Tucker Carlson'ın Fox News'teki mirası dev bir sahtekar olmasıdır

Yakın zamanda açılan bir dava, Carlson'ın bile bile yanlış fikirleri yayan bir oyuncu olduğunu ortaya çıkardı. Onun mirası budur

(Reuters)

Tucker Carlson'ın Fox News'teki dönemi biterken, modern Amerikan tarihinin en üretken propagandacılarından biri olarak saltanatı da sona eriyor.

Pazartesi günü ABD'nin üç büyük kablolu haber ağından da kovulma şerefine erişen Carlson, izleyicilerini çok az kişinin yapabileceği şekilde manipüle eden ve harekete geçiren bir oyuncu, bir aktivist ve bir partizan olarak başarıya ulaştı. Bu izleyiciler arasında başkanlar, eski başkanlar, onan nefret duyan liberaller, sıradan muhafazakarlar ve Cumhuriyetçi meclis üyelerinin hepsi vardı.

Fox'ta başarıyı, kabul edilebilirlik sınırlarını seleflerinin hepsinden daha fazla aşarak yakaladı. Primetime'da (televizyonun en çok izlendiği saatler -ed.n.) çıktığı kürsüsünden bağnazlık kustu, beyaz milliyetçilerin konuştuklarını papağan gibi tekrarladı ve gazetecilik araştırması maskesi arkasından komploları ve yalanları yaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elbette bu soruların çoğu yüzeyseldi. Yaptıkları, büyük bir gerçeği ortaya çıkarmaktan ziyade liberalleri kızdırmak için tasarlanmış gibiydi ve liberalleri kızdırmak onun için önemliydi çünkü onlar da onu kızdırıyordu. Carlson öylesine büyük bir ayrıcalığa ve kibre sahip bir adam ki, tüm kişiliğini herhangi bir şekilde düzeltilmeyi ya da meydan okunmayı reddetmek üzerine inşa etti. İstediği her şeyi söyleyebileceğini kanıtlamak için bilerek yalanlar uydurdu ve komplolar kurdu.

Carlson'ın kendisine meydan okunmasından duyduğu bıkkınlık kariyeri boyunca giderek arttı. Televizyonda ilk çıkışını 2000'lerin başında CNN'in Crossfire programında sağcıların sesi olarak yaptı; bu programda liberallerle muhafazakarlar her gece gladyatörleri andıran çarpışmalarda karşı karşıya geliyordu. Bu program, Jon Stewart kötü şöhretli bir aşağılamada iki sunucuyu küçük düşürünce yayından kaldırıldı. Bu aşağılama, belki de sonraki birkaç yılda geçirdiği dönüşüm göz önünde bulundurularak, daha sonra Carlson'ın "kötü adamın ortaya çıkış hikayesi" olarak tanımlandı. Artık iki tarafa da oynamayacaktı. 2016'da televizyona döndüğünde kimseye hesap vermeyecekti.

Carlson'ın Fox News'te her gece kamera karşısına çıktığı programının ilk bölümü Kasım 2016'da, Donald Trump'ın başkanlığı kazanmasından sadece birkaç gün sonra yayımlandı. Her iki adam da güç ve çıkar peşinde beyazların öfkesinden yararlanma konusunda uzmanlık sergiledi. Birlikte yükseldiler.

Peki Carlson'ı diğer yayıncılardan farklı kılan neydi? Bağlamdan ve primetime'ın ihtişamından sıyrılmış haldeyken, onu kendini metheden diğer taşkın radyo programcılarından ayıran pek bir şey yok. Çok zeki birisi değil. Argümanlarının ve monologlarının çoğu en hafif incelemede bile çökecek nitelikte ki bu yüzden nadiren karşıt görüşlere ev sahipliği yapıyor. Onun gibi bağnaz ama etkili iletişimciler her zaman bir şekilde var olmuştur.

Onu benzersiz kılan şey, ülkenin en çok izlenen kablolu haber ağlarından biri tarafından kendisine sağlanan platformdu. Rupert Murdoch, Carlson'ı ülkenin üzerine salmak gibi önemli bir karar verdi ve bunun mali ödüllerini de topladı.

Murdoch, Trump'ı ortaya çıkaran, kızgınlığın giderek yükselen gücünün aynı zamanda iyi reytingler de sağlayabileceğini fark etmiş görünüyordu ve haklıydı. Bu ortaklık, Carlson'a Cumhuriyetçi Parti üzerinde büyük bir nüfuz sağlarken Fox News'e de reyting kazandırdı.

Carlson'ın izleyicilerinin önemli bir kısmı bundan sonra nereye giderse gitsin onu takip edecek fakat kablolu haber devinden ayrıldığında aynı nüfuzu koruması zor olacak. Fox'ta yaptığı gibi o günün gündemini belirleyemeyecek ya da rakiplerini aynı zehirle hedef alamayacak. Nüfuzu muhtemelen azalacak.

Peki Carlson'ın mirası ne olacak?

Carlson'ın kovulmasına yol açan durumun canlı yayında söylediği bir şey olmadığını belirtmekte fayda var. L.A. Times'ın görevden alınmasına ilişkin yaptığı ilk habere göre Carlson'ın ayrılması, düşmanca ve ayrımcı bir çalışma ortamına maruz kaldığını söyleyen Abby Grossberg'in açtığı ayrımcılık davasıyla ilgili.

Ancak Carlson'ın Fox News'teki sonunu hazırlayan, Dominion oylama makineleri şirketi tarafından açılan bir başka dava oldu. Bu davada yapılan keşifler sonucunda Carlson'ın izleyicilerine, başta seçimlerin çalındığına dair yanlış iddialar olmak üzere, yalan olduğunu bildiği görüş ve haberler sunduğu ortaya çıktı. Aynı davada, Trump'ı sık sık desteklemesine rağmen Trump'a karşı yoğun bir nefret beslediği de ortaya çıktı.

Kısacası Carlson, bir sahtekar olduğunun ortaya çıkmasının ardından Fox News'ten ayrılıyor. Onun mirası budur.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU