Rus basınında Gazze savaşı: "Tam kapasiteli ateşkesin sağlanmamasına kadar hiçbir takas yapılmayacak"

Gazze savaşının 76. gününde Rus basını yaşananları nasıl görüyor?

Görsel: BBC

Gazze savaşının 76. gününde Rus basını ve Batı medyasının Rusça yayınlar servisi gelişmeleri nasıl görüyor?       

Independent Türkçe için 21 Aralık Perşembe günü Rus basınında yer alan haberleri derledik:
 

BBC Rusça yayınlar servisi:
 

 

Hamas, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında İsrail'in ateşkes teklifini reddetti

Batı basınında çıkan çeşitli haberlere göre, Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas grubu, İsrail'in, aralarında hâlâ İslamcıların elinde bulunan kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 40 rehinenin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de bir hafta sürecek ateşkes önerisini reddetti

Aralarında İngiltere'nin de bulunduğu birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanımlanan grubun lideri İsmail Heniyye, çarşamba günü Kahire'de Mısırlı yetkililerin temsilcileriyle Hamas'ın İsrail'e karşı savaşında yeni bir insani duraklama olasılığı hakkında görüşmelerde bulundu. Toplantıyı bilen kaynaklara göre görüşme sonuçsuz kaldı.

Mısır, Katar ile birlikte İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerin önde gelen arabulucularından biri.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Haniye'nin heyeti üyeleri Mısırlı arabuluculara, İsrail'in herhangi bir potansiyel anlaşmayı görüşmeden önce öncelikle sektördeki saldırısını durdurması ve askerlerini geri çekmesi gerektiğini söyledi.

Kahire'deki görüşmelerin gidişatıyla ilgili bilgi sahibi olan yüksek rütbeli Filistinli memur BBC'ye verdiği bilgide görüşmenin 'neticesiz sonuçlandığını' ifade etti.

Kaynağın belirttiğine göre Mısır'ın yeni bir ateşkes önerisine karşı savaştaki 'geçici çözüm' düşüncesi HAMAS delegasyonunca reddedildi. Filistinli İslamcı grup kendi pozisyonunun değişmez olduğunu belirtti. Kaynak, "Tam kapasiteli ateşkesin sağlanmamasına kadar hiçbir takas yapılmayacaktır" dedi.

Buna rağmen Kahire'deki görüşmelerle ilgili bilgi sahibi olan kaynak Mısır yönetiminin yelkenleri suya indirme niyetinde olmadığını söyledi:

"Görüşmeler sürecek, Mısırlılar yakın günlerde ilerleme sağlanacağına dair bir iyimserlik taşıyorlar, ancak onlar durumun ağır olmasından ve görüşmelerin sıkıntılı ve ağır olacağından eminler."

Katar'da ikamet eden Heniyye genelde diplomatik süreçlere genelde ilerlemeye inancı olduğunda açık müdahalede bulunuyor. Kendisi Mısır'a en son savaşta bugüne kadar sağlanmış 1 haftalık ateşkes sırasında 100'ün üzerinde rehinenin salıverildiği tek ateşkesin sağlanmasından birkaç hafta önce-Kasım başında gitmişti.

Kommersant:

Kommersant muhabiri Anastasia Dombitskaya, Marakeş'ten bildirdiği haber özetle şu şekilde:
 

 

Fas dönemi

Moskova ve Ortadoğulu ortaklar bölgesel krizi çözmenin yollarını arıyor

Ortadoğu gezisinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, çarşamba günü Marakeş'te (Fas) 4 yıl aradan sonra yeniden başlayan Rusya-Arap İşbirliği Forumu toplantısına katıldı. Uluslararası barış ve güvenliğin tesis edilmesinin yanı sıra, bölgesel ekonomik, ticari ve finansal işbirliğinin teşvik edilmesi amacıyla oluşturulan mekanizma, Ortadoğu'da tırmandırılarak test ediliyor. Kommersant muhabiri Anastasia Dombitskaya, Marakeş'ten ayrıntıları bildiriyor

Sergey Lavrov'un Fas ziyareti, Rus diplomasisinin Ortadoğu'daki çalışmalarının devamı niteliğindeydi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in BAE ve Suudi Arabistan gezilerinin ardından Moskova, Arap dünyasıyla ilişkilere yönelik yeni içerikleri konuşmaya başladı. Vladimir Putin'in basın sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova'nın Ortadoğu'da "birçok devletle geleneksel olarak çok iyi, ortaklık ve dostane ilişkiler sürdürdüğünü" belirterek, "artık bu ilişkilerin yeni bir ışıkla parladığına" dikkat çekti.

Bunu dikkate alarak, 4 yıllık bir aradan sonra çalışmalarına yeniden başlayan Rusya-Arap İşbirliği Forumu'na (RACF), Moskova'nın Arap dünyası ülkeleriyle ilişkilerinin durumunu değerlendirmesi, gelecek vadeden yönlerini belirlemesi ve Gazze'deki gerilimin artmasıyla bağlantılı olarak Ortadoğu'daki güvenlik krizini çözmenin yollarını da öneriyor.

RAFU ülkelerinin dışişleri bakanlıkları başkanları düzeyindeki bir önceki toplantı Nisan 2019'da Moskova'da yapılmış ve bu formatın tarihindeki en büyük toplantı olmuştu.

Daha sonra 14 Arap ülkesinden diplomatlar Moskova'ya geldi ve Arap Devletleri Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul-Gheit, Kommersant ile yaptığı röportajda toplantıyı "yapıcı ve olumlu" olarak nitelendirdi. Ancak bundan sonra koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze görüşmelere ara verildi.

Bu arada Fas'taki toplantıda katılımcı rekoru kırıldı. Rusya ve diğer 15 ülkenin üst düzey temsilcileri Marakeş'e geldi: Filistin, Irak, Somali, Sudan, Suudi Arabistan, Tunus, Bahreyn, BAE, Yemen, Katar, Moritanya, Mısır, Libya, Lübnan ve Komorlar Birliği.

Sergey Lavrov, Marakeş ziyareti arifesinde Federasyon Konseyi'nde yaptığı konuşmada Ortadoğu'nun sorunlarına ayrıntılı olarak değindi. Bakan Lavrov,"Ukrayna'nın özel askeri operasyonundan çok önce, uzun yıllar boyunca ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin tam yasal yetkisine sahip olan ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve AB'den oluşan uluslararası arabuluculardan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nde çalışmayı reddetti" dedi. Lavrov, "Moskova her zaman Arap Devletleri Birliği'nin Ortadoğu Dörtlüsü ile tam katılımcı olarak aktif olarak çalışmasını savundu" diye hatırlattı.

Bu bağlamda, Sergei Lavrov, Fas ziyaretinin arifesinde, Ortadoğu sorununun çözümüne ilişkin, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 üyesinin yanı sıra, Arap Devletleri Birliği temsilcilerinin de katılacağı uluslararası bir konferansın toplanması yönünde girişimde bulundu. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Basra Körfezi'ndeki Arap Devletleri İşbirliği Konseyi de katılacak. Sergey Lavrov'un ifadesiyle, "sorunun sonsuza kadar çözülmesini sağlamanın tek yolu bu."

(…)

Gazze'deki mevcut çatışmaya gelince, Sergey Lavrov'a göre Rusya, çatışmayı siyasi ve diplomatik düzleme taşımak için çaba göstermeye devam ediyor. Sergey Lavrov, "Maalesef, benzer düşüncelere sahip insanlarla birlikte, Güvenlik Konseyi'nde sürdürülebilir bir ateşkes talep eden bir kararın kabul edilmesi yönündeki sayısız girişimimiz, tek taraflı bir tutum sergileyen ve her zamanki gibi ABD'nin sert muhalefetiyle karşılanıyor. Her türlü süreci ve her türlü girişimi gasp etmeye çalışıyor" dedi.
 

TASS: 
 

 

BM, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyini boşaltacağını duyurduğunu bildirdi

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, ülke içinde yerinden edilmiş 141 bin kişiyi barındıran 32 sığınma evi bulunduğunu belirtti

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) açıklamasına göre, çarşamba günü İsrail yetkilileri, Gazze Şeridi'nin güneyindeki nüfusun tahliye edilmesi emrini verdi.  

Kurumun basın servisinden yapılan açıklamada, "20 Aralık'ta İsrail ordusu, acil tahliyeye tabi yeni bir bölge belirledi; bu bölge Han Yunus şehrinin orta ve güney kısımlarının yüzde 20'sini kapsıyor" denildi.

OCHA'nın belirttiği gibi, İsrail ordusunun belirlediği bölgede, Gazze Şeridi'nin kuzey kesimini terk etmek zorunda kalan 141 binden fazla ülke içinde yerinden edilmiş kişiyi barındıran 32 sığınma evi bulunuyor.

Daha önce İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Gazze'deki kara operasyonunun, bakanın terörün yeni başkenti haline geldiğini söylediği Han Yunus da dahil olmak üzere yeni bölgelere genişleyeceğini söylemişti. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU