"Akşener kendinden emin, gücünün kadınlarla iletişimde yattığını biliyor"

Türkiye seçimlere gidiyor. Peki siyaset sahnesinin öne çıkan isimleri beden dillerini nasıl kullanıyor? Independent Türkçe, İngiliz beden dili uzmanı ve psikoterapist Adrianne Carter ile altı politikacıyı mercek altına aldı

Yaşadığımız dünyada neredeyse saçlarımızdan ayak parmaklarımıza kadar mesajlarla donatılmış haldeyiz.

Bir insanla iletişim kurarken yani bir mesajı iletirken 3 kanal kullanılıyoruz…

Bir; söz…

Yani ağzınızdan ne çıktığı…

İki; ses…

Yani tonlama, vurgu, telaffuz…

Ve üç; beden dili…

Yani mimikler, vücudun duruşu, bakışlar, mesafeniz…

Duygular da siyasi mesajlar da bu üç kanaldan aktarılıyor…

Ne söylendiğinden ziyade nasıl söylediğiniz önemli diyor beden dili uzmanları…

El, kol, kafa…

Kısacası arda kalan diğer tüm beden hareketleri de işte bu süreçten insanoğluna kalan bir miras.

California Üniversitesi'nin yapmış olduğu bir araştırma da aslında beden dilinin önemini vurguluyor…

Zira insanların kararlarında görme duyusunun ağırlığı neredeyse yüzde 85'i buluyor…

Siyaset kendisini günümüzün gösteri toplumunun gereklerine uyarlıyor…

Liderler de öyle…

Peki iyi parti lideri meral Akşener'in beden dili neler söylüyor?

Independent Türkçe soruyor…

Beden dili uzmanı ve psikoterapist Adrianne Carter yanıtlıyor…

"Erkeklerin dünyasında güçlü bir duruşu var, 'Ben Yapabilirim' mesajı veriyor"

Türkiye muhalefetinin yükselen yıldızlarından biri,  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener. Akşener aynı zamanda Türkiye'nin ender kadın siyasi figürlerinden, siyasi liderlerinden... Cumhurbaşkanlığı adayı olmayacağını çok önceden duyurmasına rağmen halk arasındaki popülaritesi her geçen gün artıyor ve durum anketlere de yansıyor. Videoya baktığınızda, mitinglerde ve halkla ilişkilerde kullandığı beden dilini nasıl yorumluyorsunuz?

Adrianne Carter: Bunun için aldığım notlarda, jestlerde çok fazla sakinliğini yitirdiği yönünde. Bunun kendisi için mi yoksa taraftarları için mi olduğundan emin olmadığım yönünde bir not almışım. Yani bu biraz önce söylediğiniz şeye uyuyor olabilir. "Sakin ol", "Sizi sakinleştirebilirim", "İyiyim", "Yapabilirim", "Sana yardım edebilirim" mesajları da veriyor. Ayrıca diğer videoda kadınlara çok çekici geldiğini fark ettim. Yani, balkondaki üç kadına bir tür jest yapıyor. Köpekli hanımefendiye de. Kadınların oylarının peşine düştüğünü biliyor, şüphesiz gücünün burada yattığını biliyor. Ayrıca bunu yapıyor, bunu yaptığını gördüğümüz çok kısa bir klip var, bu çok kendinden emin bir poz. Bu, Almanya'dan Angela Merkel'in başkanken ya da evet başkanken bunu her zaman yaptığı bir şey. Buna çan kulesi duruşu denir ve bu aynı zamanda özellikle bir kadın olarak ellerinizle ne yapacağınızı bilemediğinizde ve bir erkeğin dünyasında çevrili olduğunuzda çok güçlü ve kendine güvenen bir duruştur. Ve kıpırdanıp gergin görünmemek için ellerini kullanmanın bir yolu.

İBB makam odasındaki sarılma anı

Sizinle paylaştığım görüntülerden biri de İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Akşener arasında geçen diyalogdu. İkili, İmamoğlu'nun makamında sohbet ederken, siyasi yasak kararını öğreniyorlardı. Akşener ve İmamoğlu'nun bu kararın ardından kucaklaşıp gülümsediği görülüyor. Bu video Türkiye'de iktidar cephesinde birçok tartışmaya neden oldu. Türkiye'nin farklı partilerden iki önemli siyasetçisinin siyasi mağduriyetleri coşkuyla karşıladığı iddia edildi. Burada vücut dilini nasıl okuyorsunuz? 

Adrianne Carter: Sarılmaktan mı bahsediyoruz?  Bence oraya ulaşmak için taktikler vardı, göreceksiniz. Onun için çok önemli olduğunu söylüyor. Ona gitmek için ilk hamleyi yapıyor. Ne dediler bilmiyorum ama göründüğü gibi ilk hareketi (Akşener) yapıyor. (İmamoğlu) kollarını açıyor, aslında orada el vermek için gidiyor. Ve bunu çok kısaca yapıyor. İmamoğlu aslında sarılmaya gitmiyor. Böyle yapıyor ve tepeden içeri giriyor. Yani daha baskın olan Akşener. Çünkü üstünden onu kucaklamak için bir hamle yaptı ve onun üstüne çıktı. Aslında biraz garip görünüyor. Çünkü tamamen atılmış gibi. Ve İmamoğlu'nun burada herhangi bir taktik yaptığını düşünmüyorum. Onun bunu bilinçli olarak yaptığından emin değilim, bence bu sadece bilinçaltında gerçekleşmiştir. Akşener ise tam sarılmak için davranmış. Demek istediğim, Birleşik Krallık veya ABD'de bunu yapan politikacıları kesinlikle göremezsiniz.

 

Yarın: İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU