Kadrajdakiler: Yan rollerden başrole uzanan bir yolculuk; Ozan Çelik

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için 'Yıldız Sineması'nda bu hafta Ozan Çelik'i ve filmografisini yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Bağımsız Türk sinemasının dikkat çeken yapımlarında bugüne kadar daha çok yan rollerde gördüğümüz Ozan Çelik; yan rollerden çıkıp başrolünü üstlendiği Dilsiz, Mavzer gibi filmlerle rüştünü ispat ettikten sonra kısa bir süre önce festival yolculuğuna başlayan Cemil Şov adlı filmdeki performansıyla geçen hafta 28'incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı.


Yan rollerden başrole uzanan bir yolculuk; Ozan Çelik
 


Adana Altın Koza Film Festivali'nde aldığı ödülle yeniden kadrajımıza giren Ozan Çelik 1 Ocak 1987 tarihinde Ankara'da doğdu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Performans Alanı bölümü mezunu olan oyuncu profesyonel kariyerine Ankara Sanat Tiyatrosu'nda başladı.

Ankara Sanat Tiyatrosu'nun genel eğitimlerinde bir sene süren eğitimlerin ardından ilk önce çocuk oyunları ile sahnelere çıkmaya başladı ve yaklaşık üç sezon boyunca burada oyunculuğa devam etti.

Ünlü oyuncu Ankara'da tiyatro ve oyunculuk kariyeri devam ederken sinema dünyasına da 2014 yılında kadrosuna katıldığı Sivas adlı filmle adım attı ve daha sonra birçok dizi ve filmlerde izleyicinin karşısına çıktı.
 


Değişime ve farklılığa oldukça açık bir karaktere sahip olan Ozan Çelik tiyatronun oyuncuya sağladığı tatmin duygusu ve özgürlüğe rağmen yine de bir oyuncu olarak kariyerinde bir ayrım yapmamaya çalışıyor.

Sinemadaki set ortamlarının ve sayısız tekrarların bir oyuncunun o anki hissiyatını ve motivasyonu düşürmeye sebep olduğunu düşünse de ustalığın tüm bunların üstesinden gelebilmek olduğunu söylüyor.

Bir oyuncunun sınırları ve alanı ne kadar dar olursa ve orada ne kadar iyi bir iş çıkarırsa bu aynı zamanda onun oyunculukta da ne kadar usta olduğunun bir göstergesi kabul edilebileceğini düşünüyor.
 


Bir oyuncu olarak 'şunu yapmam' 'bu olmamalı hayatımda' gibi keskin çizgileri olmasa da yine de seçimlerinde projeye, hikâyeye, çalışacağı insanlara, ekibe dikkat etmeye çalışıyor.

İçine kapanık karakteri, stilsiz bir şehir olması nedeniyle insanı daha fazla keşfetmeye zorlayan ve bu yönü nedeniyle de doğduğu şehri çok sevdiğini söyleyen Ozan Çelik, yine de oyunculukta kariyer yapabilmek için İstanbul'da yaşamaya devam etmek zorunda olduğunu belirtiyor.

Karamsarlığı seviyor, sonbahar ve kış aylarındaki melankolik havanın kendisini oldukça etkilediğini söylüyor.
 

 

Filmografisi

Başlangıçta daha çok yan rollerle izleyicinin karşısına çıkan ama üstlendiği bu rollerle bile dikkatleri üzerine çekmeye başaran Ozan Çelik filmografisini aşağıda sizin için özetlemeye çalıştım.
 

 

Sivas

Yönetmen: Kaan Müjdeci / Oyuncular: Ozan Çelik, Doğan İzci, Çakır, Hasan Özdemir, Ezgi Ergin, Furkan Uyar, Muttalip Müjdeci, Banu Fotocan, Hasan Yazılıtaş, Okan Avcı / Süre: 97 dakika
 

 

Dünya prömiyerini 2014 yılında Venedik Film Festivali'nde gerçekleştiren ve burada kazandığı Jüri Özel Ödülü başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen Sivas; hayatta kalmak için her daim öfkeli ve güçlü olmak zorunda kalan bir çocuk ile bir dövüş köpeğinin ortak kaderlerini kadraja alıyor.

On bir yaşında bir çocuk olan Aslan ile Sivas isimli bir dövüş köpeğinin bozkırda geçen bu hikayesi Anadolu kültüründeki ataerkil düzene ayna tutarken, Türk sineması adına şaşırtıcı ve rahatsız edici bir yüzleşme sunuyor.

Aslan'ın yaşadığı küçük köydeki tek gündeliği okula gitmek ve arkadaşlarıyla vakit geçirmekten ibarettir; en büyük derdiyse aynı sınıfta okuduğu Ayşe'ye olan aşkıdır.

Bir gün yaşadıkları yerde bir hayli popüler olan köpek dövüşlerinden birine denk gelen Aslan, burada dövüşü kaybeden ve yaralanıp yere yığılan Sivas adında terk edilmiş kangal köpeğiyle karşılaşır.

Bu karşılaşma o andan itibaren yaşayacağı hayatı etkileyerek en önemli dönüm noktalarından biri olur.

Yozgat'ın bir köyünde geçen bu büyüme hikayesinde Aslan bir çukurda, yaralı ve ölmeye terk edilmiş bir şekilde bulduğu kangal türündeki dövüş köpeğini oradan kurtardıktan sonra onu sahiplenir.

Bu sırada, okulunda çok başarılı bir öğrenci olmayan Aslan bunun sıkıntısını hayatının diğer alanlarında da çekmektedir.

Günlerden bir gün okul için oynayacağı piyesteki prens rolüne, onunla aynı kıza aşık muhtarın oğlu seçilince hayal kırıklığına uğrar.

Ancak köyün prensesi Ayşe'yi kazanmak için yaptıkları bir yarışta Aslan, Ayşe'yi, aralarında güçlü bir bağ oluşan yeni arkadaşıyla etkilemeyi başarıp öne geçer.
 


Hayatında yeni bir umut bulan Sivas da dövüş üzerine dövüş kazanır ve rekabette Aslan'ın elini güçlendirir.

Ne var ki, Sivas'ın başarıları köyün muhtarının dikkatini çekince Aslan, ataerkil düzen içinde gitgide çocukluğunun masumiyetini yitirerek gücün cazibesine kapılır ve prensesini geride bırakarak bu yeni dünyasında pek çok gerçekle yüzleşmek zorunda kalır.

Çocukluktan yetişkinliğe geçişte toplumsal kodların ne kadar yönlendirici olduğunu, engin bozkırların -yani coğrafyanın- insanların ruh hâlleri üzerinde ne kadar belirleyici bir etkiye sahip olduğunu ve hayatın en erken dönemlerinde dahi sosyal bir iktidar mücadelesinin inkâr edilmesi güç bir olgu olduğunu etkileyici bir görsellikle ele alan bu film 88. Akademi Ödülleri'nde de Oscar için En İyi Yabancı Film dalında Türkiye'nin adayı olmuştu.

Gerçekçi diyalogları ve oyuncuların performanslarıyla dikkat çeken, ana oyuncuların neredeyse tamamının, Yozgat Yerköy'de yaşayan halktan oluştuğu filmde Ozan Çelik, Aslan'ın abisine hayat vermiştir.

Küçükken havale geçiren, köylülerle iletişim kuramayan, özgüven eksikliği olan ve kardeşine oldukça fevri davranan Şahin isimli bu karakter; köy içinde yeri olmayan, pek sevilmeyen, hor görülen ama o da Aslan'ın sahip olduğu köpekle birlikte köylüye ve özellikle muhtara karşı kendini ispat etmeye, kabullendirmeye çalışan biridir.


Kardeşim Benim 2

Yönetmen: Mert Baykal / Oyuncular: Ozan Çelik, Burak Özçivit, Ayhan Taş, Murat Boz, Hakan Karsak, Ferdi Sancar, Aslı Enver, Burak Satıbol, Gözde Mutluer, Nasan Kesal, Ahmet Gülhan, Leyla Feray, Pınar Deniz, Korhan Herduran, Nurcan Şirin, Yağmur Damcıoğlu, Sezgi Mengi, Engin Şenkan, Batuhan Büke, Cumhur Frankurt, İskender Han Kahramanoğlu, Furkan Kandemir, Osman Karpuz, Serkan Oruç, Özgür Uslu, Emre Yazarkan, Yunus Emre Çelik, Mesut Felat Özsoy, Anıl Öztürk / Süre: 114 dakika
 

 

Hakan otuz yaşlarında, alternatif müzik yapan, sakin ve gizemli biridir; abisinin tersine dışa dönük, neşeli, esprili, konuşkan ve sosyal biri olan Ozan ise yirmi sekiz yaşında ünlü bir pop yıldızıdır.

İki kardeş yıllardır küstür; uzun zamandır bir araya gelmemiş, hatta babalarının hastalığında bile onu farklı zamanlarda ziyaret etmişlerdir.

Çocuk yaşta annelerini kaybettikten sonra düğün şarkıcısı olan babaları Erkan'la birlikte kasabalarda düğünden düğüne dolaşmış, yarı göçebe bir hayat yaşamışlardır.
 


Anneleri öldükten sonra babası Ozan'ın tüm sorumluluğunu abisinin omuzlarına yüklediği için Hakan erken yaşta büyümek zorunda kalmıştır.
Ozan ise çocukluğun tadını çıkarmış, Hakan'ın yaşayamadığı çocukluğu onun gözleri önünde doya doya yaşamıştır.

Bu durum zaman içinde abi kardeş ilişkisini zedelemiş, ikisi de yollarını zıt yönlere doğru çizmişlerdir.

Fakat 2017 yılına ait Kardeşim Benim 2 adlı bu devam filminde; artık iki ünlü isim olan Hakan ve Ozan, arkadaşları Tato'ya karşı son vazifelerini yerine getirmek için Ege'delerdir.
 


Tato ölmüştür ama tesadüf bu ya, iki gün sonra Hakan'ın düğünü vardır ama yine de her şeye rağmen cenaze için köye gelmişlerdir.

Hakan, Rize'nin önde gelen çay tüccarlarından Muzaffer'in kızı Didem'le evlenecektir.

Kayınpederi Muzaffer ise, Hakan'ın ünlü bir şarkıcı olması yüzünden bu evliliğe tepkilidir, bu yüzden bir yandan Didem'i sıkıştırırken diğer yandan da Hakan'ın ensesindedir.
 


Bu arada geldikleri köyde, cenaze sırasında ortalık karışınca, üstelik yanlarında abilerinden ve nişanlısından kaçan bir Leyla, öldü sandıkları Tato, zamansız bir aşk, yetişmeleri gereken bir düğün gibi dertlerle kendilerini Ege'den İç Anadolu'ya, yetmezmiş gibi sınır ötesine, sürprizlerle dolu yolculukta bulan ikili sonunda Karadeniz'e ulaşmayı deneyecektir.

Hakan ve Ozan'ın kardeşlik bağının zorlu bir sınavdan geçtiği macera dolu bu komedide Ozan Çelik Leyla'nın peşine düşen abisinin arkadaşları arasında yer almaktadır ve Leyla'yı zorla kararından döndürmeye çalışırken ortalığın karışmasına sebep olan bir yan karakteri canlandırmıştır.


Körfez

Yönetmen: Emre Yeksan / Oyuncular: Ozan Çelik, Ulaş Tuna Astepe, Ahmet Melih Yılmaz, Serpil Gül, Merve Dizdar, Damla Ardal, Müfit Kayacan, Cem Zeynel Kılıç, Mesude Türkmen / Süre: 110 dakika
 

 

Güncel politikalara ve sınıflar arası çatışmalara incelikli ve mizahi bir tarzla bakan, 2017 yılına ait Körfez adlı bu film; acılı bir boşanmanın ve işsizliğin neden olduğu sefaletin ardından gelecek planlarını beklemeye alan Selim'in hayatını konu ediniyor.

Otuzlu yaşlarında, yeni boşanmış olan Selim, yıllar sonra İstanbul'dan kalkıp, üst orta sınıf ailesinin yanına İzmir'e döner.
 


Selim ne ailesiyle ne de eski arkadaşlarıyla tekrar bir araya gelmekten pek hoşnut değildir ama pek hatırlayamasa da onun askerlik arkadaşı olduğunu iddia eden aylak Cihan'la vakit geçirmeye başlar.

Selim burada eski hayatının izleriyle karşılaşırken, körfezde gerçekleşen bir kaza şehirdeki hayatı derinden etkiler.
 


Şehri yaşanamaz hale getiren bu çevre felâketinden sonra kimileri şehri terk ederken, aniden şehri kaplayan bir kokunun peşi sıra Selim, yıllar sonra geri döndüğü İzmir'de yeni bir dünyayı keşfeder.

İstanbul'dan geri dönüşün hikayesini anlatan ve İzmir'i Alsancak'tan Karşıyaka'ya, Göztepe'den Çiğli'ye, Bayraklı'dan Kadifekale'ye kadar, sokak sokak arşınlayan bu filmde Ozan Çelik, şiddete meyilli Polis Furkan karakteri için kamera karşısına geçmiştir.


Zor Bir Karar

Yönetmen: Ender Özkahraman / Oyuncular: Ozan Çelik, Şükran Aktı, Kemal Seven, Feyyaz Duman, Berivan Biral, Rugeş Kırıcı, Engin Emre Değer, Şule Demirel, Doğan Gündüz, Sidar Duman Öner / Süre: 90 dakika
 

 

2017 yılına ait Zor Bir Karar (Biryareke Zor) adlı bu film; babası ve kardeşleriyle birlikte Hakkâri'de yaşayan ve bir kilim atölyesinde çalışan Eylem'in hikâyesini anlatıyor.

Eylem, hayat dolu bir kızdır ama gözüne büyük görünen burnunu kendisine takıntı edinmiştir; bu yüzden biriktirdiği parayla estetik ameliyatı olma hayalleri kurmaktadır.

Bu sırada çatışmaların yeniden başladığı bölgede herkes kaygı içindeyken Eylem'in küçük kardeşi dağdaki örgüte katıldığı için onlarla birlikte değildir ve evin mali yükü de büyük kardeşin üzerindedir.
 


Çay ocağı işleten büyük kardeş, iş yerindeki araziye istinat duvarı yapmak istemekte, bir-iki masa daha koyarak müşteri sayısını artırmayı düşünmektedir.

Ama bu düşüncesi babasından destek göremeyince öfkeyle para bulmak için tefecilere başvurur.

Bir yanda babasıyla anlaşamayan büyük kardeş, diğer yanda ailesi tarafından zorla evlendirilmek istenen yakın bir arkadaş arasında bocalayan

Eylem, burun ameliyatı için biriktirdiği parayı gözden çıkararak onlara yardım etmeyi düşünmekte ama bu kararından emin olamamaktadır.
Eylem'in burnu ile yakınlarının sorunları arasında kaldığı bu filmde Ozan Çelik, Kadir Abe adlı bir karakter için kamera karşısına geçmiştir.


Anons

Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun / Oyuncular: Ozan Çelik, Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Murat Kılıç, Şencan Güleryüz, Serkan Ercan, Erdem Şenocak, Sanem Öge, Mehmet Yılmaz Ak, Nazmi Kırık, Müfit Kayacan, Ahmet Boyacıoğlu, Sezin Bozacı, Mesut Civaklı, Tolga Evren, Banu Fotocan, Feridun Koç, Alper Kurtoğlu, Görkem Mertsöz, Nazif Tunç, Selahattin Can Yıldırım, Recep Çavdar, İlyas Özçakır, Mehmet Ünal / Süre: 95 dakika
 

 

Dünya prömiyerini 75. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde, Türkiye prömiyerini ise 25. Uluslararası Adana Film Festivali'nde gerçekleştiren, 2017 yılına ait Anons adlı bu film; 1963 yılı mayıs ayının son günlerinde, ordudan tasfiye edilmiş dört eski askerin bir gece boyunca süren sıra dışı yolculuğunu anlatıyor.

Teğmen Şinasi, Binbaşı Kemal, Binbaşı Rıfat ve Albay Reha aynı gece Ankara'da başlayacak olan askeri darbenin İstanbul ayağında, Ankara'daki radyolardan yapılacak darbe bildirisinin bir benzerini İstanbul Radyosu'ndan anons etmeyi planlamaktadır.
 


Yeterince güçlü ve etkili yapılan bir anons sonucunda darbenin başarılı olacağından ve halk desteğini arkalarına alacaklarından eminlerdir.

Fakat hiçbir şey bekledikleri gibi gitmez; her şeyin planlama ve askeri güçle çözülebileceğine inanan bu dört asker, kendilerini başkalarının adına karar verebilecek konumda hissetmişlerse de onları yenilgiye uğratan şey sivil hayatın görünmez gücü olur.

Bir darbenin etraflı kaydını ve kutsallığını yitirmesini, metaforik bir üslupla, zekice bir kara mizah ve ahenk içerisinde anlatan bu filmde Ozan Çelik, Selami adında bir karaktere hayat vermiştir.


Aile Arasında

Yönetmen: Ozan Açıktan / Oyuncular: Ozan Çelik, Engin Günaydın, Demet Evgar, Erdal Özyağcılar, Devrim Yakut, Fatih Artman, Şevket Çoruh, Gülse Birsel, Derya Karadaş, Su Kutlu, Ayta Sözeri, Devin Özgür Çınar, Deniz Hamzaoğlu, Rıza Akın, Arif Erkin, Erdal Cindoruk, Ünal Yeter, Seher Devrim Yakut, Ali Eren Sayar, Enes Akçay, Emre Almas, Altan Arabacı, Enver Asutay, Yunus Emre Bozkaya, Çağrı Dayı, Tayfun Değer, Ender Demir, Sercan Karahan, Ayça Koptur, Atakan Lafcı, Anıl Orkunoğlu, Okan Şahin, Ezel Salık, Ekrem Sarıtaş, Nuray Şerefoğlu, DJ Orhan Uzdu, Orkan Varan, Fatih Yeşiloğlu, Ömer Faruk Çavuş, Erkan Özdurmuş, Mert Akın Akçay, Ahmet Fevzi Alkan, Ronkay Arslan, Emin Aydın, Şamil Berk, Muhammed Yasir Berkli, Alperen Çağlar, Volkan Çınar, Resul Doğan, Kaan Evkaya, Cavit Göktaş, Ali Gökçe, İskender Han Kahramanoğlu, Ahmet Enes Kanca, Bilal Kaya, Hüseyin Kırmızı, Murat Sağlam, Rüzgar Eymen Sertkaya, Caner Tüfek, Jackdersin Yeter, Eda Yılmaz, Yasin Yılmaz, Semih Çakır, Yunus Emre Çelik, Anıl Öztürk / Süre: 125 dakika
 

 

Senaryosunu Gülse Birsel'in yazdığı Aile Arasında adlı bu filmde; yirmi bir yıllık ilişkileri aynı gün noktalanan nevrotik Fikret ile müzikhol vokalisti Solmaz komik bir tesadüfle tanışır, hemen akabinde Solmaz'ın kızı Zeynep, Adanalı sevgilisiyle evlenmeye karar verince her şeyden korkan Fikret, kendini bir anda hayatının rolünü oynarken bulur.
 


Yirmi bir yıllık eşi tarafından aniden terk edilen elektrikçi Fikret'in ve müzisyen sevgilisi tarafından bırakılan Solmaz'ın dost olmasının ardından ikilinin beklenmedik ikinci baharını anlatan filmde Solmaz'ın kızı Zeynep bu sırada ailesiyle ilgili yalanlar söylediği Adanalı sevgilisinden evlenme teklifi alır.

Bunun üzerine Solmaz kızının mutluluğu için yapabileceği en iyi şey olduğunu düşünerek, yakın zamanda tanıştığı Fikret'ten, kızının saygın, efendi, emniyet müdürü babası rolünü oynamasını ister.
 


Bu öyle çok teferruata girmeden sadece aile arasında bir kız isteme, bir de düğün olacak ve böylelikle kimse zor durumda kalmadan bu iş mutlu mesut bir şekilde bitecektir, ancak kız tarafının bilmediği şey şudur ki damadın geleneksel ailesi çoktan detaylı evlilik seremonilerini planlamıştır.

Asla yalan söyleyemeyen ve en küçük şeyden bile tedirgin olan Fikret her şeye rağmen bu hayırlı iş için baba rolüne girmeyi kabul edince, hiç de planladıkları gibi ilerlemeyen bu buluşmada sert, silah taşıyan, kebapçı zinciri sahibi bir Adanalı aileye karşı hayatının rolünü oynamak zorunda kalır.
 


2017 yılında bu film için bir kez daha kamera karşısına geçen Ozan Çelik bu filmde, damadın baba evinde meydana gelen bir olayı incelemek için olay yerine giden ve kendisini emniyet amiri olarak tanıtan Fiko'nın şaşkın sorgularına maruz kalan bir polis rolünü üstlenmiştir.


Bizim İçin Şampiyon

Yönetmen: Ahmet Katıksız / Oyuncular: Ozan Çelik, Ekin Koç, Farah Zeynep Abdullah, Fikret Kuşkan, Erdem Akakçe, Ali Seçkiner Alıcı, Sibel Taşçıoğlu, Serkan Ercan, Sekvan Serinkaya, Merve Altınkaya, Melis Sezen, Şenay Dede, Mert Denizmen, Oğuz Kara, Nurhan Özenen, Burak Tamdoğan, Nalan Kuruçim, Mert Birden, Halis Karataş, Ali Kayakit, Hakan Cantinaz, Muhammed Akay, Berkay Akın, Emrah Akşin, Emir Alp Arslan, Serkan Atar, Nesrin Avcı, Salih Avcıoğlu, Giray Ayla, Emirhan Açıkpazu, Emirhan Bakıcı, Dağhan Balaban, Alper Banko, Daniel Becer, Emre Beyazıt, Yunus Emre Bozkaya, Kaan Bereket Bulut, Çağatay Bulut, Alperen Çağlar, Vural Ceylan, Aytül Dayı, Tayfun Değer, Ender Demir, Orhan Demirkıran, Sezen Destina, Ayberk Dilmen, Dj Alpaslan Duman, Merve Dönmez, Ömer Ali Dönmez, Ufuk Hakan Eren, Cengiz Erenoğlu, H. Hilal Ergenekon, Sultan Ertuğrul, Kaan Evkaya, Cavit Göktaş, Burak Gökbulut, Turgay Görür, Sertaç Güder, Oğuzhan Gül, Özercan Hati, İhsan İlhan, Umut İlkaya, Ferhat Işıktaş, Osman Kabakçı, İskender Han Kahramanoğlu, Kerim Kara, Süleyman Karaahmet, Orhan Kılıç, Hüseyin Kırmızı, Onurhan Konak, Nadide Deniz Korkmaz, Ahmet Melik Koç, Yaşar Kubur, Ergun Metin, Atakan Meyandağı, İbrahim Mücahitoğlu, Burcu Peşinci, Stefan Rippel, Murat Sağlam, Seyfettin Sağrılar, Engin Şahin, Zafer Şahin, Barış Tuğ Sangur, Berkay Sanveren, Ekrem Sarıtaş, Ali Savasçı, Ali Eren Sayar, Tarık Can Saybak, Babür Seyhan, Ahmet Berat Sönmezler, Cihan Tangerli, Barış Taşgın, Cem Toluay, Serap Ceylan Tonguç, Sevinç Trenova, Yakup Turgut, Caner Tüfek, Kıvanç Cemil Tüysüz, Egemen Ulutaş, Eray Uygun, Göktuğ Yaşar, Bedirhan Baran Yerligül, Eda Yılmaz, Kadir Doğuş Yılmaz, Muhammet Çakır, Şükrü Çakır, Bülent Çelik, Batuhan Özdemir, Erdoğan Özerdem, Ada Özsar, Orhan Özçelik / Süre: 129 dakika
 

 

2018 yılına ait Bizim İçin Şampiyon adlı bu film; efsane yarış atı Bold Pilot'ı ve onun bir araya getirdiği jokey Halis Karataş ve Begüm Atman arasındaki ölümsüz aşkın gerçek hikayesini anlatıyor.

Sivas'ın bir köyünden İstanbul'a iyi bir jokey olmak için gelen Halis Karataş'ın bu hayalini gerçekleştirme serüveni, Bold Pilot'la tanışmasıyla başlar.

Ama bu yolculuğun sonunda ortaya çıkan tablo, Halis'in beklentisinin çok üstündedir, çünkü ikisi de büyük bir efsane olurlar.

1990'ların ortalarında, yola, ikisinin de çok sevdiği birini, Begüm'ü hayata bağlamak amacıyla çıkarlar ama beklemedikleri bir şey olur: Türkiye'nin siyasal kararsızlık, enflasyon ve umutsuzlukla bunaldığı yıllarda koca bir topluma umut olurlar.
 


Umutların neredeyse tükendiği o yıllarda halk katıldığı tüm yarışları en sondan gelerek kazanmayı başaran bu ata ve jokeyine yürekten bağlanır.

O insanlar kendilerini yarışın son metrelerinde bu ikilinin bulunduğu yerde, en geride hissetseler de bu kazanmayacakları anlamına gelmez, çünkü yarış bitiş çizgisinde bitmektedir ve o çizgiyi ilk geçen Bold Pilot ve üstündeki Halis Karataş'tır.

Türkiye atçılığının en önemli ismi Özdemir Atman'ın sahibi olduğu Bold Pilot, at yarışı ile ilgilenmeyenlerin bile sevgisini kazanan bir attır.

Bold Pilot ve onun daimî jokeyi Halis Karataş, birlikte unutulmaz başarılara imza attılar, öyle ki ikilinin 1996 yılı Gazi Koşusu'ndaki 2:26:22'lik rekoru hala geçilemedi.

Bold Pilot'ın diğer bir başarısı da Halis Karataş ve Begüm Atman'ın bir araya gelmesine vesile olması.

Şampiyon yarış atı Bold Pilot, jokeyi Halis Karataş, sahibi Özdemir Atman ve Bold Pilot'ın en sevdiği insan Begüm Atman'ın gerçek yaşamından yola çıkılarak yazılmış sevgi, umut ve yaşam dolu bu hikâyede Ozan Çelik Sivas'taki bir köy kahvesinde heyecanla bu yarışları izleyenlerden biri olarak çok küçük bir rolde izleyicinin karşısına çıkmıştır.


Borç

Yönetmen: Vuslat Saraçoğlu / Oyuncular: Ozan Çelik, Serdar Orçin, İpek Türktan Kaynak, Rüçhan Çalışkur, Beyti Engin, Feridun Koç, Öykü Sevinç, Ülkü Aybala Sunat, İhsan Önal / Süre: 95 dakika
 

 

Vuslat Saraçoğlu'nun 2018 İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale'ye layık görülen Borç adlı bu filmi; rahatsızlanan yan komşuları Huriye'nin bakımını üstlenen Tufan'ın hikâyesini ele alıyor.

Karısı Mukaddes ve kızı Simge ile birlikte Eskişehir'de yaşayan Tufan'ın yan dairede yalnız yaşayan ve rahatsızlanan komşuları Huriye'ye uzattıkları yardım eli sonrasında yaşananları konu edinen film, yaşam alanları ve onların kullanımları üzerine de yoğunlaşıyor.

Erkeğin yarattığı sorumluluk duygusunun kadının yaşam alanında ete kemiğe bürünmesi filmde karakterler üzerinden ayrı ayrı fedakârlık kavramının sorgulanmasına neden oluyor.

Eskişehir'de karısı Mukaddes ve kızı Simge ile birlikte yaşayan Tufan, küçük bir matbaada çalışmaktadır.
 


Her gün evden işe, işten eve giden bir adam olan Tufan'ın bu düzenli ve sıradan hayatı, bir gece yaşanan kriz sonucunda değişiverir.

Yan dairede yalnız oturan komşuları Huriye, bir gece aniden fenalaşınca doktor, onun bir süre tek başına kalmaması gerektiğini söyler.

Tufan, bakacak kimsesi olmayan Huriye'yi ortada bırakmayı göze alamaz ve bir süre onu evinde misafir etmeye karar verir.

Yaşadığı kimi korku ve kaygıların sonucunda Tufan'ın “iyilik” halinin önemli sınavlardan geçtiği bu filmde Ozan Çelik, Tufan ile aynı matbaada çalışan ve patronları maaşlarını ödemeyince iş bırakan ve haklarını arama konusunda Tufan'ı da kışkırtmaya çalışan bir karaktere hayat vermiştir.


Kardeşler

Yönetmen: Ömür Atay / Oyuncular: Ozan Çelik, Ege Yazar, Caner Şahin, Gözde Mutluer, Nihal Koldaş, Erol Afşin, Cem Zeynel Kılıç, Ebru Ojen Şahin, Yiğit Çakır, Mürtüz Yolcu, Cankat Aydos, Onur Dikmen, Batuhan Karabatak, Teodor Kaan Bezen, Ferhat Teymur, Emir Taha Sarı, Kenan Akbaş, Selçuk Doğan, Erhan Yenigün, Enes İlçi, Berrin Kaşıkçı, Fulya Çetinkaya, Şükrü Şamdan, İsmail Karaman, Melih Kaya, Yasin Tunç, Cem Yakup Özsoy, Okan Bozkuş, Barut / Süre: 103 dakika
 

 

2018 yılına ait Kardeşler adlı bu film; bir namus cinayetinin gölgesinde birbirlerinin kaderini yaşamak zorunda kalan iki kardeşin hesaplaşmasını konu ediniyor.

Yusuf'un ailesinin aldığı karar hem onun hem de ağabeyi Ramazan'ın hayatının değişmesine neden olur.

Bir çocuğu katile dönüştürebilen, acımasız geleneksel ahlaki ve dini kurallar Yusuf'un etrafını sarar.

Aile büyüklerinin kararıyla kız kardeşini tuzağa düşüren Yusuf ve büyüklerinden aldığı emirle onu öldürerek cinayeti işleyen Ramazan, Yusuf'un ıslah evinden şartlı tahliyesiyle dört yıl sonra tekrar bir araya gelir.
 


Özgürlüğüne kavuşan ama her hareketi ailesi tarafından izlenen Yusuf, çektiği vicdan azabı ile bu sefer de dışarıda hapis hayatı yaşar.

Birbirlerinin kaderini yaşamak zorunda kalan iki kardeşin hayatına giren Yasemin, aile içinde bir sır olarak saklanan namus cinayetinin istemeden tanığı olur ve on sekiz yaşından küçük olan Yusuf'un ceza indirimi nedeniyle abisi Ramazan yerine polise teslim edildiğini öğrenir.

Bunun üzerine Yusuf ve Ramazan, geçmişleri ve vicdanlarıyla hesaplaşırken; Yasemin de Yusuf gibi aile için tehlikeli birisi haline gelir.

2018 yılında bir kez daha çok küçük bir rolle kamera karşısına geçen Ozan Çelik bu filmde; dini vecizelerle çocukları doğru yola sevk etmeye çalışan bir din hocasına hayat vermiştir.


Dilsiz

Yönetmen: Murat Pay / Oyuncular: Ozan Çelik, Mim Kemal Öke, Vildan Atasever, Emin Gürsoy, B. Fatih Akçin, Cihan Alpaslan, Coşkun Çetinalp, Osman Doğan, Barbaros Ergün, İnci Ergün, İlhan Görmek, Alaattin Gözlemeci, İsmail Kırmızı, Cihan Korkmaz, Mert Kültür, Muttalip Müjdeci, Kaan Mutlu, Sami Necipoğlu, Muhammed Tarık Polat, Kutay Sandıkçı, Poyraz Top, Sabahattin Yakut, Görkem Yeltan, Erhan Çene / Süre: 94 dakika
 

 

2019 yılına ait Dilsiz adlı bu film, duvar ressamlığıyla hayatını idame ettiren Sami'nin, hat sanatıyla haşır neşir olan Selma ve bu sanatın eski kuşak ustalarından Eşref Efendi ile tanışması sonrası değişen hayatını konu ediniyor.
 


Küçük bir çatı katında hayatını yalnız sürdüren Sami maişetini duvar ressamlığı ile sağlamaktadır.

Bir gün onu çok seven babaannesinin vefatını ve kendisine bir sandığı miras olarak bıraktığını öğrenir; sandıkta hat sanatıyla ilgili malzemeler vardır.
 


Sami ilk başta sandıktaki malzemeleri pek umursamaz, hatta bu malzemelerden kurtulmayı bile düşünür.

Fakat duvar resmi için gittiği bir kütüphanede tanıştığı Selma, onun için bir dönüm noktası olur.
 


Selma eskiden hat sanatıyla ilgilenmiş, İstanbul hanımefendisi tavırlarıyla dikkat çeken alımlı ve oturaklı bir kadındır.

Sami, Selma'nın yönlendirmesiyle hat meşkine adım atarken bir yandan da hat sanatının hâlihazırdaki durumundan hazzetmeyen, bir süredir öğrenci kabul etmeyen, eski kuşak, yetenekli ve zor bir hattat olan Eşref Efendi tarafından aşka yönlendirilir.
 


Selma ve Eşref Efendi arasında sıkışan Sami için meşk, hafızasıyla yüzleştiği zorlu bir serüvene dönüşür.

İnzivaya çekilmiş usta bir hattat, geçmişine yabancılaşan bir ressam ve bir İstanbul hanımefendisinin yollarının kesiştiği bu filmde üstlendiği başrolle Sami Aslan karakterine hayat veren Ozan Çelik, yan roller dışında da iyi şeyler yapabileceğini izleyiciye gösterme fırsatı bulmuştur.


Kronoloji

Yönetmen: Ali Aydın / Oyuncular: Ozan Çelik, Birkan Sokullu, Cemre Ebüzziya, Tansu Biçer, Serkan Keskin, Esra Kızıldoğan, Beran Soysal, Ahmet Kaynak Cüneyt Yalaz, Cihat Süvarioğlu, Batur Belirdi, Kübra Kip / Süre: 117 dakika
 

 

Erkek egemen kültürün acımasızlığını çarpıcı bir gerilimle anlatan 2019 yılına ait Kronoloji adlı bu film; dışarıdan bakınca mutlu bir çift gibi görünen Hakan ile Nihal'in hayatını kadrajına alıyor, ancak aralarında fırtınaların koptuğu genç mimar çiftin sorunları Nihal'in birdenbire ortadan kaybolmasıyla açığa çıkmaya başlıyor.

Uzun yıllardır evli olan Hakan ve Nihal İstanbul'da yaşamaktadır.

Nihal, çocuk sahibi olamayacağını öğrendikten çok kısa bir süre sonra ansızın ortadan kaybolur.
 


Hakan, karısını çılgınca ararken, kendisi ve çevresi hakkında acı verici keşifler yapar.

Bir taraftan polis, bir taraftan kocası Nihal'i ararken içten içe çürüyen ve sona yaklaşan beraberliklerinin gerçek yüzü ortaya çıkarken Hakan da bu süreçte ilişkileri ile ilgili gerçeklerle yüzleşmeye başlar.

Türkiye'nin en büyük sorunlarından olan; kadının evlendikten sonra silikleşerek hem özel hem sosyal hayatta görünmez bir nesne haline gelmesini Nihal üzerinden işleyen bu filmde Ozan Çelik, Hakan'ın iş arkadaşların biri olan Kaan'a hayat vermiştir.


Mavzer

Yönetmen: Fatih Özcan / Oyuncular: Ozan Çelik, Serhat Mustafa Kılıç, Ahmet Aydın, Burçak Dilekli, İbrahim Kalkan, Mehmet Ali Kaptanlar, Güliz Şirinyan, Seda Türkmen, Kemal Zeydan, Erengül Öztürk, Yaşar Karakulak / Süre: 86 dakika
 

 

2020 yılına ait Mavzer adlı bu film; bir Anadolu köyünde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan Veysi'nin hayatını konu alıyor.

Veysi'yi elinde tüfeğiyle bir kurdu vurmaya çalışırken gördüğümüz ilk sahne ile başlayan film, Veysi'nin oğlu Mustafa ile hayvanları otlatmak üzere dağa çıktığı görüntü ile devam eder.

Sürüsüne bir kurdun saldırmasıyla birkaç koyunu telef olan Veysi'nin kederli bir şekilde evine dönmesiyle olaylar gelişir.
 


İyi bir mavzeri olsa bu kadar hayvanının telef olmayacağını düşünen Veysi'nin olayları öğrenen aile üyelerinin de konuya dâhil olması ve akşam yemeğinde Veysi'nin babasının ettiği sözler, filmin meramını da özetler niteliktedir:

Kurt deyip geçmeyeceksin, hayvan diye hor görmeyeceksin. İnsan gibidir kurt da ne dur bilir ne durak, hele bir de aç kaldı mı, hele bir de kinlendi mi… 'İnsan insanın kurdu' diye boşuna dememiş atalarımız; akıllı hayvandır kurt dediğin, dağları bilir, yolu bilir, izi bilir, çobanı bilir. Çobanını bilmediği sürüye girmez. Hele bir de gelecek oldu mu ya, burnunun dibine kadar sokulur da haberin olmaz.
 


Genç bir adam olan Veysi, koyunlarını kurtlardan korumanın yolunu arar, bu yüzden de bir mavzer satın almaya karar verir.
Saldırı sonrasında koyunlarını ve kendisini korumak için bir mavzer edinmeyi kafasına koyan Veysi, kasabadaki silah satıcısından bir söz alması üzerine kurtların peşine düşer.

Dişi ve yavru kurdu vurmayı başaran Veysi, gururla köyüne döndüğü esnada beklenmedik bir olay yaşar; onu babasının cenazesi karşılar.
 


Bu süreçte Veysi'nin kardeşleri ve oğluyla yaşadıklarına odaklanan film insanın özüne, iyilik ve kötülük üzerine önemli sorgulamaları da beraberinde getirir.

Sonrasında kendisini kardeşi ile girdiği miras kavgasında bulan Veysi'nin hikâyesine, dişisini ve yavrusunu kaybeden erkek kurt da dâhil olur.
 


Niğde'de Demirkazık Dağı'nda, kar üstünde ve eksi 20 derecede, Macaristan'dan getirtilen eğitimli kurtlarla çekilen bu filmin başrollerini Serhat Kılıç ile paylaşan Ozan Çelik, filmde; hırsları yüzünden kardeşiyle kanlı bıçaklı olan Bekir karakterine hayat vermiştir.


Cemil Şov

Yönetmen: Barış Sarhan / Oyuncular: Ozan Çelik, Nesrin Cavadzade, Alican Yücesoy, Cezmi Baskın, Başar Alemdar, Fuat Kökek, Sennur Nogaylar, Ülkünur Arslan, Kerim Ürün, Erhan Çene, Eser Yazıcı, Umut Eğitimci, Elif Mertoğlu, Levend Çağıl, Arda Erdik, İsmet Kurtuluş, Gizem Taştan, Deniz Özçelik, Uğur Özbağı, Mithat Ozan Küren, Aysen Nergis, Tuğba Çelik, Güliz Doğruluk, Tuğçe Aluftekin, Burkan Yılmaz, Belinay Yılmaz, Ufuk Temiz, Ozan Dağara, Ahmet Gündeğdir, Yılmaz Karcık, Berkay Kolay, Okan Bozkuş, Ceyda Koç Ardalı, Zeynep Ordu, Mehmet Ak, Ali Akgün, Altan Ayaz, Aziz Demir, Kadri Doğan, Mehmet Doğan, Silan Düzdaban, Murat Kalkavan, Emre Leblebici, Halil Tuna, Bekir Hakan Uyanık, Yasin Yeşiloğlu, Emrah Yılmaz / Süre: 102 dakika
 

 

Yönetmenin 2016 yılında çektiği aynı adlı kısa filmden uyarlanan, 2021 yılına ait Cemil Şov adlı bu stilize film; ünlü olmanın karanlık cazibesine odaklanarak oyuncu olmak isteyen bir AVM güvenlik memurunun trajikomik hikayesini anlatıyor ve günümüzdeki şöhret merakını, kısa yoldan yırtma hayallerini hınzır bir üslupla ele alıyor.
 


Cemil evinde tek başına eğlenceli taklit videoları çekip paylaşmakta, çalıştığı AVM'de ise bir depoda güvenlik kameralarına bakmaktadır.

Küçüklüğünden beri oyuncu olmanın hayaliyle yaşayan Cemil, sonunda bir filmdeki kötü adam rolü için seçmelere gider ancak başarılı olamaz.

Bu sırada hayalini gerçekleştirmek için olmadık şeyler yaparken yolu unutulmuş bir Yeşilçam aktörüyle kesişir ve aynı rolü seneler öncesinde oynamış olan aktör Turgay Göral'a ulaşmaya çalışır.
 


Cemil'in rolü kapabilmek için çıktığı yol, Turgay Göral'ın hayatıyla kendi karakterinin iç içe geçtiği karanlık bir girdaba dönüşür.

Böylece bu iki yenilmiş karakter arasında umulmadık karanlık bir bağ filizlenir.

Gerçekçi bir dram olarak başlayıp gerçeküstü bir gerilimle biten ve Yeşilçam sinemasına da hiç denenmemiş tarzda göndermeler yapan Cemil Şov filmi için kamera karşısına geçen Ozan Çelik; yönetmenin beyanına göre, öngörülemez, ele avuca sığmayan enerjisi sayesinde bu filmin başrolünü üstlenmeyi başarmıştır.
 


Çok fazla oyuncuyla yapılan deneme çekimlerinde, hayata bakışındaki özgünlüğü oyunculuğuna da yansıtan biri olarak Ozan Çelik'in yorumu filmin ruhunu da şekillendirmiştir.
 


Cemil karakterinin tanımlanması güç kendine haslığını ortaya çıkaran ve amatör bir oyuncunun tüm hezeyanlarını ustalıkla izleyiciye aktaran Ozan Çelik bu filmindeki performansıyla, bu yıl 28'incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanmıştır.


Diğer çalışmaları

Güzel Şeyler Bizim Tarafta adlı tiyatro oyunuyla ilk kez sahnelerde boy gösteren Ozan Çelik, bu oyunda Ali ismindeki bir köy delikanlısın ürkekliğini, korkusunu, hırçınlığını, korumacılığını oldukça başarılı bir şekilde canlandırmıştı.

Öyle ki Tiyatro… Tiyatro… dergisinin organizasyonu ile gerçekleştirilen Tiyatro Ödülleri-2011 etkinliğinde sahnelerde rol aldığı bu ilk performansıyla Yılın Erkek Oyuncusu dalında aday gösterildi.

Rolü oyundaki diğer oyunculara göre kısa da olsa, sıkışmış, sıkıştırılmış insanı, bastırılmış enerjiyi oyunun içinde gerilimi artıracak şekilde sergilemesi nedeniyle performansı ödülle taçlandırıldı.

  • Güzel Şeyler Bizim Tarafta (2010, Tiyatro oyunu)
  • Hamlet (2013, Tiyatro oyunu)
  • Cemil Şov (The Cemil Show, 2015, Kısa film)
  • Hepgece (Evernight, 2015, Kısa film)
  • Ruh İkizi (Soul Mate, 2015, Kısa film)
  • Koma (Coma, 2016, Kısa film)
  • O / Hakkari'de Bir Mevsim (2016, Tiyatro oyunu)
  • Nefes Nefese (2018, Televizyon dizisi)
  • Kıymık (2018, Kısa film)
  • Yabancı (The Stranger, 2019, Kısa film)
  • Dengi Dengine (2019, Televizyon dizisi)
  • Tutunamayanlar (2020, Televizyon dizisi)
  • Dünya Hali (2021, Televizyon dizisi)
  • Hamlet (2021, Televizyon dizisi)

Ödüller

  • 2011 Tiyatro… Tiyatro… Tiyatro Ödülleri: Yılın Erkek Oyuncusu (Güzel Şeyler Bizim Tarafta)
  • 2020 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali: En İyi Yardımcı Oyuncu (Mavzer)
  • 2021 28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali: En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Cemil Şov)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU