Londra'daki National Gallery’de geçen gün düzenlenen Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) protestosu, eski dostumuz "PR çalışması"nın canlı ve iyi olduğunun bir başka hatırlatıcısı oldu.
Bu son protesto, Van Gogh'un dünyaca ünlü Ayçiçekleri tablosunu domates çorbasına boğarak Just Stop Oil'in "kamusal karmaşa" taktiğini yeni bir had safhaya taşıdı. Biz olası bir hasar haberini bekleyeduralım (tablo aslında cam arkasına kapatılmıştı) aktivistler yalnızca dünya çapında tanınan bir tabloyu hedef alarak eylemlerinin küresel haber değerini garantiledi.
Grup son haftalarda, şimdiye kadar genelde yoğun saatlerde kendilerini yollara, otoyollara, köprülere, binalara ve minibüslere yapıştırarak şok ve dehşet taktiklerini sürdürdü. Birleşik Krallık (BK) basınının büyük kısmı, bu gösterilerden etkilenen kişiler hakkında haberler yaptı. Bununla birlikte, aktivistler varlıklarının ve amaçlarının daha geniş farkındalığı için bastırdıklarından onların durumunda, olumlu ya da olumsuz, reklamın iyisi kötüsü olmaz."
Grubun, fosil yakıt bağımlılığı ve iklim tahribatı hakkındaki uyarıları geçmişte halk ve politikacılar tarafından görmezden gelindiyse de geçim krizinin milyonlarca çalışkan Britanyalıyı doğrudan etkilediği bu günlerde kesinlikle daha fazla yankı uyandırıyor. Hatta aktivistlerden biri gösteri sırasında şunları söyledi:
Geçim krizi, petrol pahalılığı krizinin bir parçası. Yakıt, üşümüş ve aç milyonlarca aile için çok pahalı. Bir kap çorba ısıtmaya bile güçleri yetmiyor.
İster beğenin ister beğenmeyin, bu nesil aktivizmlerinin etkili olması için doğru zamanda yapılması gerektiğini biliyor. BK'nin önde gelen kültür kurumlarından birinde ikonik, paha biçilmez bir tabloya çorba sıçratmak gibi basit bir eylem başlı başına manşet olsa da BK'deki mevcut kaos, eylemin medya metaforu olması için elverişli ortamı sağladı ve gösteriye daha fazla tanınırlık sağladı. Eylemlerinin absürtlüğü, günün kaotik ana manşetlerini tamamladı: maliye bakanının kovulması, ekonomide U dönüşü, piyasalardaki iniş çıkışlar ve hükümete olan inancın azalması. Van Gogh'un Ayçiçekleri şu anda dünya genelinde tekrar büyük ilgi gördüğü için gerçekten değerinin artma ihtimali olması harika bir ironi.
Herhangi bir deneyimli davranış bilimleri uzmanı veya pazarlamacı, bir fenomen olarak yapabileceğiniz en kötü şeyin silik kalmak olduğunu söyleyecektir. İlgi toplamak için kullanılan hiçbir dikkat çekme yöntemi asla tüm gönülleri fethedemez. Ama kışkırtmak ve tepki almak, tartışma başlatmak, hareketleri ateşlemek ve bir meselenin özüne inmek için yapılan tanıtım milyonlar tutabilir veya bu örnekte olduğu gibi, iyi zamanlanmış sembolik bir eylem yapılabilir.
Başka bir deyişle, biraz bölücü olmak iyidir. PR çalışmaları, nihai amaç değil. Just Stop Oil'in gösterisi, şu anda yaşanan diğer her şeye rağmen mesajlarının haber gündeminin en tepesinde kalmasını sağlayacak sarsıcı, momentum başlatan bir taktik. Bu asgari maliyetle azami etki yöntemi yeni bir şey değil. Fathers 4 Justice'in (Adalet İsteyen Babalar) süper kahramanı Batman'in Buckingham Sarayı'nın balkonuna tırmanışını kim unutabilir? Ya da Greenpeace'in geçen haftalarda Birmingham'daki Muhafazakar Parti konferansında düzenlediği "Buna kim oy verdi?" protestosunu?
Ama her şeyde olduğu gibi bunda da bir bityeniği var: PR çalışmaları sizi ancak bir yere kadar götürebilir. Bu gösteriler çekirdek kitlenizi cesaretlendirebilir ama farklılıkları da güçlendirebilir. Gösteriniz ne kadar haber değeri taşırsa ve tartışmalı olursa, etki alanınızın dışındakiler adım atıp amacınızı desteklemeye o kadar az istek duyar. Birçok kişi kapatılmış bir yol ve hafif sivil itaatsizlikle başa çıkabilse de değerli bir sanat eserine yönelik vandalizmin sınırı aşmış olabileceğini görmek için yalnızca Twitter'ı taramanız yeterli.
Just Stop Oil, kısa vadeli bir görünürlük iğnesi yaptı ve politik açıdan tamamen haklılardı. Yine de bazıları şunu sorabilir: Just Stop Oil etkileyici eylemiyle artık çıtayı yükselttiğine göre bundan sonra nasıl bir gösteriyle manşetlere çıkacaklar?
Profesör Paul Springer, Falmouth University'de İletişim Fakültesi Yöneticisi.
https://www.independent.co.uk/voices
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent