Bireysel yatırımcıların yeniden bir güç olmasını kutlamalıyız ama dikkatli olunmalı

Regülatörler bireysel ticareti kısıtlamak istemeyecek ama piyasaları denetlemek zorunda kalacaklar

Son birkaç hafta piyasalar açısından ilginçti (AP)

Son birkaç günkü ticari dalaverelerin gösterdiği üzere bireysel yatırımcılar tekrar bir güç haline geldi.

Profesyonellerin yani kurumsal yatırımcıların, koruma fonlarının ve benzerlerinin yönettiği piyasalara alışkınız. Atlantik'in her iki yakasındaki küçük yatırımcıların dahil olması mümkün ve çevrimiçi ticaret platformları sayesinde bunu giderek daha fazla yaptılar ama kapladıkları alan küçüktü. Akıllılarsa ve gereken çalışmayı yaparlarsa para kazanabiliyorlardı. Fakat piyasaları etkileyemiyorlardı ki işin aslı bunu istemiyorlardı da.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İyi bir fikriniz varsa bunu kendinize saklamak ve profesyoneller yetişene dek beklemek daha iyiydi. Bununla birlikte ortalamada bireysel yatırımcılar profesyonellerden daha iyi performans göstermedi ve toplam yüzdede bireysel hisselerin oranı azaldı. Pew'e göre ABD'deki hanelerin yarısından fazlasının borsada hissesi var ama sadece yüzde 14'ü doğrudan hisseye sahip.

Şimdiyse güç dengesini değiştiren iki değişim yaşandı. İlki, bir grup olarak bireysel yatırımcıların ABD'nin yüksek teknoloji değerlerindeki artışın sürekliliğinden daha emin görünmesi.

Robinhood platformunu kullanan yatırımcılar üzerine yapılan bir araştırma, bu yatırımcıların piyasadan daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu. Bunun sadece bir boğa piyasası olgusu olduğunu söyleyebilirsiniz: Deneyimsiz yatırımcılar boğa piyasalarına sürüklenirken, profesyoneller tüm piyasaların eninde sonunda yön değiştirdiğini biliyor ve daha temkinli davranıyor. ABD'deki yüksek teknoloji hisselerinin bir balon olduğundan ve pek çok kişinin her şeyini kaybedeceğinden endişeleniyorum. Fakat şu ana kadar istekli olanlar kazanmış gibi görünüyor.

Öteki değişimse, bireysel yatırımcıların sosyal medyayı tutkal olarak kullanıp bir araya gelme becerisi. İsterseniz buna Reddit Devrimi deyin. Doğrusu Reddit olmasaydı (ki 2005'ten beri var) başka bir şey olurdu. Birlikte hareket eden bir grup bireysel yatırımcı, piyasaları etkilemeye yetecek kadar büyük miktarlarda parayı seferber edebilir ki bu yalnızca çok az sayıda kurumun yapabileceği bir şey. Bu gücü belirli piyasalarda, örneğin koruma fonları tarafından varlıkların düşmesi beklentisiyle satışa çıkarılan şirket hisselerinde ya da gümüş gibi emtialarda hakim konumda olmak için kullandılar.

Bir piyasada fiyatları manipüle edecek kadar hakim konumda olarak servet kazanan kişiyle ilgili hikayeler hayli tanıdık. Cole Porter'ın Kiss Me, Kate müzikalindeki "Always True to You (In My Fashion)" şarkısında Ohiolu Bay Thorn'u hatırlar mısınız?

Bay Thorn bir gün mısırı ele geçirdi ve bu büyük para demekti.

Yeni olan şey şu ki benzer düşünen bir grup yatırımcı şimdi Bay Thorn gibi yapabilir, fakat Ella Fitzgerald'ın onlar hakkında şarkı söyleyeceğini pek sanmıyorum.
 


Ancak küçük insanların büyük sermaye karşısındaki zaferini kutlamadan önce şunu bir düşünün. Bu yatırımcılar ne kadar güçlü olursa, onlara yönelik düzenlemeler o kadar fazla olabilir. Dolayısıyla, büyük yatırımcıların bir piyasaya hakim olmak için gizlice anlaşması (buna ayrı yatırım yapan ama birlikte hareket eden taraflar denir) yanlışsa ki öyle, küçük yatırımcıların internette bir araya gelip aynı şeyi yapması da yanlış olmalı.

Başka bir sorun daha var. Ya yatırım platformları kendilerine yönelen yoğunlukla baş edemezse? Robinhood geçen haftaki 1 milyar dolardan (yaklaşık 7,1 milyar TL) sonra hafta sonu da 2,4 milyar dolar (17 milyar TL) daha topladı: Bu meblağlar kesinlikle çok büyük.

Regülatörler bireysel ticareti kısıtlamak istemeyecek çünkü bu onların nefret ettiği bir şey olurdu. Küçük yatırımcıların yanında olmak zorundalar. Ama aynı zamanda piyasaları denetlemek ve ticaretin düzenli olmasını sağlamak zorundalar. Geçtiğimiz birkaç gün pek düzenli değildi. ABD tahvil yatırım devi Pimco'nun eski yöneticisi ve şu anda Cambridge'deki Queens' College'ın rektörü olan Muhammed el Erian'ın kimi yorumları ilgimi çekti. Bloomberg'deki köşe yazısında, regülatörlerin neden saldırıya geçmesi gerektiği hakkında yazdı:

Hedefler arasında küçük yatırımcının korunması, yatırım uygunluk kriterleri, marj limitleri, olası gizli anlaşmayla fiyat manipülasyonları ve piyasa yapılandırması olabilir.

Aslında bana kalırsa istikrara yönelik en büyük tehdit, finans piyasalarının bu şekilde demokratikleşmesinden çok boğa piyasasındaki düzensiz sonuçtan kaynaklanıyor. Er ya da geç enflasyon geri dönecek. Faiz oranlarının yükselmesi gerekecek ve havadan gelen para bitecek. O zaman pek çok deneyimsiz yatırımcının hazırlıksız yakalanacağından ve bunun genel olarak piyasa sistemine olan inancı zayıflatacağından korkuyorum.

Fakat bu esnada, gelin bazen küçük yatırımcının da kazanıyor olmasını kutlayalım. Sadece çok büyük bölümünün piyasanın bugünkü kargaşasından fazla etkilenmediğini umuyorum.



independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU