Gazze yüzünden BBC'den istifa ettim, Glastonbury bunun doğru bir karar olduğunu kanıtladı

Kamu yayıncısı, Kneecap'in haberini riske girmeden sunmaya çalışarak (ve Bob Vylan meselesinde hata yaparak) kamuoyunun Filistin hakkındaki gerçek duygularını yansıtmakta başarısız oldu

(Reuters)

Kneecap'in Glastonbury'deki West Holts sahnesinde bu hafta sonu gerçekleştirdiği performansını canlı izlemek isteseydiniz, BBC'de bulamazdınız. Bunun yerine Helen Wilson'ın TikTok hesabını bulmanız gerekirdi. Kamu yayıncımızın performansı yayımlamamaya karar verdiğini bilen Galli kadın, 30 derece sıcaklıkta parmaklarını yakmak pahasına telefonunu havaya kaldırıp festival seyircilerinin arasından tüm konseri canlı yayımladı. Binlerce kişi izliyordu. 

Grup, festivalin en çok beklenen isimlerinden biriydi ve organizatörler, performanslarını izlemek için büyük bir kalabalık olacağına dair önceden uyarıda bulunmuştu. BBC, konseri canlı olarak televizyonda yayımlamayacağını ancak düzenlenmiş kesitlerin daha sonra iPlayer'dan sunulacağını duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamu yayıncısının açıklamasında, "BBC sanatçıları yasaklamıyor ancak planlarımız programlarımızın editöryal kurallarımıza uymasını garanti altına alıyor" dendi. Bu açıklama, grup üyesi Mo Chara hakkında 2024’teki bir konserde Hizbullah'ı destekleyen bir bayrak açtığı iddiasıyla terör suçundan hukuki işlem başlatılmasının ardından geldi.

O gün BBC, Kneecap’in performansının bazı kısımlarını iPlayer’a koymak için düzenleyerek temkinli davranmaya çalıştı. Bu onları gerçekten koruyacak mıydı? 

Konser sırasında Mo Chara, festivalde çok sayıda Filistin bayrağı olduğunu belirtti ve kalabalığa "Özgür Filistin" sloganları attırdı. Bir başka grup üyesiyse yakında yasaklanması beklenen doğrudan eylem grubuna atıfla "Hepimiz Palestine Action’ız" yazılı bir tişört giydi.

Nihayetinde BBC'nin editöryal ılımlılığı onu kurtaramadı. Kneecap'ın Filistin sloganlarını canlı yayımlamak yerine rap ikilisi Bob Vylan'ınkilerin canlı yayınını yaptı. Grubun İsrail ordusu hakkında attığı "Ölüm, IDF'ye (İsrail Savunma Kuvvetleri) ölüm" sloganı, başbakan da dahil birçok kişiden ciddi eleştiri aldı ve yayıncının fonunun kesilmesi ya da hakkında hukuki işlem başlatılması taleplerini beraberinde getirdi. Hem Kneecap hem de Bob Vylan halihazırda polis soruşturması altında. 

Kötü niyetli eleştirmenler için, sansür (en uç editöryal seçim) asla yeterli olmayacaktır. Glastonbury'deki müzik gruplarının performanslarını veya Gazze: Saldırı Altındaki Doktorlar (Gaza: Doctors Under Attack) gibi editöryal açıdan sağlam belgeselleri yayımlamayı reddetmek asla yeterli olmayacaktır. BBC'nin en değerli editöryal standartlarını ve değerlerini feda etmek asla yeterli olmayacaktır. Zira sansür, gerçekliğin gösterilmesini istemeyenlerin çağrısıdır ve gerçek olan, kamuoyunun Filistin'e yönelik desteğinin arttığı ve İsrail'in Gazze'deki eylemlerine yönelik öfkenin büyüdüğüdür. 

 

 

Bu durum, sesini yükselten sanatçılara verilen halk kahramanı statüsünde, 20 ay boyunca Londra sokaklarında protesto düzenleyen yüzbinlerce kişide ve Glastonbury'deki Filistin bayrakları denizinde kendini gösteriyor. Kamuoyunun öfkesi ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın sansürlenemez. Bir sanatçı Glastonbury sahnesinde "Özgürlük, özgürlük" diye bağırırsa, seyirci de "Filistin" diye haykırır. Bu toplumsal hissiyatın gerçekliğini göstermek, kamu yayıncımızın önceliği olmalıdır.

Ben etki altında kalmayan bir BBC istiyorum, baskı karşısında editöryal açıdan cesur bir BBC. Kamu yayıncımızın editöryal kararlarını kötü niyetli eleştirmenlerin öfkesine göre değil, doğruluk, kanıt, insan hakları ve ifade özgürlüğüyle kamu hizmeti gibi savunulması gereken temel ilkelere göre özgürce alması çok önemlidir.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin 2002 Gujarat ayaklanmalarındaki rolünü konu alan belgesel dizisini hükümetin baskısına rağmen yayından kaldırmayı reddeden BBC, bizim ihtiyacımız olan BBC'dir. Bizim hak ettiğimiz BBC budur. Yayımlamadığı bir performansı göstermek için bir vatandaşın parmaklarını yakmak zorunda kaldığı bir BBC değil. 

Karishma Patel, BBC'nin Gazze haberleri nedeniyle istifa eden eski haber spikeri ve gazetecidir.


independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Yasin Sofuoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU