Herkes rahat olsun, Mark Zuckerberg yalnızlığın çaresini buldu

Yalnızlığa çare olacak yapay zeka sohbet botlarını duyuran Meta CEO'su, insanlık hakkında ne kadar az şey bildiğinin altını çiziyor ya da belki de ne kadar az önemsediğini ortaya koyuyor

(AFP)

Milyarder teknoloji derebeylerimiz son zamanlarda aldıkları kararlarla pek de övünmüyor. Bezos, Zuckerberg, Musk ve diğerlerinin Trump'ın gümrük vergileri ve onu desteklemeleri sonucunda hem bireysel olarak hem de şirketlerinde uğradıkları mali kayıplar çok büyük ve tek başına utanç verici.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dolayısıyla Facebook, Instagram ve WhatsApp'ı yöneten Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg, giderek kişiselleşen yapay zeka asistanlarını piyasaya sürerek Amerika'da bireyin yalnızlığını çözme planlarını açıkladığında, dünya çapında toplu bir iç çekiş duyuldu. Zuckerberg, ortalama bir Amerikalının yalnızca üç arkadaşı olduğunu ancak 15 arkadaş edinme kapasitesi ve arzusu bulunduğunu söyledi. Bir sohbet botunun bu rollerden birini üstlenmesini sağlayarak arkadaş değil, programlanabilir köle edinmiş oluyorsunuz.

Yazar Joanna Maciejewska, geçen yıl viral olan özlü bir yazısında, "Sanat yapıp yazı yazabilmem için yapay zekanın çamaşırlarımı ve bulaşıklarımı yıkamasını istiyorum, çamaşırlarımı ve bulaşıklarımı yıkayabilmem için yapay zekanın sanatımı yapıp ve yazımı yazmasını değil" demişti. Aynı şey arkadaşlık, insan arkadaşlığı için de geçerli. Bu, Zuckerberg şöyle söylediğinde gözden kaçırdığı bir nokta:

Dünya çok daha komik, tuhaf ve acayip bir yer olacak.

Bunlar, Zuckerberg'ün şimdi AGI'ye (yapay genel zeka), yani "insan seviyesinde" zekaya sahip yapay zeka gelişimine aktarmaya çalıştığı en iyi insan özelliklerinden bazıları. Ancak bunun insanları daha az yalnızlaştırmakla ilgili olması pek mümkün değil ve daha çok kullanıcıları sitelerinde daha uzun süre tutmakla ilgili. Bir Meta sohbet botunun yalnız insanları dışarı çıkaracak, çimlere dokunmalarını ve başkalarıyla buluşmalarını sağlayacak şeyler önermesi pek olası değil. Ve insan "arkadaşına" kötü haber okuma bağımlılığını bırakmasını ve sosyal medyada daha az zaman geçirmesini söylemesi gerçekten muhtemel mi?

Amerikan Psikiyatri Birliği'nin 2024'te yaptığı ankete göre yetişkinlerin yüzde 30'u geçen yıl haftada en az bir kez yalnızlık hissi yaşadığını söylüyor. Bununla birlikte, üçte ikisi teknolojinin "yeni ilişkiler kurmaya yardımcı olduğunu" belirtti. Sadece belki de Zuckerberg'ün öngördüğü şekilde değil.

Sosyal medya, sosyal açıdan beceriksiz pek çok kişi için bulunmaz nimet oldu. Meraklı ve konuşkanlar Twitter/X'te ve Musk'tan sonra BlueSky'da kendilerine yuva buldu. Ortak özel ilgi alanlarına sahip olanlar Reddit'te bir araya geldi. Yaratıcı eğilimi olan herkes Instagram'da topluluk bulabilir. Ne yazık ki Facebook, 2008'de bir hafta sonu tatilinde tanıştığımız sıkıcı insanları attığımız çöplük haline geldi. Zaten orada konuşabileceğimiz çok sayıda kişi var ve gerçek hayatta nadiren konuşabiliyoruz. Facebook arkadaşlarınız varken kim sohbet botuna ihtiyaç duyar ki?

Daha sinsice olan (ve burada Mary Whitehouse'un havası varsa özür dilerim), sohbet robotlarının arkadaşlık değil, esnek kontrol sunması. Arkadaşlık kazanılmalıdır. Sohbet robotu programlanmalıdır. Ve arkadaş edinmek, ister çevrimiçi ister gerçek hayatta olsun, öğrenilmesi gereken bir beceridir.

Çevrimiçi sohbetlerde büyük bir rahatlama ve harika arkadaşlıklar bulan tek kişi kesinlikle ben değilim (gazeteciliğe başladığımda gerçek dünya sosyal ağları büyük bir şeydi ve şimdi beni çok daha az rahatsız eden bir şekilde bu ihtimal karşısında yulaf lapasına dönüşürdüm) ama birinin kim olduğuna dair somut bir fikriniz yoksa, sadece kendi kendinize konuşuyorsunuz demektir.

Ağıt yakanlar, erkek yalnızlığı salgınından bahsetmeyi seviyor. Üzgünüm ama bu sorun sohbet botları tarafından çözülmeyecek. Bankayı aradığınızda 20 dakika bekletilmek de sizi mali durumunuza daha bağlı hissettirmiyor. Karşılıklı ilişkiler kurmak zor olabilir. Bu, çabaya değer bir meydan okuma. Birçok sosyal incelikte ustalaşmak zor olabilir ancak bu onları öğrenmenin imkansız olduğu anlamına gelmez. Bu yetişkin olmanın bir parçası.

Bir sohbet botunun (ve dolayısıyla belki de Zuckerberg'ün) sunduğu şey, duyulma ama asla meydan okunmama hakkı. Bu yalnızlığa çare değil, megalomaniye davet.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU