Hindistan ve Keşmir izlenimlerim (1)

Dr. Ümit Alperen Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Unsplash

Ülkemizin önde gelen entelektüellerinden Cemil Meriç Hint için "Yıllardır Himalaya eteklerinde sabahladım. Hint her inanca söz hakkı tanıyan bir ülke olduğu için ikinci vatanım oldu" der.

hind.png

Cemil Meriç'in "48 yılımı gömdüm ben bu sayfalara" dediği ve Hint'i anlattığı 1964'te yazdığı 'Hint' kitabı daha sonrasında 'Bir Dünyanın Eşiğinde' ismiyle yayımlanmaya devam etti.

Cemil Meriç kitabında bir entelektüel olarak Hint kültüründen/düşüncesinden ve onun derinliğinden bahseder. 

Lise yıllarımda Cemil Meriç'in bu kitabını ilk okuduğumda beni de heyecanlandırmıştı.

Üniversite yıllarımdan itibaren gitmek istediğim Hindistan'a kısa da olsa eylül ayı başında yaklaşık 2 haftalık bir seyahat gerçekleştirdim.

Seyahatimde Hindistan'ın başkenti Delhi'de Taç Mahal'in bulunduğu Agra'yı ve ülkemizde de sıklıkla sorunlu bölge olarak gündemimize aldığımız Keşmir


Hindistan aslında bize çok da uzak değil. Aşinayız Hindistan'a. Baharatlar ülkesi, Gandi'nin memleketi, yoganın vatanı, Bolywood'un merkezi. Annelerimizin favori dizilerinin ülkesi.

Hindistan onlarca farklı dili, dini, kültürü, düşünceyi bünyesinde barındıran bir ülke olmanın da ötesinde bir kıta, bir medeniyet havzası.

Çin'den sonra dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi. Muhtemelen beş yıla kalmaz bütün renkleri ile dünyanın en kalabalık ülkesi. 


Sessiz güç Hindistan

Bir Dünyanın Eşiğinde.JPG

Cemil Meriç Hint için der ki; "bir kıtayı bir kitaba sığdırmak."

Cemil Meriç Hindistan kültüründen, düşüncesinden bahseder.

Biz de uluslararası ilişkilerin bir öğrencisi olarak en azından seyahatimi bahane ederek biraz Hint'in ekonomisinden, politikasından, sosyo-ekonomisinden bir nebze de olsa bahsetmek.

Biraz Hindistan ile ilgili rakamlara bakalım. Hindistan 2010 yılında dünyanın en büyük 9'uncu ekonomisi iken, bu yıl İngiltere'yi geçerek ABD, Çin, Japonya ve Almanya'nın ardından 5'inci en büyük ekonomisi oldu.

Hindistan'ın 1947'de bağımsızlığını kazandığı ve onlarca yıl sömüren İngiltere'yi ekonomik olarak geçmesinin sembolik anlamı büyük.

2040 yılında ise Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmaya aday. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2010 yılında kişi başına düşen gelir 1700 dolar civarında iken, 2022 yılında 3 bin 500 dolar.

Kişi başına düşen gelir bazında fakir bir ülke gibi görünse de ülke olarak zengin.

Nisan 2022 rakamları ile ABD ve Çin'in ardından 166 milyarder ile en çok milyardere sahip ülkesi.

Diğer bir ifade ile Türkiye'deki herkesin milyoner olması gibi bir durum. Tabii ki dolar bazında. 

Unsplash 1.JPG
Fotoğraf: Unsplash

Yeryüzünün cenneti Keşmir 

Esas olarak üzerinde durmak istediğim coğrafya ise o kadar ekonomik, kültürel zenginliğine ek olarak yeryüzünün cenneti olmasına rağmen sadece sorun olduğunda gündemimize girebilen Keşmir.

Keşmir'i duymamış olsanız da tekstilde kaşmiri (orjinali paşmina) duymuşsuznudur.

Kaşmir, bir kısmı Keşmir'de bulunan Himalaya dağlarında yetişen bir keçi türünden elde ediliyor. Yani Keşmir aynı zamanda kaşmiri ile de ünlü.

Keşmir, 222 bin kilometrekarelik Hindistan alt kıtasının kuzeybatı bölgesi.

Keşmir'i kuzeydoğuda Çin'in Uygur Özerk Bölgesi, doğuda Tibet Özerk Bölgesi, güneyde ise Hindistan'ın Himachal Pradesh ve Pencap eyaletleri, batıda Pakistan, kuzeybatısında ise Afganistan tarafından çevreleniyor.

Keşmir 1947'de Hindistan alt kıtasının Hindistan ve Pakistan olarak bölünmesinden beri de iki ülke arasında sorunlu.

Kuzey ve batı kısımlarında yer alan Azad Keşmir ve tek idari yönetim altında birleşmiş olan Gilgit-Baltistan Pakistan'ın kontrolünde.

Keşmir'in güney ve güneydoğu kısımları olan Jammu ve Keşmir, Ladakh ise Hindistan'ın kontrolünde.
 

Reuters3.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Hindistan ve Pakistan arasında 1972'de Şimla Antlaşması ile Keşmir iki ülke arasında 'Kontrol Hattı' (Line of Control) ile bölünüyor. Fakat her iki ülke de bu hattı uluslararası sınır olarak tanımıyor. 

Keşmir bölgesi, ağırlıklı olarak derin, dar vadilerden, yüksek, çorak platolardan oluşan dağlık bir bölge.

Güneybatıda alçakta bulunan Jammu ve Punch ovaları, yoğun ormanlık Himalaya etekleri ve Himalayaların Pir Panjal sıradağları ile kuzeyde yer alan verimli ve nispeten daha yoğun nüfuslu Keşmir Vadisi'nden ayrılıyor.

İklim olarak da değişkenlik gösteriyor. Güneybatı kısmında subtropikal iklim hakimken yüksek dağlara doğru değişen bir alp iklimi görülür. Ladakh'da ise ağır karasal iklim. 
 

Safran.jpg
Keşmir'de safran ekimi / Fotoğraf: Safina Nabi

 

Tarım ve zanaatın merkezi Keşmir

Keşmir Vadisi'nin çoğunluğunu Müslüman nüfus oluştururken, Jammu'da çoğunluğu Hindular, Ladakh'da ise Müslüman olmayan nüfus yer alıyor.

Keşmir'de değişken coğrafya, iklim ve demografi aynı zamanda bölgeye her anlamda bir renkte katıyor.

Temel olarak Keşmir ekonomisi tarıma dayalı. Bölge insanının temel gıdalarından olan pirinç Keşmir Vadisi'nin de temel tarım ürünü.

Hint mısırı (renkli mısır), buğday, arpa ve yulaf da başlıca tarım ürünleri arasında. Ilıman iklim nedeniyle de kuşkonmazdan lahanaya kadar birçok ürün için uygun.

Ayrıca elma, kiraz, şeftali gibi çeşitli meyveler ile neredeyse ülkenin meyve bahçesi konumunda. Keşmir vadisi ipekböcekçiliği ve soğuk su balıkçılığı konusunda da kendini ispatlamış.
 

Safran3.jpg
Keşmir'de safran tarlaları / Fotoğraf: Safina Nabi

 

Safranbolu'ya ismini veren nadir bitkilerden safran da Keşmir'de bol miktarda yetiştiriliyor. Safran Keşmir'e önemli bir döviz girdisi de sağlamakta. 

Tarımın yanı sıra, halı, şal dokumacılığı, ahşap oymacılığı, bakır işleme de bölgede yaygın. Bölge insanının sanata yatkınlığını ve bunun yansımasını hem sivil mimari de hem de ibadethanelerde görmek mümkün. 
 

Safran2.jpg
Fotoğraf: Safina Nabi

 

Keşmir'de hükümet teşvikleri

Aynı zamanda Hindistan merkezi hükümeti Jammu ve Keşmir'i ülke ekonomisi ile entegre etmek, bölgede imalat ve hizmet sektörünü canlandırmak amacıyla yıllık 812 milyon civarında hibe veriyor.

Bu çerçevede de Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASSOCHAM) bölgeye yatırım çekebilmek amacıyla belirlediği sanayi sektörlerinde yerel yönetimle işbirliği ile sanayi alanları ve özel ekonomik bölgeler kurmaya çalışıyor.

Fakat bölgenin aşırı dağlık olması, elektrik kesintisi gibi nedenler sanayileşme önündeki en büyük engellerden.

Diğer yandan Hindistan hükümeti bölgenin altyapısını iyileştirmek amacıyla Korkan Demiryolu Şirketi ve IRCON tarafından inşa süreci devam eden 2,5 milyar dolarlık Keşmir Demiryolu projesi devam ediyor.

Her şeye rağmen Keşmir, Hindistan içerisinde yüzde 4 ile en düşük yoksulluk oranına sahip bölgelerden birisi. 
 

Reuters2.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Keşmir'de turizm 

1989'da Keşmir'de çatışmalar artmadan önce turizm de Keşmir ekonomisinin önemli girdilerindenmiş.

Ancak Cammu'nun kutsal mabetleri ve Ladakh'ın Budist manastırları, popüler hac ve turizm destinasyonları olmaya devam ediyor.

Her yıl binlerce Hindu hacı, eyalet ekonomisi üzerinde önemli etkisi olan Vaishno Devi ve Amarnath kutsal tapınaklarını ziyaret ediyor.
 

Reuters4.jpg
Fotoğraf: Reuters


Son yıllarda bölgenin istikrara kavuşması ile Keşmir vadisinde de turizmin canlanmış durumda.

Hindistan'ın en popüler kayak merkezlerinden biri olan Gulmarg ve dünyanın en yüksek yeşil golf sahası Keşmir'de bulunuyor.

Son yıllarda dünyanın birçok ülkesinden de kış turizmi için bölgeye turistlerin geliyor.

Aynı zamanda dağları ile İsviçre'yi gölleri ile Venedik'i andıran Keşmir'de yabancıların ev satın alarak ya da kiralayarak yaşamaya başladıklarını da belirteyim. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU