Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'de savaşta 27 günü geride bıraktık. İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırmaya devam ediyor.
İsrail ordusu, Gazze'yi üç yönden kuşattıklarını açıkladı. Hava saldırılarında 3 bin 760'ı çocuk olmak üzere en az 9 bin Filistinli hayatını kaybetti.
Peki, Gazze savaşının 28. gününde Rus basını yaşananları nasıl gördü?
Independent Türkçe için Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik.
TASS:
TASS'ın 3 Kasım sabahı Bangkok'tan geçtiği haberden özetle şu şekilde:
Tayland, vatandaşlarını Gazze Şeridi'nden kurtarmak için Katar, İran ve Mısır'dan yardım bekliyor
Krallığın Dışişleri Bakanlığı: "Katar, hem İsrail hem de Hamas ile temasları olan bir ülke olarak bölgede önemli bir arabuluculuk rolü oynuyor"
Tayland Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Parnpree Bahiddha-Nukara, Katar ve Mısır gezisinden sonra yaptığı açıklamada, "Tayland, HAMAS radikal grubu militanlarınca Gazze Şeridi'nde ele geçirilmiş vatandaşlarının kurtarılması için Katar, İran ve Mısır'ın arabuluculuğuna ümit besliyor" dedi.
Bahiddha-Nukara, basın toplantısında "Biz arabulucularımızdan Hamas'a, Taylandlı esirlerin güvenli koridor üzerinde salıverilmesi için ateşkes sağlanması düşüncesini desteklediğimizi iletmelerini istedik" diye konuştu.
Tayland Dışişleri Bakanlığı açıklamasında "Gerek İsrail ve gerekse HAMAS ile yakın ilişkileri bulunan Katar'ın bölgede önemli arabuluculuk rolü oynadığı" ifade edildi.
Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:
"Ancak esirlerin güvenli yerde tutulmasına ilişkin henüz kesin bilgi bulunmamaktadır. Tayland tarafına verilen bilgiye göre esirlerin güvenli yerde bulunması durumunda onlar salıverilecek ilk esir grubunda olacaklar."
TASS'ın Kahire'den geçtiği haber özetle şu şekilde:
Acil Durumlar Bakanlığı, Gazze halkı için Kahire'ye bir grup insani yardım daha teslim etti
İlaçlar, hemostatik ajanlar ve pansumanlardan oluşan 28 ton kargo Mısır'a getirildi
TASS muhabirinin haberine göre, Rusya'dan Gazze Şeridi halkına yönelik bir insani yardım partisi daha Mısır'a ulaştı.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na ait iki özel uçak Kahire'ye indi. İlaçlar, hemostatik ajanlar ve pansumanları içeren 28 ton kargo teslim ettiler. Boşaltıldıktan sonra Mısır Kızılay'ı temsilcilerine teslim edilerek Gazze Şeridi'ne teslim edilecek.
Daha önce Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Gazze Şeridi'ne 27 ton gıda dağıtmıştı.
RIA Novosti:
RIA Novosti'de, Mikhail Katkov imzalı analiz özetle şu şekilde:
"Korkunç bir katliam" İsrail'i Gazze'de ne durdurabilir?
İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin merkezine doğru ilerliyor
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi'nin merkezindeki mevzilerin ele geçirildiğini duyurdu. Bu arada aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu on binlerce Filistinli sivil öldürüldü ve yaralandı. Uluslararası kuruluşlar Tel Aviv'e savaş kurallarına uyma çağrısında bulunuyor, ancak nafile. Ancak ABD ve İsrail, operasyon tamamlandıktan sonra bölgede ne yapılacağını tartışıyor. RIA Novosti materyalinde Ortadoğu'da neler olup bittiğini okuyun.
"Savaş trajedisi"İsrail askeri açıdan Hamas'ı tamamen yerle bir etmeye çalışacak. Ancak bunun yanı sıra, günümüz çatışmalarında savaşın enformasyon içeriği çok önemli. Muhtemelen uluslararası düzeydeki eleştiriler İsrail savunma ordusunu daha az agresif davranmaya ve sivil ahaliye çatışma bölgesinden çıkma şansı tanımaya sevk edecek. Hatta Arap ülkeleri aktif biçimde müdahil olmak istemiyor. Son birkaç yılda onların İsrail ile hiç de fena olmayan ilişkileri oldu ve farklı güçlerin başlattığı bir savaşta onlar sorumluluğu kendi üzerlerine almak istemiyorlar.
En doğru karar bölgenin Filistin Ulusal Yönetimi'nin idaresine vermek olacak. Başlangıçta orayı teknokratlar yönetebilir, daha sonra ise politik entegrasyona gidilir. Ancak Gazze'de hemen seçim yapılması durumunda yeniden HAMAS veya benzeri bir güç kazanacak. Bu, her şeyden önce bölgedeki ağır sosyoekonomik koşullarla ilintili.
İsrail Savunma Ordusu, Hamas'ı tamamen imha edemeyecek. Her şeyden önce bu, sade bir iş değil... Ateşkes sağlanması Tel Aviv'in yararına olabilir. Aksi takdirde Filistin ile görüşme masası arkasına oturmak zorunda kalacak. Çünkü diyalog için hiçbir engel kalmayacak. Bunun yanı sıra, askeri operasyonların sürmesi büyük masraf talep ediyor. Uzun süreli savaşa İsrail'in iradesi yetmeyebilir. Onun için operasyonların sonlandırılması üzerinde düşünülmesi gerekir.
Lenta.ru:
Lenta.ru'nun askeri uzman, emekli Albay Anatoli Matviyçuk'un açıklamalarına yer verdiği haber, özetle şu şekilde:
Albay, Hizbullah'ın İsrail'le savaşa katılmasının sonuçları hakkında konuştu
Albay Matviychuk, Hizbullah'ın İsrail'e karşı savaşa katılmasına izin verdi
Askeri uzman, emekli albay Anatoly Matviychuk bunu Lenta.ru'ya yaptığı değerlendirmede, "Lübnanlı Şii grup Hizbullah, İsrail'in Gazze Şeridi'ne girmesi halinde ülkeye karşı askeri operasyonlara başlayacağı konusunda İsrail'i defalarca uyardı. Grubun çatışmaya dahil edilmesi İsrail açısından vahim sonuçlara yol açacaktır" dedi.
Albay Matviychuk, "Hizbullah'ın sıradan bir siyasi örgüt olmadığının anlaşılması gerekir. Bu, çok sayıda taraftarı bulunan askeri örgüt. İran'dan para ve silah yardımı alıp onun yolundan yürüyen bir örgüttür. Durum yeni örgütlerin ve hatta devletlerin de katılmasıyla geniş çaplı bir askeri çatışmaya dönüşebilir" diye konuştu.
© The Independentturkish