Bezos ve Arnault'nun en zengin olma yarışının ardında daha büyük bir mesele var

Hamish McRae yazdı: Zenginliğin her zaman büyüleyici bir tarafı olmuştur ve bu küçük savaş, eğlenceli bir hikaye. Fakat bu hikaye, gelecek 10 yılın baskın endüstrilerinin hangileri olacağı sorusunu da etkiliyor

Bernard Arnault bir lüks sembolüyken Jeff Bezos, ABD teknolojisini temsil ediyor (AP)

Fransız lüks tüketim şirketi LVMH'nin başkanı ve genel müdürü Bernard Arnault, cuma günü yine dünyanın en zengin kişisiydi. Arnault ve Amazon'un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos, geçen birkaç günü küresel servet ligi sıralamasında ilk sırayı değiş tokuş ederek geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kapışmanın nedeni, iki şirketin hisse fiyatlarının bir inip bir çıkması ve cuma günü 1,63 trilyon dolar (yaklaşık 14 trilyon TL) değerindeki Amazon'a karşı 332 milyar dolar (yaklaşık 3 trilyon TL) değere sahip LVMH'nin daha az değerli bir şirket olmasına rağmen Arnault'un kişisel hisse payının Bezos'tan daha büyük olması.

Zenginliğin her zaman büyüleyici bir tarafı olmuştur ve bu küçük savaş, eğlenceli bir hikaye. Fakat arkasında çok daha önemli bir şey var. O önemli şey, şu soru: Gelecek 10 yılın hakim endüstrileri hangileri olacak? Bu özel oyunun şu anki kazananı olan Amerika'nın yüksek teknoloji devleri mi yoksa başka bir şey mi?

Beş yıl öncesini bile düşünürseniz, Amazon'un şu anda olduğu gibi sektöre hakim olacağı açık değildi. Doğru, Apple ve Microsoft kendi sektörlerinde hakimdi ancak Tesla'nın, geçen yılın sonunda olduğu gibi kendinden sonraki 6 otomobil şirketinin toplamından daha değerli olabileceği o kadar aşikar değildi.

Şimdi lüks tüketim sektörüne bakın. Fransa'nın başardığı şey büyüleyici. Bazı kaynaklara göre Fransa, dünyanın en iyi 10 lüks tüketim markasından 6'sına sahip. Bunlar arasında ilk üçteki Louis Vuitton, Chanel ve Hermès de var. Lüks tüketim sektörüne herhangi bir ülkenin bu şekilde hakim olması olağanüstü ama bu hakimiyetin 17. yüzyıla kadar uzanması daha da olağanüstü. XIV. Louis'nin maliye bakanı Jean-Baptiste Colbert en çok şu esprisiyle tanınır:

Vergilendirme sanatı, kazları mümkün olan en az miktarda bağırtıyla en fazla miktarda tüy elde edecek şekilde yolmaktan ibarettir.

Ancak Colbert, 1665'te şunu da gözlemlemişti: "Peru'nun altın madenleri İspanya için neyse Fransa için moda odur." Bu, ülkenin, zenginliğini yaratma şeklinin dışavurumu.
 


İtalya'nın da lüks tüketim markaları var; Gucci ve Prada ilk 10'da. İsviçre'de Rolex, Birleşik Krallık'ta Burberry var. Fakat dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD bu oyunun pek içinde değil. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin ve üçüncü sıradaki Japonya da öyle.

Bazı kişilerin lüks tüketim konusunda burnu havada. Hemen hemen her zaman tüm işleri çoğumuzun nahoş bulduğu iş uygulamalarına üzerine kurulu olunca, paralarını el yapımı yatlara harcayan milyarderleri savunmak kolay değil. Kuşe kağıda basılı dergilerde tanesi 10 bin dolardan (yaklaşık 86 bin TL) fazlaya satılan saatler için verilmiş kimi reklamlar, çoğumuzu rahatsız ediyor.

Ama dünya böyledir ve bir kişinin lüksü, diğerinin gereksinimidir. Açık gerçek şu ki küresel lüks tüketim sektörü, büyük ölçüde daha genel olarak varlık değerindeki artış ve Çin'de ve Asya'nın geri kalanında büyüyen zengin zümreler sayesinde gelişiyor.

Jeff Bezos'un hikayesinin ABD'nin yüksek teknolojisinin yükselişini sembolize etmesi gibi, Bernard Arnault'nun hikayesi de Avrupalı ve özellikle Fransız lüks tüketim sektörünün öneminin tezahürüdür. Fakat bundan fazlası var. Bu, ABD’nin Avrupa’ya karşı rekabet avantajlarından biri. Hangisi daha uzun ömürlü olacak?

Aslında ikisi de uzun ömürlü olacak, tabii Çin'in, (Tencent, Alibaba vb) markalarla ABD'yi taklit edebilirken Avrupa'nınki kadar büyük bir lüks tüketim malları üretimi gerçekleştirememesi şartıyla. Eğer bu doğruysa, gelecek 30 yıl içinde Avrupa'nın makul derece başarılı bir ekonomik bölge olmayı başaracağını ummak için mantıklı gerekçeler var demektir. Elbette Fransız ekonomisi lüks tüketim sektöründen çok daha fazlasıdır, tıpkı Almanya'nın mühendislikten çok daha fazlası veya Birleşik Krallık ekonomisinin finanstan çok daha fazlası olduğu gibi. Avrupa'nın ekonomik gücü çeşitliliğinde yatar: Farklı parçalar, farklı şeylerde iyi.

Bu, bizi daha ileri bir sonuca götürüyor. Arnault'nun başarısı, oturmuş bir dizi işletmeyi gerçekten iyi yönetmesinde yatıyor. Yeni işler yaratabiliyorsanız bu harikadır, ABD'nin inovasyon dehası da yerinde duramayan ekonomik yürüyüşünü sürdürmesini sağlayacaktır. Ancak insanlar yenilikçi ürün ve hizmetlerin yanı sıra oturmuş ürün ve hizmetler de ister.

Fransa'nın 400 yıldır lüks tüketim ürünlerinde olduğu gibi, belirli bir faaliyette olağanüstü derecede başarılı olmak da kutlanmaya değer. Bu sektör, çoğu bir Amazon hizmet merkezinde çalışmaktan daha iyi olan pek çok iş yaratıyor ve Arnault da bunu başardı.



https://www.independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU