Don't Look Up haklı, sonumuz yakın: Hiç umursayacak mıyız?

İnsanların yok oluş karşısındaki kayıtsızlığı korkunç derecede hakiki hissettiriyor

Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence dünyayı aptal benliğinden kurtarabilecek mi? (Netflix)

Sokakta "Sonumuz Yakın" pankartları taşıyan kişilerin görmezden gelinmesinin iyi bir nedeni var: Mesajları doğru olsa bile sunum son derece yetersiz.

Sonumuz yakın, değil mi? Pekala, o halde bu gece iyi bir şişe şarap alsam iyi olacak. Hahaha.

Peki ya dünyamız gerçekten tehlikedeyse ve uyarılar gözü dönmüş bireylerden değil de uygarlığımızın en saygın kurumlarından geliyorsa? O zaman uyarıları dikkate alır mıyız? Medya da nihayetinde tehdidi ciddiye alırsa ve dünyanın en saygın haber kuruluşları bunu baş hikayeleri haline getirirse onlara kulak verir miydik?

Belki de yapmazdık. Belki de kesinlikle bunu duymak istemiyoruz.

Netflix'in yeni filmi Don't Look Up'ın uğraştığı şey bu: Görünüşte Dünya'yla çarpışma rotasındaki devasa bir kuyrukluyıldız hakkındayken, filmin ince bir şekilde gizlenmiş konusu, işlevsiz toplumumuzun iklim krizi felaketiyle nasıl hayli işe yaramaz bir edayla başa çıktığı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir kuyrukluyıldızın yıkıcı etkisinin aksine, iklim krizi dünyanın en yavaş son dakika haberi olarak tanımlanıyor. 20. yüzyılın ortalarında egzoz gazlarına bağlı sera etkisine ilişkin ilk uyarılardan bu yana gezegen üzerindeki etki son birkaç on yılda arttı; bu insanın zaman ölçeğinde yavaş ama daha önce burada her zaman var olan değişim oranlarıyla karşılaştırıldığında inanılmaz derecede hızlı.

Fakat şimdi kriz korkunç bir ivmeye sahip: Ağustos 2021'de yayınlanan IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) raporu, çevremizi saran felaketleri "insanlık için kırmızı kod" olarak nitelendirmişti. Dünya genelinde binlerce insanın canına mal olan dehşet sel baskınları, korkunç sıcak hava dalgaları ve yangınlar da dahil ekstrem hava olaylarıyla dolu bir yıl bu uyarıya emsal oldu.

Bu katliamın ortasında ve BM'nin COP26 zirvesi öncesinde bile Birleşik Krallık gibi sözümona iklim liderleri planlanan bir kömür madenini ve yeni gaz ve petrol projelerini iptal etme taahhüdü veremediler, bazı ülkeler katılmaya zahmet etmedi ve (Uluslararası Enerji Ajansı'nın geçen ay altını çizdiği üzere) 2021'de küresel kömür kullanımı rekor seviyeye ulaşacak.

Ülkelerin COP26'da belirlediği hedefler atmosfere giren ve iklimi değiştiren kirleticileri yeterince ortadan kaldırmayacak ve bu, hükümetlerin ve kuruluşların bu hedeflere bağlı kaldığı durum.

Her yerdeki bilim insanları hayrete düşmüş vaziyette. Ölçümlere dayanan uyarılar işe yaramıyor, acil uyarılar işe yaramıyor, filmler ve TV programları ve haber makaleleri işe yaramıyor, doğrudan eylem yeterince büyük bir etki yaratmıyor. Fosil yakıt yakımı artmaya devam ediyor, hala yok oluş seviyesindeki devasa, ateşler saçan kuyrukluyıldızın üzerimize geldiğini görmemiş gibi yapıyoruz.

Fakat felaket yaklaşıyor olsa da bir şekilde zor kararları vermeyi erteleyebileceğimizi hissediyoruz; dünya dönüyor, güneş her zaman doğuyor. Tek sorun, giderek daha fazla insan için bunun böyle olmaması.

Don't Look Up kendisiyle tamamen çelişen bir toplumun bastırılmış öfkesini ve çılgınlığını yakalıyor. Hiçbir şey mantıklı gelmiyor. Uyuşmuş haldeyiz. Kafamız karışık. Savunmasızız. Öfkeliyiz. Son kertede tutarsızlık bizi yıpratıyor ve bize güçsüz hissettiriyor.

Bir çevre yazarı olarak, iklim ve çevre krizi söz konusu olduğunda uyuşukluk, kayıtsızlık ve inançsızlığı kırmak devasa bir meydan okuma.

COP26 birkaç gün boyunca manşetlerde yer almış olsa da dünya genelinden hükümetlerin tepkisi kirliliğe başka bir isim vermek için yasal boşluklardan yararlanmak ve fosil yakıt yakımının sona erdirilmesi gibi kritik konulara odaklanmak yerine karbon yakalama, elektrikli araçlar ve nükleer enerji gibi teknolojilere (hatalı) bir güven duymak oldu.

Liderlerimizin bizi böylesine büyük bir ölçekte yüzüstü bıraktığına tanıklık etmek akıl almaz derecede sinir bozucu. Medyanın ve genel anlamıyla toplumun bu ihanete gösterdiği tepkinin toplamının devede kulak olmasıysa iki kat daha sinir bozucu.

Don't Look Up'ın iyi bir film olduğunu düşünmeyebilirsiniz fakat sorunlara gömülmüş bir topluma ayna tutmakta iyi iş çıkarıyor ve belki de biraz daha iyisini yapmamız gerektiğine işaret ediyor.

Harry Cockburn, The Independent'ta haber editörü ve çevre muhabiridir



https://www.independent.co.uk/climate-change/opinion

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU