Karanlık tünelden şampiyon olarak çıktı

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Rangers FC/PA

En son şampiyonluğunun üzerinden yıllar geçmişti. Son şampiyonluktan sonra en dibi görmüş, batmış ve umutsuz bir durumdaydı.

En görkemli, en güçlü yıllarından sonra bir anda 4. lige kadar düşmek büyük bir travmaydı. Ve o bu travmayı yaşarken ezeli rakibi, hiçbir zorlukla karşılaşmadan rakipsiz kalmış ve bir bir şampiyonluk sayısını artırıyordu.

Tünel bir anda karanlık olmuş, ufacık bir ışık sızması bile görünmüyordu. Glasgow Rangers her şeyini kaybederken, adının başındaki Glasgow isminden bile olacaktı.


Glasgow Rangers, 2007 yılında Forbes dergisine göre 194 milyon dolarlık değeri ile dünyanın en değerli 25 kulübü arasındaydı.140 yıllık tarihinde, 54 şampiyonluğu bulunuyordu.

Bazı İskoçlara göre Glasgow Rangers, İskoç Protestan Kilisesi ve İskoç hukuk sistemi ile beraber, İskoçya'nın en güçlü üç kurumundan biriydi.

Celtic ile girdiği ve kökeni tarihsel çatışmalara bağlı olan rekabette, fazla para harcamaktan çekinmiyordu. Hatta bu rekabette İngiltere hükümetinin ve kraliyet ailesinin desteğini de alıyordu.

Özellikle, 2000'li yılların başından itibaren, gelirlerinden fazla harcıyordu kraliyet yanlısı takım.


2001 ve 2009 yılları arasında oyuncu ve personel giderlerinde vergi kaçıran Glasgow Rangers, yüksek giderleri ile de borç yükünü arttırmıştı.

2012 yılına gelindiğinde kulübün tahmini olarak borcu 135 milyon pound civarındaydı. Yıllarca Birleşik Krallık tarafından sempati ile bakılan kulübün peşine artık, İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi de düşmüştü ve 18 milyon poundluk geçmiş vergi borçlarını istiyordu.

Ardından İskoçya Kulüpler Birliği, yaptığı oylama ile Glasgow Rangers'in en alt lige düşürülmesine karar verdi.

Oylamada 25 evet oyuna karşılık, 5 hayır oyu çıkmıştı. İlginç olan ise ezeli rakip Celtic, bu oylamada hayır oyu kullanmıştı.
 


Taraftarlar, kulübün hisselerini satın aldı

Kulüp dibe çökmüş ve taraftarlar protestolara başlamıştı. Önce bir iş adamı, 5 milyon poundluk kulüp hissesini satın aldı ve İskoçya Kulüpler Birliği'ne onay almak için başvuru yaptı.

Kulüpler Birliği borç içinde ve vergi borcu olan kulübün mevcut durumuna bakarak başvuruyu kabul etmeyince, kulübün adı değiştirildi. Glasgow Rangers artık, Rangers Futbol Kulübü olmuştu.


Bu sırada taraftarlar, örgütlenerek yardım kampanyaları yaptı.2015 yılında taraftar grupları, topladıkları paralar ile kulübün hisselerini satın almak için harekete geçti.

Amaç belliydi, Rangers bir daha aynı şeyleri yaşamamalıydı ve kulübün çoğunluk hissesi, taraftarların elinde olmalıydı.

Rangers First ve Rangers Supporters Trust adındaki taraftar grupları, 2015 yılında küçük ölçekte kulübün hisselerini satın almıştı fakat bu hisseler yetersizdi.

Hisseler dağınık ve birtakım sorunlar vardı. Mesela Motherwell taraftarı olduğu bilinen Mike Ashley'nin elinde, hisseler bulunuyordu.

Hatta Mike Ashley, 10 milyonluk poundluk kredi almak için kulübün stadyumunu teminat bile göstermişti.

2016 yılında taraftar grupları birleşerek, Club 1872 adında bir platform kurdu ve topladıkları paralar biraz daha hisse almayı başardılar.

Toplamda taraftar grubu Club 1872, %4,9 hissesi ile Rangers'ın altıncı en büyük hissedarı oldu.

Bununla beraber, Rangers'a başkanlık yapan Dave King'in elinde bulunan %15'lik hisseyi satın almak için de anlaşmaya vardılar.

Dave King, elindeki hisseleri taraftar gurubuna daha ucuz vermek için anlaşırken, kulübün çoğunluk hissesi de taraftarların eline geçmiş olacak.
 


Rangers, önce toparlandı, sonra şampiyon oldu 

Tüm bunlar yaşanırken ezeli rakip Celtic, şampiyonluklar kazanmış ve art arda 10'uncu şampiyonluğun kıyısına gelmişti. Finansal istikrarı sağlamaya çalışan Rangers ise önce giderlerini kontrol altına aldı.

10 yılda 3 teknik adam değiştiren kulüp, 2018 yılında takımın başına Liverpool altyapısında görev yapan Steven Gerrard'ı getirdi.

Gerrard 3.yılında Rangers'ı şampiyon yaptığında, Celtic'in de üst üste 10'uncu şampiyonluğunu da engellemiş oluyordu.

Almanya'da Borussia Dortmund, İskoçya'da Rangers, en dibi görerek tekrar zirve yolculuklarına başladılar.

Sorunlu bir yapıda gelen şampiyonluk, hasarlı yapılarını ve kötü durumdaki finansal tablolarını değiştirmeye yetmemişti.

Bu yüzden iki kulüp de önce bozuk mali yapılarını düzeltmek zorunda kaldılar. Ve bir futbol aklı üzerinden hareket ederek, kulübü hasta eden maliyetli transfer politikalarını düzeltiler.

Bunları yaparken de en büyük desteği taraftarlarından aldılar ve motivasyonları başarı değildi.

Çünkü motivasyonları tarihleri idi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU