Liderin 9,5 milyon euroluk hesabı

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Uzun zamandır, bu kadar heyecansız geçen bir ara transfer dönemi, belki de hatırlanmıyordur; özellikle de İstanbul'un üç büyükleri için.

Ne spor kanallarında ne gazetelerde ne de sosyal medyada, yüksek beklentiler yok. Bu durum yüzyıllık kulüplerin, yarıştan erken kopması ve bu sezon için vadedecek bir şeyleri kalmamasından kaynaklanıyor.

Öyle ki İstanbul'un üç büyüklerinin, transferden daha önemli gündemleri var.

Tartışılan başkanlar, tartışılan teknik adamlar, tartışılan kararlar ile ezeli rakipler, bu sezonu düşe kalka tamamlayacaklar gibi görünüyor.

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, 21 maçta toplamda, anca 92 puan toplayabilmiş. Yani artık lidere, sorun çıkartacak kadar tehlike arz etmiyorlar.

Bununla beraber, lider Trabzonspor'un da buradan şampiyonluğu vermesi de oldukça zor. Belki de bu üç büyük kulübün, aynı anda başarısız olduğu rekabet ortamı, uzun süre görülmeyecek. 

Fakat yine de böyle bir görünüme rağmen, ilginç alışkanlıklar var Süper Lig'de.

Mesela geçen haftalarda Trabzonspor, büyük bir keyifle açıkladı Edin Visca transferini.

Her şey yolunda gidiyordu. Lider Trabzonspor, İstanbul'un büyüklerine fark atmış, şampiyonluğa hiç olmadığı kadar yakındı.

Psikolojik bütün koşullar da Trabzonspor'un yanındaydı. Üç büyüklerin takati kalmamış, kendi sorunlarından kafayı bile kaldıramıyorlardı.

Ve bu koşullarda, yaklaşık 9,5 milyon euroluk bir yatırımla, 32 yaşında bir oyuncu aldı Trabzonspor. Hem de altyapı üretiminde, fark yaratmış bir kulüp olarak.

Ayrıca transfer gerçekleştiğinde Trabzonspor, en yakın rakibi Konyaspor'un önünde, 7 puan farkla liderdi. 

Aynı hatayı hem Galatasaray hem Beşiktaş yapmış, şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi için borçlanmıştı. Ve şimdi o yılların borçlarını, taşıyarak yaşamaya çalışıyor kulüpler.
 

 

2021 yılında transferlere 4,86 milyar dolar harcandı

Geçtiğimiz hafta FIFA, 2021 yılının transfer raporunu açıkladı. 

Rapora göre, dünya genelinde profesyonel olarak, 18 bin 68 transfer gerçekleşmiş. Sayı olarak, pandemi öncesine yaklaşmış kulüpler.

Pandemi öncesi 2019 yılında, 18 bin 80 transfere 7,35 milyar dolar harcanmıştı.

Geçen yıla göre ise transferlerde yüzde 5,1 artış yaşanırken, toplamda bu transferlere, 4.86 milyar dolarlık bir harcama yapılmış.

Raporda yine yer bulmuş Süper Lig. Türkiye, dünyada en çok transfer yapan ülke sıralamasında 8. sırada. Harcama olarak da 9. sıra

2021 yılında Türkiye'de takımlar, 402 transfer yapmış ve 281 oyuncu göndermiş.

Bununla beraber transferlere, 107 milyon dolar harcanırken, oyuncu satışlarından 33 milyon dolar gelmiş. Gelir-gider arasında 3 katlık bir fark var.

Yani istikrarlı bir şekilde, transfer açığına ve borç yapmaya devam ediyor kulüpler. Ve bu alanda, 3 ülkeden biri Türkiye.
 

aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

Kulüplerin alışkanlıkları değişmiyor

Sonuç olarak, transfer yapma alışkanlığı ve iştahı hiç değişmiyor Türkiye'de. Gelir yokken, borç varken, kulüpler kötü yönetilirken bu kadar transfer yapmak, oyuna bir değer katmıyor. Bu kadar belirsizliğin olduğu bir ortamda, bu transferler sadece borç yaratıyor.

Bu kadar rahat konumdaki şampiyonluğun rakipsiz adayı, futbolcu üretiminde bir kültürü olan Trabzonspor, 32 yaşında bir oyuncuya 9,5 milyon euro para harcamayı göze alıyorsa, Süper Lig'de bazı kötü alışkanlıkların değişmesi, oldukça zor gözüküyor.

Bu durum aslında, garip bir futbol sistemin işlediğini gösteriyor bize.

Ne kadar batarsa batsın kulüpler ne kadar her şey yolunda giderse gitsin, ne kadar puan farkı olursa olsun, ne kadar yüksek olursa olsun döviz kurları, hiçbir şey durduramıyor kulüpleri.

Büyük bir keyifle anlatılan birçok transfer, aslında neden Türk futbolunun dönüşemeyeceğini de gösteriyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU