci ve sığınmacı geçmişi olan kadınları yüksek öğrenime ya da BK iş piyasasına girmeleri için güçlendiren Connected Routes'ta (Bağlantılı Güzergahlar) gönüllü çalışıyorum.

Hayatım çok kısıtlı olsa da burada kendimi gerçekten evimde hissediyorum. Bir sürü arkadaş edindim ve ailem de kendilerini evinde hissediyor. Annem ve babamın içi rahat çünkü kızları cinsiyetlerinden bağımsız bir şekilde geleceklerini planlayabilecek. Kadın oldukları için ayrımcılığa uğramayacaklar. Babam yolculuğum boyunca gerçekten çok destek oldu.

Mültecilik taleplerimize dair haber almak için çaresizce bekliyoruz ve bu belirsizlik halinde beklemek çok sinir bozucu. Gidecek hiçbir yerimiz yok. Son üç yıldır postacı ne zaman bizim mahalleye uğrasa gözümüzü posta kutusuna dikip bekliyoruz.

Halihazırda Afganistan'da yaşanan önemli insani kriz nedeniyle burada kalıcı olmakta iyimser olabileceğimi düşünüyorum. Artık buranın evimiz haline geldiğini, geleceğimizi düşüneceğim yerin burası olduğunu hissediyorum.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU