Trump'ın yalanları Fox'a 787 milyon dolar kaybettirdi, Beyaz Saray'ı da kaybettirebilir mi?

Doğruluktan kaçınan sağcı kanal, açgözlülüğü ve korkusu nedeniyle cezalandırıldı. Ancak eski başkan daha da yüksek bir bedel ödeyebilir

Donald Trump, Fox'un sahibi Rupert Murdoch ve onun o dönemki eşi Jerry Hall'la (Reuters/Arşiv)

Dominion Oylama Sistemleri'nin (ABD'deki elektronik seçimlerde kullanılan sistemleri üreten şirket -ed.n.) Fox News'a açtığı dönüm noktası niteliğindeki iftira davası, yaklaşık iki yıl ve 787 milyon dolarlık bir uzlaşma ödemesinin ardından sona erdi.

Kışkırtıcı ve çoğu zaman doğruluktan kaçınan fikir programlarıyla yıllardır kablolu televizyon reytinglerinin zirvesinde yer alan sağcı tartışma kanalı ağı, son derece utanç verici bir gösteri olabilecek bir davada açılış konuşmalarının başlamasından hemen önce oylama makinesi üreticisine muazzam miktarda ödeme yapmayı kabul etti.

Joe Biden'a karşı 2020 seçimlerini kaybetmesinin ardından eski Başkan Donald Trump ve yandaşlarının çok tuhaf suçlamalarına maruz kalan Dominion, Fox'un üst düzey yöneticilerini ve en yetenekli çalışanlarını tanık sandalyesine oturtmaya hazırlanıyordu. Avukatları, şirket tarafından üretilen oylama makineleri hakkında neden bilerek gülünç derecede yanlış iddialar yayımladıklarına dair küçük düşürücü açıklamalar duyacaklarından emindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nitekim, davanın keşif aşamasında kamuoyuna açıklanan belgeler, Fox'un en önde gelen isimlerinin, Trump ve onun yörüngesindeki diğer kişilerin saçma iddialarını, bunların yanlış olduğunu bildikleri halde benimsemekten çekinmediklerini açıkça ortaya koydu.

Neden mi? Korku ve açgözlülük.

Açgözlülük, çünkü bu kanalın Trump'a bayılan izleyicileri, Trump'ın herhangi bir kaybının gayrimeşru olacağına uzun zaman önce ikna olmuşlardı. Ve korku, çünkü Fox çalışanlarının (Trump'ın Arizona'da Joe Biden'a yenileceğine yönelik doğru tahminleri dahil) doğruyu söylemeye cesaret ettikleri nadir durumlarda, izleyicileri doğruluktan daha da uzaklaşan rakip kanallara geçerek tepki verdi.

Fox News, çeyrek asırlık yayın hayatının önemli bir bölümünde "Biz bildiririz, siz karar verirsiniz" sloganıyla hareket etti.

Ancak kanal ağı, 2016'da Donald Trump'ı tüm kalbiyle kucakladıktan sonra habercilik isteğe bağlı hale geldi çünkü izleyicileri zaten karar vermişti.

Trump'ın her dediğine inanmaya karar verdiler. Ve bununla çelişen bir şey duyduklarında, daha rahatlatıcı yalanlar için başka yerlere baktılar.

İki yıl sonra, Fox'un izleyicileri Trump'a sadık kalmaya devam ediyor fakat hakkında iki kez azil kararı alınan eski başkanın yalanları hâlâ bedel ödetiyor.

Bu bedelin bir kısmı henüz Fox'un nihai bilançosundan çıkarılmamış olabilir.

Bir başka oy makinesi üreticisi Smartmatic'in, Rupert Murdoch ve kuruluşunu Dominion'un davasını geri çekmesi için 1 milyar doların dörtte üçünden fazlasını teklif etmeye iten aynı yalanların birçoğu nedeniyle Fox'a karşı hâlâ görülmeyi bekleyen milyarlarca dolarlık bir davası var.

Fakat nihayetinde en yüksek bedeli ödeyen Trump olabilir.

Yalanlarının kışkırttığı 6 Ocak ayaklanmasındaki rolü nedeniyle federal soruşturma altında olmasının yanı sıra, seçimi kaybetmesiyle ilgili gerçeği söylemeyi reddetmesi Cumhuriyetçi Parti için seçimleri zehirleyen bir şeye dönüştü.

Cumhuriyetçiler. 2022'de onun seçimin çalınmasına dair yalanlarıyla seçime girdiklerinde çoğunlukla kaybettiler. Hem de kolayca.

Halihazırda 2024 başkanlık seçimlerine aday olan Trump, yaklaşık üç yıl önce kaybettiği seçim hakkında hâlâ yalan söylüyor.

Nasıl ki Fox, Trump'ın son derece tuhaf iddialarını safça yayımlamadan önce iki kez düşünecekse Amerikalı seçmenler de Trump'ın Oval Ofis'e geri dönmesine izin vermeyi akıllarından geçirmeden bile, önce neredeyse kesinlikle aynı şeyi yapacak.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU