Küresel et endüstrisi iklim krizinde "tütün şirketlerinin taktiklerini kullanıyor"

The Independent Özel: Yeni bir araştırmaya göre et şirketleri rutin olarak salımlarını daha az gösteriyor, iklim bilimine duyulan güveni sarsıyor ve bitki bazlı alternatifler hakkında şüphe uyandırıyor

Araştırma, dünyanın en büyük 10 et şirketince kullanılan "iklimsel göz boyama" taktiklerini inceliyor (Reuters)

Büyük çaplı bir araştırma, küresel et endüstrisinin iklim krizindeki rolünü olduğundan daha önemsiz göstermek için "tütün şirketlerinin taktiklerini ödünç aldığını" öne sürdü.

Çevre araştırmaları yapan kuruluş Desmog'a göre önde gelen et şirketleri, gezegene zarar veren faaliyetleriyle ilgili nihayetinde "kafa karıştırmak ve düzenlemeleri geciktirmek" için fosil yakıt firmalarının da kullandığı kurnazlıkları taklit ediyor.

Araştırma, bu tür taktikler arasında rutin olarak kendi sera gazı salımlarını önemsiz gösterme, hayvancılığın iklim krizini derinleştirdiğiyle ilgili kabul görmüş bilimsel bulgulara saldırma ve bitki bazlı alternatiflerin et karşısındaki faydalarına dair şüphe uyandırmanın bulunduğunu belirtti.

Brezilyalı et devi JBS (soruşturmaya dahil edilen 10 şirket ve endüstri grubundan biri) Britanyalı büyük süpermarketlerin ve fast food restoranlarının çoğuna ürün tedarik eden Birleşik Krallık (BK) şirketlerini de kontrol ediyor. Greenpeace'e göre JBS'in BK'deki iki yan kuruluşu tek başına ülkenin tavuk ve domuz eti pazarının yüzde 30'unu oluşturuyor.

New York Üniversitesi'nde çevre araştırmaları doçenti Dr. Jennifer Jacquet, The Independent'a, "Tütün endüstrisi, akciğer kanserinin var olduğuna karşı çıkmadı ama [sigara kullanmakla] arasındaki nedensel bağı inkar etmeye ve saptırmaya devam etti. Et ve mandıra ürünleri endüstrisinde gördüğümüz de bu" dedi.

Et ve mandıra ürünleri endüstrisi iklim değişikliğinin varlığını inkar etmese de bizi nedensel zincirin yokluğuna ikna etmeye çalışan faaliyetlerde bulunuyor.

Araştırma, dünyanın en büyük 10 et şirketi ve onları temsil eden endüstri gruplarının kullandığı "iklimsel göz boyama" taktiklerini inceliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Et ve süt ürünleri üretimi, tüm sera gazı salımlarının yaklaşık yüzde 14,5'inden sorumlu. Dünyanın önde gelen bilim insanları da gezegenin küresel sıcaklık artışını sanayi devri öncesi seviyelerden 1,5 santigrat derece artışla sınırlama hedefine ulaşmak için beslenme alışkanlıklarının değişmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu mesaj, İngiltere'nin önümüzdeki 10 yıl içinde et tüketimini yüzde 30 azaltması yönünde çağrı yapan kilometre taşı niteliğindeki Ulusal Gıda Stratejisi planında da yinelendi.

Desmog, analiz edilen et şirketlerinden 4'ünün sürdürülebilir tarım alanındaki sivil toplum kuruluşlarının tahminleriyle karşılaştırıldığında yıllık salımlarını eksik bildirdiğini öne sürdü.

Bu şirketler arasında ABD merkezli Tyson Foods ve domuz etiyle sığır eti üreticileri Danish Crown, Vion ve JBS yer alıyor.

Greenpeace BK'nin gıda ve orman alanındaki sorumlusu Anna Jones, The Independent'a şunları söyledi:

Bu önemli araştırma, et endüstrisinin iklim ve doğa krizindeki rolünü örtmeye yönelik tehlikeli ve sistematik yaklaşımını gün yüzüne çıkardı.

JBS'in neden olduğu çevresel ve sosyal yıkım, bizim araştırmamızın ardından 2009'da küresel bir skandal haline gelmişti ama şirket büyük ölçekteki orman tahribatından paçasını kurtarıp ya çok küçük bedeller ödemeye ya da hiç bedel ödememeye devam ediyor.

Fakat iklim krizini sona erdirmek, ormanları korumak ve doğayı yeniden canlandırmak için et tüketimini azaltıp daha sürdürülebilir bir beslenme tarzına geçiş yapmamız gerek: Bu konudaki bilimsel bulgular açık ve net. Abartılı et çağının sonu geldi.

BK Yeşiller Partisi'nin sözcülerinden Jonathan Elmer, araştırmadan sonra hükümetin "acilen eyleme geçmesi" gerektiğini söyledi.

The Independent'a konuşan Elmer, "Bu araştırma, et endüstrisinin çevresel etkilerine hoş karşılanan bir şekilde dikkat çekerek endüstriyel et üretiminin sonunun artık tamamen gelmesi gerektiğine dair daha fazla kanıt sunuyor. Bu bir gıda israfı kara deliği, halk sağlığı için büyük bir tehdit ve iklim krizinin başlıca lokomotiflerinden biri" dedi.

Burada karşı karşıya olduğumuz, tütün ve fosil yakıt endüstrilerinin bilimi bulandırarak hayati önemdeki bir mesajın altını oymak için gösterdiği tarihsel gayrete benziyor. Bu mesaj herkesin çok daha az et yemesi gerektiğini belirtiyor.

Özellikle hayvancılık kirlilik yaratıyor çünkü büyükbaş hayvanlar gaz çıkararak güçlü sera gazlarından olan metan salıyor. Ayrıca, büyükbaş hayvanları otlatmak ve onlara yem yetiştirmek için de geniş ormanlık alanlar dümdüz ediliyor. Bilhassa dünyanın en büyük tropikal ormanı Amazon, özellikle geniş ölçekli büyükbaş hayvan çiftliklerinin ve hayvan yemi üretiminin tehdidi altında.

Ancak Vion (Desmog'un analiz ettiği şirketlerden Hollandalı gıda devi) alenen, "daha az et tüketmenin sürdürülebilirliğe katkıyı artırmayacağını" öne sürüyor.

Bu esnada, iki üst düzey et endüstrisi grubu [ABD merkezli Hayvancılık Birliği (AAA) ve Fransa merkezli Uluslararası Et Dairesi (IMS)] daha az et yemenin gezegene ve insan sağlığına sağlayabileceği faydaya dair önde gelen bilimsel araştırmalara alenen saldırdı.

Harvard Üniversitesi'ndeki üst düzey bir beslenme uzmanının öncülük ettiği, beslenme düzeninde yapılacak değişikliğin gezegene ve insan sağlığına sağlayabileceği yarara dair dönüm noktası niteliğindeki rapor, IMS genel sekreteri tarafından "elitist", "taraflı" ve "sağlam bilimsel temellere dayanmıyor" diye; AAA tarafından da "zorlayıcı" diye yaftalandı.

The Independent'ın yorum talebine cevaben bir AAA sözcüsü, grubun "prensiplerini paylaşmaktan ve hayvancılığın çevresel etkilerine dair efsanelerle yanlış bilgileri ele almadaki rolünden gurur duyduğunu" söyledi.

IMS genel sekreteri Hsin Huang da yorumlarının arkasında durdu. The Independent'a yolladığı uzunca açıklamada Huang, "kırmızı et yemenin sağlığa faydalarının genelde göz ardı edildiğine" inandığını ve iklim krizinin itici gücü olarak "hayvancılık sektörünün çoğu zaman insafsızca resmedildiğini" söyledi.
 


Araştırmaya göre salımlarını önemsiz göstermenin ve bilime savaş açmanın yanı sıra et endüstrisindeki oyuncular, kendilerini rutin bir şekilde iklim krizinin çözümü olarak tasvir etmeye çalışıyor.

Örneğin, BK'de Tarım ve Bahçeciliği Geliştirme Kurulu (AHDB) (Britanyalı çiftçileri temsil eden oda) otlayan büyükbaş hayvanların, toprağın atmosferden daha fazla karbon almasını sağlayarak iklim kriziyle mücadeleye fayda sağlayabileceği fikrini destekleyen birçok gruptan biri.

Grup, "et ve süt ürünleriyle ilgili olumlu konuşmalar" konulu sunumda, "hayvancılığın etkin bir şekilde yönetilmesi durumunda toprağın atmosferdeki tonlarca karbonu tutabileceğini" iddia etti.

Bununla birlikte bilim insanları, otla beslenen büyükbaş hayvanların iklime çözüm olabileceği fikrini sorguluyor. Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacıların hazırladığı rapor, otla beslenen büyükbaş hayvanların gaz çıkarma ve gübreleme yoluyla topraktaki karbon seviyelerini artırıp dengeleyebileceklerinden daha fazla sera gazı salımı yaptığını ortaya çıkardı. Bu, otla beslenen büyükbaş hayvanların iklim krizine hâlâ net katkı yaptığı anlamına geliyor.

Yorum talebine yanıt olarak AHDB'den bir sözcü, tüm iddialarının "kanıt ve verilerle" desteklendiğini belirtti.

Sözcü, "'Hayvancılığın etkin bir şekilde yönetilmesi durumunda toprağın atmosferdeki tonlarca karbonu tutabileceğini' ifadesini destekleyen bir dizi rapor ve çalışma mevcut" dedi.

Bunun, salınandan daha fazla karbonun tutulduğunu öne sürmediğini lütfen unutmayın.

The Independent, yorum almak için adı geçen tüm şirketlere ve sektör gruplarıyla temas kurdu.

JBS sözcüsü, şirketin "iklim değişikliğiyle mücadelede çevresel etkisini azaltmanın öneminin" farkında olduğunu söyledi.

Bu yıl JBS, 2040'e kadar net sıfır salım taahhüdünde bulunan ilk büyük küresel et ve kümes hayvanları şirketi oldu.

Net sıfır hedefimizi desteklemek için operasyonlarımızdan kaynaklanan dolaysız salımları 2030'a kadar yüzde 30 azaltma taahhüdü verdik.



https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU