Oscar Ödülleri ileriye büyük bir adım attı ama işler gerçekten temelli değişti mi?

Oscar Ödülleri değişime gerçekten bağlıysa, hâlâ gerçekleşmesi gereken daha incelikli konuşmalar var

Oscar adayları Daniel Kaluuya ve (arka planda bekleyen) Lakeith Stanfield, Judas and the Black Messiah'ta (Warner Bros)

Bir film eleştirmeni olarak, ödül sezonunu sürekli bıkkınlık hali içinde geçirmemek benim için yeni ve tuhaf bir his. Bu yılki Oscar adaylıkları mükemmellikten uzak ama belirli kriterleri karşılayan veya seyircinin çok küçük bir kısmına (yaşlı beyazlar diye anlayın) cazip gelen yapımlar yerine geçen yılın en iyi filmlerini gerçekten yansıtan bir aday listesi görmek sahiden rahatlatıcı.

Pek çok kişi Parazit'in (Parasite) geçen sene En İyi Film ödülü kazanmasının (bu ödülü kazanan ilk İngilizce olmayan film), Akademi'de oylama organını çeşitlendirme çabalarının somut değişime yol açtığı yeni bir çağa girişin işareti olduğunu ummuştu. Bunu ummakta haklıydılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burada övülecek önemli dönüm noktaları mevcut. En İyi Yönetmen kategorisinde ilk kez birden fazla kadın aday gösterildi: Yetenekli Genç Kadın (Promising Young Woman) filmiyle Emerald Fennell ve Nomadland'le Chloé Zhao. Metalin Sesi (Sound of Metal) oyuncusu Riz Ahmed, En İyi Erkek Oyuncu dalında aday gösterilen ilk Müslüman aktör olurken, Minari'den Steven Yeun da bu alanda aday gösterilen ilk Asya kökenli Amerikalı aktör. Ma Rainey: Blues'un Annesi (Ma Rainey's Black Bottom) filmiyle 4. kez Oscar'a aday gösterilen Viola Davis, şu anda bugüne dek en çok aday gösterilen siyahi aktris ve iki En İyi Kadın Oyuncu adaylığına sahip tek siyahi kadın.

David Fincher'ın Eski Hollywood tasviri Mank, her ne kadar buna dair çelişkili duygular hissettirse de toplamda 10 Oscar adaylığıyla en çok adaylık kazanmaya yetecek kadar geleneksel bir yapım. Ayrıca bu, Oscar adaylığı için yaratılmış çok sayıda alışılageldik güçlü adayın yarışa hakim olmadığı bir ödül sezonu: Nomadland, Baba (The Father), Judas and the Black Messiah (Yehova ve Siyahi Mesih), Minari ve Metalin Sesi yapımlarının hepsi 6'şar adaylıkla ikinci sırada.
 


Normalde Şikago Yedilisi'nin Yargılanması'nın (The Trial of the Chicago 7) liderliği almasını bekleyebilirdiniz (filmin yönetmeni Aaron Sorkin uygun bir prestije sahip) ama buradaki durum bu değil. Aslına bakılırsa Sorkin, En İyi Yönetmen adaylığı bile elde edemedi. Bu kategoride (memnuniyetle karşılanan) sürpriz, Mads Mikkelsen'in rol aldığı Danimarka komedi filmi Another Round (Başka Bir Tur) ile Thomas Vinterberg. Pandemi, Wes Anderson'ın The French Dispatch'i ve Aretha Franklin'in biyografik filmi Respect (Saygı) gibi bazı muhtemel adayların gecikmesine yol açtı. Bu yapımlar belki Oscar sezonunun görünümünü tümüyle değiştirecekti ya da değiştirmeyecekti.

İçimdeki kötümser, işlerin temelli değiştiğine pek inanmıyor. Bu yılki bazı karışıklıklar öngörülebilir bir niteliğe sahip: Hem Daniel Kaluuya hem de Lakeith Stanfield, Judas and the Black Messiah'la En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında aday gösteriliyorsa, bu filmin başrolünün kim olduğunu düşüneceğiz? Delroy Lindo, Da 5 Bloods'taki müthiş performansına karşın En İyi Erkek Oyuncu listesi dışında kaldı. Miss Juneteenth'in, özellikle de filmin yıldızı Nicole Beharie'nin bu yılın ödül kurullarınca tamamen unutulduğunu görmek de üzücü. Beharie'nin eksikliği özellikle çarpıcı.

Çeşitlilik için çeşitlilik yeterli değil. Akademide oy kullananlar, dikkat çekmeyi seçtikleri siyahi deneyim türleri üzerine kafa yormalı. Siyahilerin ezilişine ve acılarına dair hikayelerin tüm diğerlerinin üzerine yükseltildiği bir model hep var oldu. Bu yıl da farklı değil ve Oscar Ödülleri değişime gerçekten bağlıysa, bu daha incelikli konuşmaların gerçekleşmesi lazım. Bu yıl ileri yönde büyük bir adım attılar ama daha kat edilecek yol var.



independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU