Afrikalı çocukların eğitiminden asla taviz vermeyeceğiz

Gelişmekte olan dünyanın ihtiyaç duyduğu şeylerle dünyanın geri kalanının vermeye hazır olduğu şeyler arasındaki geniş finansal uçurum varlığını sürdürüyor

"Ciddi önlemler alınmazsa, pandeminin uzun vadeli zararları çocuklarımız ve dolayısıyla geleceğimiz üzerinde kalıcı etkiler bırakabilir" (AP)

Gelişmekte olan dünyada okullar krizde. Kovid-19, pandemi öncesinde birçoğu ciddi sorunlar yaşayan eğitim sistemlerine büyük bir darbe indirdi.

Bu krize yanıt vermek, geçen hafta Londra'da gerçekleşen Küresel Eğitim Zirvesi'nin ana hedefiydi. Bu zirve, dünya için çok önemli bir anda, acil eyleme ihtiyaç duyulan bir anda düzenlendi.

Dünya Bankası, son 18 ayda çocukların yüzde 94'ünden fazlasının eğitimlerinde aksamalarla karşılaştığını tahmin ediyor. Sahra Altı Afrika'nın büyük kısmında ve dünyanın gelişmekte olan başka ülkelerinde, eğitim öğretim tamamen durma noktasına geldi. Yüz yüze eğitimden uzaktan eğitime geçemeyen ülkelerde milyonlarca çocuk geride kaldı. Eğitim öğretim üzerindeki olumsuz etkiler zaten ciddiydi. BM, dünya çapında 100 milyon çocuğun okuma becerilerinin Kovid-19'un doğrudan sonucu olarak asgari standartların altına düştüğünü söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halihazırda kriz olan şey felakete dönüşebilir. Ciddi önlemler alınmazsa, pandeminin uzun vadeli zararları çocuklarımız ve dolayısıyla geleceğimiz üzerinde kalıcı etkiler bırakabilir. Birçok çocuk için pandemiyle ilintili aksaklıklar radarda bir uyarı değil, yolun sonu olacak. Kovid-19'un çocuklar üzerindeki sosyoekonomik baskıları, trajik bir şekilde milyonlarcasını okuldan uzaklaştırıp belirsiz bir dünyaya iterek parlak bir gelecek şanslarını mahvedecek.

İşte bu yüzden geçen hafta Londra'da, bu hayati zirve için dünyanın dört bir yanından gelen liderlere katıldım: Malavili çocukların hayalleri için canla başla mücadele etmek amacıyla.

Bu zirvede sağlanan mali destek, ileriye dönük cesaret verici bir adım, olabildiğince çok sayıda çocuğun eğitimlerini sürdürmesini sağlama çabasında hayati bir başlangıç noktasıdır. Küresel Eğitim Ortaklığı'nın 5 yıllık planı, gelişmekte olan dünyadaki “okula dönüş” programları üzerinde hemen etki gösterecek ve en büyük risk altındaki çocukları hedefleyecektir. En yoksun bölgelere yönelik hizmetin artması, fazladan milyonlarca çocuğun tam zamanlı eğitimlerine devam etme fırsat ve araçlarına sahip olmasını sağlayacaktır.

Bu çabalar, özellikle mevcut krizden orantısız şekilde zarar gören kız çocuklarına odaklanacak. Son 50 yılda, dünya çapında kız çocukları için eğitimde fırsat eşitliğine doğru önemli adımlar atıldı. Örneğin, Sahra Altı Afrika'da kız çocuklarının ortalama okula gitme süresi 1970'den bu yana neredeyse üç katına çıktı.

Kovid, bu inanılmaz ilerlemede gerileme riski yaratıyor. Okulların güvenliğinden ve istikrarından uzakta milyonlarca kız çocuğu sıkıntıya itiliyor. Unicef'e göre, Kovid-19 çocuk evliliklerinde artışa doğrudan neden oldu. Kuruluş, bu yıl 10 milyondan fazla kız çocuğunun halihazırda risk altında olduğunu tahmin ediyor. Milyonlarca kız çocuğu daha hamile kalacak ve kadın sünneti de dahil kız çocuklarına yönelik şiddet yeniden artıyor.

Liderler olarak bu kız çocuklarına karşı ahlaki bir sorumluluğumuz var. Ayrıca, kadınların güçlendirilmesi ülkemizin, kıtamızın ve gezegenimizin gelecekteki gelişimi için hayati önem taşıyor.

Tarihin bu noktasında, bir yol ayrımında duruyoruz. Bu pandeminin bize getirdiği zorluklar, küresel eğitim sistemimizin kusurlarına ve eşitsizliklerine endişe verici bir ışık tuttu. Geleceğimiz tehdit altında. Aynı zamanda bu an, eşsiz bir ileriye yönelik yeni rota fırsatını temsil ediyor. Eğitim sistemlerimizi yeniden şekillendirmek ve çocukları politika oluşturmamızın merkezine yerleştirmek için bir fırsat.

Tüm erkek ve kız çocukları için eğitim hakkı, daha iyi bir gelecek hakkı esastır. Bu pandeminin yol açtığı karmaşa, bize şiddetle ihtiyaç duyulan bir uyarıda bulundu ve buna kesinlikle yanıt vermemiz gerekiyor.

Küresel Eğitim Ortaklığı'nın hedefleri, bu zorluğa gelecek vaat eden bir yanıttır. Küresel Eğitim Ortaklığı'nın “erişimi hızlandırmak, öğrenme çıktıları ve cinsiyet eşitliği” üzerine odaklanan yapısı, ihtiyacımız olan başlangıç noktasıdır.

Geçen hafta, uluslararası toplum bu ilk hedeflere ulaşmak için güçlü bir taahhütte bulundu. Ama daha da ileri gitmeliyiz. Geçen hafta güvence altına alınan bağışlar, ihtiyaç duyulandan hâlâ 1 milyar dolar (yaklaşık 8,5 milyar TL) eksik.

Bu finansal ortamda, gelişmekte olan ülkelerdeki hükümetler, çocuklarını bu eğitim krizinden kurtarmak için gerekli bütçe taahhütlerinde bulunamaz: Yüksek gelirli ülkeler ve çok taraflı kurumlarla güçlendirici ortaklıklar kurmamız gerekiyor. Bu zorluğa tek başımıza göğüs geremeyiz.

Küresel Eğitim Ortaklığı programının ötesinde, güdülmesi gereken daha hayati amaçlar var. Örneğin üniversiteler belirli bir ihtiyaç alanı. Geçen yıl, adımın Afrika yüksek öğretiminin kahramanı olarak anılmasından gururlanmıştım. Bu, Malavi'de ve başka yerlerde yüksek öğretimi ihmal edemeyeceğimize dair güçlü inancımı gösteriyor. İhmal etmek, gençlerimizin potansiyelini sınırlama riskini taşıyor. Yarının liderlerinin azmini sınırlayamayız.
 


Acil desteğe belki de en açık şekilde ihtiyaç duyulan bir başka alan da aşılamadır. Geçen hafta Londra'da Birleşik Krallık (BK) hükümetiyle yaptığım görüşmelerde Afrika'ya Kovid-19 aşıları biçiminde daha fazla destek verilmesi için baskı yaptım. Daha fazla destek olmadan okulları ihtiyacımız olan hızda yeniden açamayız.

Afrika'ya Afrikalılar için aşı üretme hakkı verilmeli. Bunu yapmak, liberal toplumların özündeki eşitlik ve dayanışma değerleriyle tutarlıdır. Ülkelerimizdeki sonsuz tecrit döngüsü aşılarla durdurulmazsa, eğitime yatırım yapmak sonuçsuz kalacaktır. Aşı milliyetçiliği, milyonlarca çocuğu eğitim hakkından mahrum bırakıyor.

Gelişmekte olan dünyanın ihtiyaç duyduğu şeylerle dünyanın geri kalanının vermeye hazır olduğu şeyler arasındaki geniş finansal uçurum varlığını sürdürüyor. Bu uçurum, son zamanlardaki ilerlememizi durdurdu ve pandeminin ortaya çıkardığı bazı eşitsizlikleri ve verimsizlikleri derinleştirdi.

Bu uçurumu kapatmanın ve gelişmekte olan dünyanın gençliğini güçlendirmek için önemli, uzun vadeli taahhütlerde bulunmanın zamanı geldi. Bunu yapmak hayırseverlik değil, uzun vadede tüm gezegen için büyük faydalar getirecek bir yatırımdır. Öte yandan bu zorluğu görmezden gelmek, gelecek yıllarda küresel kalkınmayı engelleyebilecek bir felaketin önünü açabilir.

Ben Küresel Eğitim Ortaklığı'nın ortaklarına bu zirvedeki değerli katkıları için teşekkür eder ve onları alkışlarken, hükümetim ve gelişmekte olan dünyadaki ortaklarım daha fazla destek için baskı yapmaya devam edecek.

Afrikalılar olarak, kalkınma ortaklarımızla yaptığımız ikili ve çok taraflı anlaşmalarda çoğu zaman birçok şeyden ödün vermek zorunda kalıyoruz. Ancak çocuklarımız konusunda sıkı durmalıyız. Eğitimden taviz veremeyiz. Ona ihtiyacı olan yatırımı yapmalıyız, kaybedecek zaman kalmadı.

Lazarus Chakwera, Malavi Devlet Başkanı'dır



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU