Altın Kubbe, Trump'ın en büyük ahmaklığı olarak tarihe geçecek

Altın sevdalısı başkanın görkemli füze savunma sisteminin yansımalarını etraflıca düşündüğünü varsaymak güzel olurdu. Oysa bu da kusurlu ve aşırı pahalı başka bir fantezi

(AP)

Ronald Reagan'ın portresinden kendisine iyi niyetli bir şekilde gülümsediği Oval Ofis'teki ABD Başkanı Donald J. Trump, nihayet selefinin "Yıldız Savaşları" (Star Wars) hayalinin, Birleşik Devletler'i koruyacak kapsamlı bir füze savunma sisteminin hayata geçirileceğini açıkladı.

Trump'ın "Altın Kubbe" adını verdiği bu proje Trumpvari özelliklere sahip. Ve bu iyi bir şey değil.

Öncelikle "altın" olması gerekiyor. Trump'ın bu konuda XIV. Louis benzeri bir takıntısı var. Beyaz Saray'ın kasasından toplanan şatafatlı ıvır zıvırla sürekli ve kelimenin tam anlamıyla yaldızlanan ofisini, sıva ve perdelerdeki aşırı altın detaylar tamamlıyor. Televizyonun uzaktan kumandası bile altın kaplama.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrailliler, Amerika'nın tedarik ettiği "Demir Kubbe" füze savunma sisteminden büyük ölçüde faydalanırken (İran'ın saldırılarını etkin bir şekilde etkisiz hale getirdi), Amerika'nın kendisine yapacağı versiyonu bir ana metale benzetilemez. Sistemin Beyaz Saray tarafından kullanılan gösterişli grafikleri, bir başka Trump meme coin'inin reklamı gibi görünüyor.

İkincisi de Altın Kubbe, Trump'a yakışır bir şekilde aşırı iddialı. Tıpkı Meksika sınırına inşa etmeyi planladığı kötü şöhretli, bitmemiş ve işe yaramaz duvar gibi, sözümona "vizyoner" ama aslında kusurlu ve muazzam derecede pahalı. Kısa ve orta menzilli füzeleri engellemek için tasarlanan nispeten küçük Demir Kubbe sisteminin, kıtalararası balistik füzelerden ya da uzaydaki roketlerden gelebilecek sürekli bir saldırıya karşı koyabilecek şekilde büyütülmesi için hiçbir neden yok.

Çalışır hale getirilebilse bile İsrail'in Demir Kubbe'sinde görüldüğü gibi, yüzde 100 etkili olmayabilir ve bunu öğrenmeniz gereken bir konumda olmak istemezsiniz. Bu noktada, Trump'ın 175 milyar dolarlık iyimser maliyetinden çok daha fazlasını bunu öğrenmeye harcamış olursunuz. Belki de şu anda tuhaf bir şekilde ortadan kaybolan arkadaşı Elon Musk'a, Altın Kubbe'nin Amerikan vergi mükelleflerinin parasının iyi bir kullanım alanı olup olmadığını sormalı.

Bu da bizi bir sonraki tipik Trumpvari soruna getiriyor: Etraflıca düşünülmemiş.

Reagan 1983'te Stratejik Savunma İnisiyatifi'ni (SDI) önerdiğinde aklında kimin olduğu belliydi: Ruslar. Oysa şimdi Trump onlarla dost olmak ve Putin'le, hatta belki de Devlet Başkanı Şi, Kim ve diğerleriyle küresel bir diktatör ittifakında ortaklık kurmak istiyor. Eğer Altın Kubbe, Amerika'yı koruyorsa onu kimden koruyor? Henüz bilinmeyen ve öngörülemeyen düşmanlar mantıklı bir cevap olabilir ama Trump hepsiyle dost olmak istiyorsa öyle olmaz.
 

Altın Kubbe (AP)
"Trump'ın Meksika sınırındaki kötü şöhretli, bitmemiş ve işe yaramaz duvarı gibi, Altın Kubbe de sözümona 'vizyoner' ama aslında kusurlu ve muazzam derecede pahalı" (AP)


Bu başarısızlığa uğrarsa Altın Kubbe sistemi faydalı olabilir ancak Çinlilerin kendi Kubbe'lerini geliştirmesini (paraları ve muhtemelen teknolojileri var) ve bunu Moskova, Pyongyang ve diğer yerlerdeki müttefiklerine ihraç etmesini prensipte engelleyen hiçbir şey yok. Bunun küresel stratejik silah dengesini nereye götüreceğini kimse söyleyemez.

İsrail Demir Kubbesi'nin de kanıtladığı gibi, bu tür yenilikler istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Demir Kubbe çok iyi çalıştığı için İran'ın saldırganlığını ve Husi ve diğer Tahran destekli terörizme sponsorluk yapmasını sınırladı. Bu iyi bir şey. Ama aynı zamanda İsrail'i kendi savaşlarını yürütürken herhangi bir kısıtlamadan da kurtardı.

İran ve Hizbullah gibi müttefiklerinin sahip olduğu füze cephaneliğinin İsrail politikası üzerindeki caydırıcı etkisi bertaraf edildi ve şimdi kızılca kıyamet koptu. İsrail, Demir Kubbe sayesinde bir bakıma daha güvende olabilir ancak bunun sonucunda bölgede ortaya çıkan istikrarsızlık, ülkenin uzun vadeli güvenliğine katkı sağlamıyor. Bu durum, İran'ı pekala nükleer silah ve üstüne kendi Kubbe'sini elde etme yönünde daha da kararlı hale getirebilir.

Tıpkı Reagan'ın SDI projesinde olduğu gibi Altın Kubbe'yle birlikte, istenmeyen sonuçlar yasası muhtemelen korkutucu şekillerde kendini hissettirecek. Caydırıcılık ve "karşılıklı kesin yıkım" gibi geleneksel kavramlar geçersiz hale gelirse, bunun ardından ne olacağını tahmin etmek mümkün değil. Sadece Çin ve Rusya'nın usulca bekleyip hiçbir şey yapmayacağına inanmak zor, aksine güç dengesini yeniden kurmanın yollarını arayacaklardır.


Bu, Reagan'ın bir zamanlar ve Trump'ın da şimdi hayal ettiği gibi, evrensel nükleer silahsızlanmaya yol açmak zorunda değil. Nitekim 1980'lerde Ruslar, SDI'yı "provokasyon" olarak görmüş ve Soğuk Savaş daha da soğumuştu. SDI'ın hayata geçirilmesindeki pratik zorlukların da yardımıyla Reagan ve Mikhail Gorbaçov arasında yeni silah kontrol müzakerelerinin yapılması ve 1987'deki orta menzilli nükleer silah anlaşmasının imzalanması yıllar almıştı.

İyimser bir bakışla, belki de Trump'ın Altın Kubbe projesi mutlu sonla biter. Hedef barışsa, bu altın bir gelecek için pek de alçakça bir hedef sayılmaz. Ancak başkanın öngörülemezliği ve programın muazzam maliyeti göz önüne alındığında, Altın Kubbe sıkıntılı dünyamızı daha da tehlikeli hale getirebilir. "İstikrarlı dahi"mizin tüm bunları düşünmüş olduğunu varsaymak güzel olurdu.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU