Bill Gates haklı, özel jeti uçmasa dünya kurtulmaz ama bir faydası olacağı kesin

Gates ciddiye alınmak istiyorsa açıkçası o kadar da büyük olmayan kişisel fedakarlıklar yapması gerekecek

Kişisel net serveti 1 trilyon TL'nin epey üzerinde olan Bill Gates, özel jetlerin "suçluluk hissettiren vazgeçemediği zevki" olduğunu söylüyor (Reuters)

Görünüşe bakılırsa Bill Gates, dünyanın ihtiyaç duyduğu ikiyüzlü kişi olduğunu düşünüyor. İklim değişikliğiyle nasıl mücadele edileceğine dair büyük fikirleri var (daha doğrusu, başkalarının iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edileceğine dair büyük fikirlerini içeren bir kitabı çıktı) fakat hamburger yemeyi veya özel jetle uçmayı da bırakmayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kişisel net serveti 100 milyar sterlinin (yaklaşık 1 trilyon TL) hayli üzerinde olan Gates, özel jetlerin "suçluluk hissettiren vazgeçemediği zevki" olduğunu söylüyor. Bu zevke yılda milyonlarca sterlin harcıyor, onları çalıştırmak için biyoyakıt kullanmaya ve İzlanda merkezli bir tür hava yakalama teknolojisiyle kullanımlarını dengelemeye başladığından beri bu rakam daha da artıyor (gerçi yakın zamanda 1,6 milyar sterline (yaklaşık 15 milyar TL) bir özel jet hizmetleri şirketi de satın almıştı).

İkiyüzlülük iddialarına karşı esasen bunların doğru olduğunu kabul etmeyi içeren sert bir cevabı var. Ama aynı zamanda, bir ölçüde bunların önemli olmadığını söylüyor.

Yeni kitabının giriş bölümünde, 2021'de hâlâ dünyada elektriğe erişimi olmayan neredeyse bir milyar insan olduğunu açıklıyor. İnsanlığın, çok haklı olarak bu insanların hayat standartlarını ve yaşam fırsatlarını artırmak için elinden geleni yapma yönünde ahlaki bir yükümlülüğü var ve bu kişilerin güçlendirilmesi, tam olarak zenginlerin kendilerini kısıtlamasıyla karşılanamaz. Burada kastedilen Bill Gates değil büyük ihtimalle elbette bu makaleyi okuyan herkes.

Gates, gerekli olan şeyin insan hayatının her alanında, nasıl elektrik ve gıda ürettiğimiz konusunda muazzam bir yenilik olduğunu söylüyor. Bu muazzam yeniliğe acilen ihtiyacımız var ve bunu gerçekleştirmek hükümetlerin görevi olacak.

Muhtemelen haklı. Greta Thunberg, 18 ay önce New York'taki BM İklim Eylemi Zirvesi'ne kamuoyunun gözleri önünde bir katamaranla seyahat etmişti. Eylemleri ilham verici ama aynı zamanda açıklayıcıydı. Bu katılımla gerçek etkinliklerde yer almanın önemli olduğunu, küresel zirvelerin anlamlı olduğunu ve katamaranla seyahat etmenin pek de pratik olmadığını doğrulamıştı. Dünyanın başka çözümlere ihtiyacı var.

Gates, önemli olan tek hedefin net sıfır emisyona ulaşmak olduğuna dikkat çekiyor. 2019'da insanlık atmosfere 51 milyar ton karbon emisyonu saldı ve bu rakam sıfıra indirilmeli. Bunun sadece yüzde 16'sı ulaşımdan geliyor ki bu hiç iyi değil. Kovid-19 ve bunun sonucu olarak neredeyse tüm küresel uçuşların yasaklanması küresel emisyonları yalnızca yüzde 5 oranında azalttı. (İnsan nüfusunun yalnızca yüzde 5'inin geçmişte uçakla seyahat ettiği tahmin ediliyor ve bu sayı elektriksiz yaşayanlardan çok daha az.)


Küresel emisyonların büyük bir kısmı, belki yüzde 30'u, Gates'in gözünü diktiği iki alan olan çimento ve çelik üretiminin bir sonucu ve kitap, dünyadaki çeşitli çelik ve çimento üretim tesislerine (özel jetiyle uçarak) yaptığı ziyaretlerden uzun uzadıya bahsediyor.

Yeni süreçlere, yeni yöntemlere ihtiyaç var ve bunların başarılabileceğine dair bir miktar iyimserlik mevcut. Ama sorunlar da var. İnsanoğlu, sorunları analiz edip kendilerini kişisel sorumluluklardan kurtaran veya fedakarlık yapmalarını gerektiren çözümler üretmekte olağanüstü bir beceriye sahiptir.

Gates, Alexandria Ocasio-Cortez ve diğerleri tarafından yayılan net sıfırın 10 yıl içinde elde edilmesi gerektiği önermesiyle bunun imkansız olduğunu, yapılamayacağını ve bunun yapılabileceğini öne sürmenin "sahte bilim" olduğunu söyleyerek alay ediyor.

Ama bu konuda haklıysa, aynı zamanda kısıtlamanın çözüm olmadığı konusunda da yanılıyor. Örneğin, aşılamanın Kovid-19 salgınından çıkışta uygulanabilir tek yol olduğu artık hayli açık. İklim krizinde de olması gerektiği gibi, teknolojik yenilik imdada yetişti.

Fakat dünyanın hiçbir yerinde, toplumu o veya bu şekilde tecrit altına alarak teknolojik yenilik yoluyla kurtuluş için vakit kazanmamış bir hükümet yok. En ağır fedakarlıklar olmasaydı şimdi bulunan çözüm şu anda göründüğü kadar muhtemel etkiye sahip olmazdı.

Uçuşları durdurarak, eti yasaklayarak ve genel olarak zenginlerin fedakarlıklarıyla gelişmiş ülkelerin sorunu kendiliğinden çözemeyeceği doğru. Sayılar birbirini tutmuyor. Hesap defterindeki taraflar uyuşmuyor.

Ama çözümler yıllar değil onlarca yıl uzaktaysa, arada geçecek zamanda zor seçimler son derece gerekli olabilir. Bu iki şey arasında bir tercih yapma meselesi değil. Her ikisi de gerekli. Gates durumun aciliyetine uygun olarak ciddiye alınmak istiyorsa, açıkçası o kadar da büyük olmayan kişisel fedakarlıklar yapması gerekecek.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU