Jeff Bezos sonsuza kadar yaşamak istiyor gibi ama ne dilediğine dikkat etse iyi olur

Salma Shah, sonsuz yaşamın abartıldığını ve bunun tümüyle sıkıcı bir varoluş olacağını yazıyor

(Reuters)

Modern milyarder biçimine sadık kalan Jeff Bezos'un bir “yaşlanmayı tersine çevirme” şirketine yatırım yaptığı bildirildi. Uzayla yetinmeyen zengin ve eksantrik deha, bedeni “gençleştirmeyi” hedefleyen bilimi destekleyerek gerçek zaman kavramını bozacak gibi görünüyor.

Bezos ilk olmayacak. Google'ın kurucu ortağı Larry Page de bir "yeniden programlama laboratuvarına" yatırım yaptı. Bu araştırmada gerçekten para var. Gelişmiş olmadığını rahatlıkla söyleyebilsek de bu teknoloji, olasılıkların hayal ettiğimizden daha gerçek olduğu inancıyla araştırılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlıklı dozda şüpheciliğimizi korumalı ve sonsuz yaşam ve sınırsız güzellik umma tuzağına düşmemeliyiz. Özellikle de bu, Jeff ve arkadaşlarından sonra daha iyi bir şeyin gelmeyeceği varsayımına dayandığı için. Yetki ve egodan bahsedecek olursak, insanlığın sunduğu her şeyin toplamı olduğumuza inanamaz mıyız?

Sadece teknik kısmı ele alıp iklim etkisini düşünelim. Milyarderlerin, nüfus artışının çevresel etkisinin bilincinde olduğunu sanırdım. Hiç kimse ölmezse kaynaklarımızı nasıl sürdüreceğiz? Halihazırda karşı karşıya olduğumuz aşırı kalabalık ve kıtlık sorunlarını daha da kötüleştiririz.

Elbette, sonsuz yaşam fikrinin uzun bir bilimsel ama aynı zamanda mitik çabalar tarihi var. Bu fikir, aşırı derecede romantikleştirildi; çağlar boyunca yaşayarak, dünyayı sınırsız bir özgürlükle dolaşarak şen zamanlar geçiren ancak sonra anlamlı bir şeyden yoksun olduklarını elbette fark eden ölümsüzleri anlatan vampir hikayelerini ele alın. Edebiyat Dorian Gray ve Harry Potter aracılığıyla bize çoğu zaman sonsuza kadar yaşamak isteyenin kötüler olduğunu da öğretti.

Aşırı uçlardaki yaşam uzatmacıların artan hevesi, bu yaşam takıntısının yalnızca Silikon Vadisi milyarderleriyle sınırlı olmadığını, ölümü açıkça adaletsiz bulan sıradan insanlara da uzandığını anımsatıyor. Bu bir kaybetme nefreti ama aynı zamanda aşırı bir Fomo (İngilizce'de fırsat tepme korkusu anlamına gelen fear of missing out kalıbının kısaltması -ed.n.). Uzaylılarla tanışmaya veya altın yapmayı keşfetmeye başlıyorsak ya da zaman yolculuğunu keşfetmenin eşiğindeysek, bu aşırı yaşamcılar buna tanık olmak için orada olmak ve ölüm gibi aptalca bir şeyin ayaklarına dolanmasına izin vermemek istiyor.

Shakespeare bugün yaşasaydı ne düşünürdü/söylerdi/yazardı? Shakespeare'in elinde başka neler olduğunu ya da farklı bir zamanı deneyimlemesine izin verilse başka neler yaratabileceğini görmek harika olmaz mıydı? Fakat kişiler kendi zamanlarına aittir ve onları başka bir yere aktarmak veya yüzyıllar boyunca mayalanmalarına izin vermek çok az şey garanti eder. Belki Avon'un Ozanı bugün hayatta olsaydı, yazar tıkanıklığıyla sosyal medya bağımlısı olurdu...

Hayatı bitimsizce sürdürmek de son derece sıkıcı olurdu; hep meyve ve sebze suyu ve egzersiz ama çok az eğlence. Ya da tam tersine, olumsuz sonuçlar olmaksızın çok fazla eğlence. Neredeyse kesin ölüm ruleti olmadan insan nasıl isyan edebilir veya hedonizmden zevk alabilir? Bir de eğer daha önce can sıkıntısı yaşadıysanız, bunun sonsuzluk kadar büyüdüğünü hayal edin!

Siz sonsuza kadar yaşasanız bile, Dünya'nın kalanına ne olacak? Güneş'in enerji değişimlerine ilişkin tahminlere göre, gezegenimiz 100 milyon yıl sonra gevrek ve altın rengi olacak. Bu, dünya dışında yaşamaya dair büyük bir bahis. Aksi takdirde, bir bakla yetiştireyim diye toprağı ekip biçmek için çok fazla zaman harcarsınız.

Elbette, bu teknolojinin sağlık alanındaki ilerlemeler yoluyla yaşam kalitesini iyileştirmek gibi birçok kullanımı olabilir. Ama her şey sonsuza kadar yaşamakla ilgili değil; sonuçta kim bunu ister ki?

Salma Shah, 2018'den 2019'a kadar Sajid Javid'in özel danışmanıydı. Şah, Birleşik Krallık Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı'nda özel danışman olarak da görev yaptı



https://www.independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU