Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Gazze savaşının 195. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Reuters

Gazze savaşının 195. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 17 Nisan Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

TASS:
 

 

ABD, İran'a ek yaptırımlar getirileceğini duyurdu

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı yazılı açıklamada, kısıtlamaların İran'ın füze ve drone programlarını hedef alacağını kaydetti

Washington önümüzdeki günlerde İran'ın  füze, İHA üretimine yönelik programlarını  kapsayan ve aynı zamanda Devrim Muhafızları ve İran İslam Cumhuriyeti Savunma Bakanlığıyla iş yapan şirketlere  karşı ek yaptırımlar uygulayacak.

Belgeden görüldüğü üzere İran'ın İsrail'e saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden ülkesinin müttefikleri ve partnerleri ve aynı zamanda G7 ülkeleri ve Kongredeki iki partinin de liderleriyle birlikte "kapsamlı yanıt" hazırlıyor.

Sullivan'ın sözlerine göre Washington'da "ABD'nin ardından müttefiklerinin de kendi yaptırımlarını uygulaması" bekleniyor.

"Baskı artacak" diye görüş ifade Sullivan son üç senede ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlar listesine 600'ün üzerinde kişi ve şirket girmiştir.


RİA Novosti:

Pyotr Akopov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

İran'ın İsrail saldırısı Netanyahu'yu zugzwang durumuna zorladı

Hayret verici bir durum: adeta dünyanın tamamı İsrail’i İran'ın saldırısına yanıt vermemeye çağırıyor. Çünkü o saldırı İran'ın Şam konsolosluğuna İsrail'in indirdiği darbeye yanıttı ve bu durumda herkes İsrail'in yanıtcığının muhtemel senaryolarını tartışıyor. İsrail yakın günlerde İran'a saldıracak mı yoksa İran'ın Lübnan'daki müttefiklerinden mi öç alacak?

Yani İsrail Başbakanı çıkmazda kalmıştır, daha dakiki, güç kullanarak atacağı her bir adım onun durumunu zorlaştıracak (İsrail'in de durumunu).İran'a saldıramaz, Lübnan'ı vuramaz (ve Hamas’tan bir gömlek daha güçlü bir rakiple savaşa da girilmez),hatta Gazze'de operasyon sürdürülemez, daha zordur. Gazze Şeridi'ni Mısır hududundan ayırmak amacıyla Refah'a saldırı sözü İsrail için tamamen kanlı biro lay olmanın yanı sıra Filistinlilerin çok sayıda kurban vermesine neden olacak. Bu durum tüm dünyanın gözünde İsrail'i soykırım politikası uygulayan bir ülke haline getirecek.

Buna rağmen, elbette ki, koltuğunda kalmayı başarması durumunda Netanyahu Refah'a saldırma girişiminde bulunacak. İran öyküsünün bitmesinden sonra Washington, Netanyahu'nun değiştirilmesi girişimlerini güçlendirebilir.

Evet, Amerikan (geniş anlamda Batı) şemsiyesi Yahudi devletini savunma kabiliyetine sahiptir ancak bir yere ve zamana kadar. Bölgedeki genel güçler paylaşımı ABD ve İsrail lehinde değişmiyor. Fakat İsrail eliti bu durumda kendileri için her şeyin mübah olduğu şeklinde davranıyorlar.

Şimdi bu cezasızlık duygusu geçip giderken provokasyon yapma fırsatları giderek azalıyor. İsrail Yahudi halkının devleti olarak kalmak istiyorsa sadece Netanyahu'yu değiştirmesi yetmiyor. Yeni realitenin taarruzlarının kabullenilmesi ve değişikliğe gidilmesi, yeni ortama uyulması ve Filistinlilere yaşam hakkının tanınması gerekir. Her halükârda onun (İsrail'in) alternatifi yoktur: realitenin bundan sonra da reddedilmesi girişimleri felaketle sonuçlanacak.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:

"İran'a diplomatik taarruz"... İsrail füze saldırılarına cevap olarak Batıyı Tahran'a karşı yaptırımlar uygulamaya çağırdı.

"İsrail hükümeti nasıl hareket edeceğini düşünürken Dışişleri Bakanı Yisrael Katz "İran'a diplomatik taarruza başladıklarını" açıkladı.

Katz X ağında "Bugün ben 32 ülkeye mektup yazdım ve onlarca ülke bakanı ve etkili şahsiyetiyle konuşarak İran'ın füze projesiyle ilgili yaptırımlar uygulamalarını istedim" diye yazdı.

İsrail'in yanıtı nasıl olacak?

Ülke medyasında yer alan haber ve yorumlarda İsrail hükümeti geniş çaplı bir savaşa sebebiyet vermeme yoluyla İran'ın cezalandırmak istediği ifade ediliyor. Yorumcular bakanların da ABD ile koordinasyon halinde çalışmak istediğini söylüyorlar.

ABD'li yetkililer ülkenin İran'a karşı askeri hareketlere katılmayacağını belirtiyorlar. Bu eşine az rastlanır olayın üzerinden üç gün geçmesine rağmen siyasi fikir ayrılıkları hala kalmaktadır.


Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

"ABD Tahran'ı cezalandırmanın usullerini arıyor"

Washington İran'ın petrol ihracatına ikinci yaptırımları getirebilir

İsrail'i, İran'a askeri yanıt vermekten kaçındırmaya ikna etme girişiminde bulunan ABD güç tedbirleri yerine ekonomik yaptırımlara odaklanmayı öneriyor. Planlanan adımlardan bir tanesi İran'ın petrol ihracatına darbe indirmektir. ABD Kongresi Temsilciler Meclisi oy çokluğuyla İran'dan petrol alan Çin şirketlerine ikinci yaptırımı öngören yasa tasarısını kabul etti. Senatonun onayı ve Başkan Biden'ın imzalamasından sonra yasa yürürlüğe girecek. ABD Maliye Bakanlığı da Tahran'a karşı kendi yaptırımlarını hazırlıyor.

"14 Nisan gece yarısı İran'ın İsrail'e saldırısından hemen sonra ABD Kongresinin Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçiler İran'a karşı yaptırımları öngören onlarca tasarı sundu. Ertesi gün ise Temsilciler Meclisi ezici oy çoğuluyla (383'e karşı 11) İran ile ticaret yapan Çin şirketlerine yaptırım getiren yasa tasarısını kabul etti.

Washington Post'un değerlendirmesine göre İran petrolünün alınması sürecine katılan Çin bankalarına ABD'nin yaptırım uygulaması halinde bu durum İran'ın ihracat kabiliyetini etkileyecektir."

"Bunun yanı sıra Cumhuriyetçilerle denge kurulması amacıyla Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor. ABD Maliye Bakanı Janet Yellen bu hafta Washington'a İMF toplantısına gelecek maliye bakanlarını İran'a karşı yaptırımların genişletilmesi ve yaptırım tedbirlerini ABD ile koordine etme konusunda ikna etmeyi planlıyor.


Детали (Detaylar):
 

 

BM, İsrail ordusundan yerleşimcilerin Filistinlilere saldırılarını desteklemeyi sonlandırmasını  istedi

BM İnsan Hakları Genel Müdürlüğü, İsrail'i Batı Şeria'daki yerleşimcilerin Filistinlilere saldırılarını desteklemeyi sonlandırmasını istedi.

Çağrı devriye gezisi sırasında Filistinli bir çocuğun katledilmesi üzerine Batı Şeria'daki İsrailli yerleşimcilerin iki Filistinliyi katletmesinden hemen sonra yapıldı. Filistin Kızılay Örgütü askerlerin acil yardım araçlarının bölgeye ulaşmasına ve yaralılara yardımda bulunmaya engel olduğunu açıkladı. İsrail askerleri olayın araştırıldığını belirttiler.


Tzvi Barel'in Haaretz'deki haberi özetle şu şekilde:
 

 

İran Müslüman dayanışmasına gereğinden çok ümit besliyordu

İran'ın 14 Nisan gecesi gerçekleştirdiği saldırının Amerikan askeri güçlerinin Irak'tan çıkışını nasıl etkileyeceği daha belli değil. Ancak ABD'nin bölgesel askeri koalisyon kurulması (bir anlamda Ortadoğu NATO bloku) konusuna ciddi yaklaşması durumunda Irak  nötr kalmaktan imtina ede ve böyle bir ittifaka katılabilir.

Muhtemelen İran kendi bölgesel ilişkileri bakımından saldırının sonuçlarını sonuna kadar kavrayamadı. Muhtemelen İran, Arap devletlerinin tamamının Filistin ile dayanışma adına İsrail'e karşı silah kullanma cesaretinde bulunmuş tek ülkenin yanında bulunacaklarını beklemişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU