Afganistan'dan yeni döndüm, oradaki insani felaketi anlatabilecek çok az sözcük var

Ülke diz çökmüş, ekonomi serbest düşüşte ve umutlar kayıp gidiyor. Gelecek hiç bu kadar karanlık olmamıştı

Maryann Horne, Afgan Kızılayı'na destek olduğu Afganistan'daki bir saha görevinden döndü (Afgan Kızılayı / Meer Abdullah)

Afganistan'da olup bitenleri anlatmak için birçok sözcük sarf edildi. Ortaya çıkan insani felaketin gerçek boyutunu çok azı tanımlayabilir.

Geçen ay boyunca Afganistan'ı dolaştım. Doğa manzaraları güzel ancak insanlarının karşı karşıya olduğu gerçek hiç bu kadar kasvetli olmamıştı. Ülke diz çökmüş, ekonomi serbest düşüşte ve umutlar kayıp gidiyor. Krizin merkezinde devam eden şiddetli kuraklık, nakit ve işleyen bir bankacılık sistemi eksikliğiyle pandemi, çatışma ve yerinden edilmenin artçı şokları var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seyahatlerimde birçok Afgan kadınla tanıştım; güçlü, dayanıklı ve gururlular. Oğulları ve erkekleri çalışmak zorunda kalırken, kadınlar toplulukları yönetiyor. Silahlar artık susmuş olsa da, çok azı özgürce dışarı çıkacak kadar kendinden emin hissediyor fakat kendi başlarına liderler. Kadınlar, 12 ferde kadar çıkabilen ailelerin çapaları. Aileyi onlar organize ediyor, besliyor, aileye onlar bakıyor, hangi yardımın gerekli olduğunu ve nasıl verilmesi gerektiğini çoğu kişiden daha iyi biliyorlar.

Bu kadınların çoğuyla Afgan Kızılayı'nın işlettiği uzak kliniklerde tanıştım. Bugün finansman eksikliği tehdidi altında olan bu gezici toplum klinikleri, kadınların temel sağlık hizmetlerine tek erişimleri.

Etrafımız hasta çocuklarla çevrili halde yerde otururken, nadiren gözlemlediğim bir teslimiyetle konuştular. Kar yağmaya başlamasına rağmen ısınmak için kullandıkları odun kaynaklarını kısmak zorunda kalmışlardı. Çoğu, yeterli paraya sahip olmadıkları için yiyecek porsiyonlarını azaltıyor. En kötü durumda, çocuklarını patates kabuklarıyla besliyorlar.

Sonuç olarak birçoğu, halihazırda yetersiz beslenme belirtileri gösteren 5 yaşından küçük çocukları Kızılay'a getirmişti. Çökük gözler, yorgun uzuvlar, çocukların evrensel olarak paylaştığı ışıltı ve muziplikten yoksun yüzler. Ülkede yerinden edilmiş 3,5 milyon kişinin bir kısmına ev sahipliği yapan çadır kamplarında durum daha da vahim.

Afganistan bir fırtınanın ortasında. İki yıl önce başlayan şiddetli kuraklık ülkenin yüzde 80'ini etkiliyor. Açlık her yerde, işler kaybedildi. Ağustos ayındaki iktidar değişiminden bu yana, uluslararası toplum tarafından uygulanan yaptırımlar, zaten kırılgan olan ekonomiyi serbest düşüşe itiyor. Nakit para yok, maaşlar 4 aydır ödenmiyor ve ekonomiye nefes aldıracak hiçbir şey yok.

Afganistan'daki ihtiyaçlar sadece gıdayla sınırlı değil. Durum, bilhassa giderek daha savunmasız durumda kalan kadınlar ve çocuklar için daha da karmaşık insani müdahaleler gerektiren yeni bir kırılganlık dalgası yaratıyor. Bu müdahalelerse toplumun kalbinde yer alan Afgan Kızılayı gibi ulusal insani yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya dayanıyor.

Hayır kurumu, her kuruşun kenarda kalanlara ve en savunmasız olanlara harcanmasını sağlama konusunda her zamankinden daha kararlı. 3 bin ton gıda, kış nedeniyle izole olmadan önce Bamiyan, Badgis ve Pençşir gibi kuraklık, çatışma ve yerinden edilmenin vurduğu öncelikli bölgelere dağıtıldı.

Yardım dış politika, ulusal güvenlik veya ekonomik kaygılardan bağımsız olarak, yalnızca ihtiyaç temelinde yapılmalı. Bu nedenle ihtiyaç duyan milyonlarca kişi için acil beslenme desteği ve temel mallar için fon toplayan Afet Acil Durum Komitesi Afganistan Krizi Çağrısı şu anda çok önemli.

Afganistan'da bu yaklaşımı sürdürmek cesaret isteyecek. Tabii ki, bu karmaşık bir iş. Fakat tarih bizi, büyük bir ihtiyaç anında toplu olarak hayat kurtarmak zorunda kalacağımız zamanki cesaretimize göre yargılayacak. Açlık, kış ve gelecek korkusu her yerdeyken, yaptığımız şeyin etkisini kararlarımızın merkezinde tutmamız gerekiyor. Kritik bir eşiğe gelmeden önce bu kadınlara ve 22 milyon muhtaç kişinin sesine kulak vermeliyiz. Ondan sonra çok geç olacak.

Maryann Horne, çatışma bölgelerinde 20 yıllık deneyime sahip kıdemli bir insani yardım danışmanıdır. Horne, Afgan Kızılayı'na destek olduğu Afganistan'daki bir saha görevinden döndü



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU