Putin'in uzun masası: Kovid önlemi mi, güç oyunu mu?

Vladimir Putin'i konuklarından ayıran devasa masa birden fazla kez viral oldu

Masa adabı: Vladimir Putin ve Emmanuel Macron (AP)

Vladimir Putin'in Emmanuel Macron ve Olaf Scholz'la yaptığı son toplantıların öncesinde liderlerin Ukrayna krizinin siyasi uçurumunu nasıl kapatabileceğine odaklanılıyordu. Fakat görüşmeler başladıktan sonra internetteki tartışmalarda baskın gelen liderler arasındaki fiziksel mesafe oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen haftaki toplantıda Rusya Devlet Başkanı'nın Fransız mevkidaşını Kremlin'deki uzun, oval masanın diğer ucuna, kendisinden 3 metreden uzağa oturtması sosyal medyadaki mizahın ve mimlerin kaynağı olmuştu. Yorumlayanlarsa bu oturma düzeninin Kovid önlemi mi yoksa kasıtlı bir güç oyunu mu olduğunu tartışmıştı.

Bir haftadan biraz daha uzun bir süre sonra, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme olasılığıyla gerilimin arttığı esnada Almanya Başbakanı, Kremlin'de uzun masa muamelesiyle karşılaşan en yeni Avrupalı lider oldu.

Putin yakın zamanda Avrupa Birliği'ndeki en yakın müttefiki ve Macaristan'ın diktatörü Viktor Orban'ı ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi de ağırlamış, bu iki görüşmede de fevkalade büyük masanın öteki ucunda oturan meslektaşlarıyla mesafesini korumuştu.

University College London'da Rus siyaseti çalışan Doçent Dr. Ben Noble, Kremlin'in Putin'in Kovid'e yakalanma olasılığı, özellikle de 69 yaşındaki liderin hastalığı ağır geçirmesi ya da ölmesi durumunda ortaya çıkacak siyasi yansımalar hakkında endişelendiğini düşünüyor.

The Independent'a verdiği demeçte Dr. Noble, "Genelde resmi kurumlardan ziyade gayri resmi bağlantılara dayanan mevcut sistemin işleyişinde Putin'in sahip olduğu merkezi rolü düşünürsek, hastalanması sistemin devamlılığı için varoluşsal bir tehdit olur" dedi.
 


Dr. Noble, "Bu nedenle, özellikle de ciddi (ya da ölümcül) bir hastalık geçirirse yerini fiilen kimin devralacağı konusundaki belirsizlik göz önüne alınırsa, Putin'in kişisel sağlık sorunu bir ulusal güvenlik sorunu haline geliyor" diye devam etti.

Pandeminin ilk aşamalarında, Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın hastanedeki hastalarla el sıkıştığı için böbürlenmesinin ardından Kovid nedeniyle hastaneye kaldırıldığı zamanlarda sert önlemler alan Rusya Devlet Başkanı'nın Kovid konusunda birçok dünya liderinden daha bilinçli olduğunu söylemekte sakınca yok.

2020'nin başlarında Putin'le bizzat görüşecek herkesin negatif Kovid testi sonucu sunması gerekiyordu. Birkaç ay sonra da Putin'i Moskova'nın dışında yer alan konutunda ziyaret eden veya onunla Kremlin'de görüşen kişiler özel dezenfeksiyon tünelinden geçmek zorundaydı.
 

2.jpg
Putin, Mart 2020'de Moskova'daki hastaneyi ziyaret ederken koruyucu elbise giyiyor (Reuters)


O esnada Putin, genelde Kremlin'den ziyade evden çalışıyor ve kendisini eleştirenlerin sığınak dediği odadan video konferansları düzenliyordu.

Rus yönetimin geçen yıl yasadışı ilan ettiği araştırmacı basın kuruluşu Proekt'in Eylül 2020'deki haberine göre Kremlin daha sonra da Putin'le yüz yüze görüşmesi planlanan kişilere iki hafta zorunlu karantina uygulamaya başladı.

Putin geçen yıl yönetimle yaptığı toplantıda sık sık öksürürken görüldüğünde yetkililere iyi olduğunun ve günlük olarak Kovid testi yaptırdığının güvencesini vermişti.

Bu tür önlemlere rağmen bazı analistler Putin'in koronavirüsü çok da umursamadığını öne sürerek Başkan'ın Kremlin'de yakın zamanlarda yapılan toplantılarda Rus yetkililerle arasına fazla mesafe bırakmadan oturduğu fotoğraflara işaret ediyor ve geçenlerde Kış Olimpiyatları için ziyaret ettiği Pekin'de maske takmadığına dikkat çekiyor.
 

3.jpg
Vladimir Putin, Kremlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la görüştü (AP)


ABD merkezli düşünce kuruluşu Institute of Modern Russia'nın direktörü Olga Khvostunova, pazartesi günkü toplantıda Putin'le Macron arasındaki kasıtlı mesafenin koronavirüsten ziyade otoriteyle ilgili olduğunu söylüyor.

The Independent'a konuşan Khvostunova, "Bunun amacı Macron'u rahatsız hissettirip bu gibi durumlarda kimin patron olduğunu göstermek" diyor.

Tamamen rakibin sinirlerini bozmakla ilgili. Devlet liderleri böyle bir muamele görmeye alışık olmadığı için bu genellikle epey etkili oluyor ve Putin'in destekçilerine de dizginlerin onun elinde olduğunu gösteriyor. Bu, Rusların 'ince trolleme' (tonkiy trolling) dediği şey.

Buna karşın Dr. Noble, Rus liderin son zamanlardaki toplantılarda yabancı liderlerle mesafesini korumasının, Rusya'daki yetkililerin attığı adımlara kıyasla onların Kovid önlemlerine dair nispeten az şey bilmesi olabileceğini düşünüyor.

Pazartesi yayımlanan başka bir resimdeyse, Birleşik Krallık'taki mevkidaşı Liz Truss'un koronavirüs testinin pozitif çıkmasından 10 gün sonra geçen hafta onunla bir araya gelen Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la Putin'in farklı bir masada ama eşit derecede uzak mesafede oturduğu görülüyordu.
 

4..jpg
Vladimir Putin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüşmesinde mesafeli oturdu (AP)


Sonuç olarak akademisyen, "Kremlin'in hem koronavirüsü ciddiye alıyor hem de gücünü yansıtmak için masadan yararlanıyor olabileceğini" vurgulayarak bunun sadece biriyle ilgili olduğunu düşünmediğini söylüyor.

Bu masayı 25 yıl önce ürettiğini iddia eden iç mimar Renato Pologna ise geçen hafta İtalya'nın Corriere della Sera gazetesine şunları söylemişti:

Masanın boyutunun kesinlikle pandemiyle ilgisi yok ama bu amaç için de kullanışlı olabilir.

Pologna bu masanın 1995'le 1997 arasında Kremlin'deki bir binada yaptığı çalışmanın "çok küçük bir parçası" olduğunu söylüyor.
 


Pologna, "Masayı görür görmez tanıdım. Bununla gurur duyuyorum. İşimi önemli bir şeyin arka planında görünce her zaman heyecanlanıyorum. Umarım savaşın çıkmaması için şans getirir" dedi ve masanın internetteki tartışmalara konu olmasını "gerçekten komik" bulduğunu sözlerine ekliyor.

Rusya'nın olası Ukrayna işgaline ilişkin korkular artarken Putin-Macron görüşmelerinde de ilerleme kaydedilemeyince sosyal medya kullanıcılarının eğlenmek için masayı kullanarak sayısız espri ve mim üretmesi belki de şaşırtıcı değil.

Photoshop'tan müthiş bir biçimde yararlanan Twitter kullanıcıları masayı badminton kortuna ve tahterevalliye çevirdi.
 


Magazin ve eğlence haberleri yapan TMZ'nin tweetinde, "Burada bağrışmalar kaçınılmaz hale gelmiş midir?" diye yazıyor.

Bazı paylaşımlar espriliydi:

Macron tuzu uzatabilir misin?

Diğerleriyse daha sivri ve politikti. Gazeteci Sébastien Gobert, tweetinde, "Macron'la Putin arasında Rus birlikleriyle Ukrayna sınırları arasındakinden daha fazla mesafe var" diyor.



https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU