Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri konuya açıklık getirdi: Koronavirüs nesnelere ve hayvanlara dokunmakla geçer mi?

Açıklamada, “Koronavirüsün başka şekillerde de yayılması mümkün olabilir ama bunların virüsün ana yayılma yolu olduğunu düşünmüyoruz” ifadeleri yer aldı

CDC’nin koronavirüsün yüzeylerde 17 gün yaşadığını açıkladığı iddia edilmiş ama bunun doğru olmadığı ortaya çıkmıştı (Pixabay)

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), koronavirüsün yüzeylere veya hayvanlara dokunarak bulaşmasının pek de mümkün olmadığını bildirdi.

CDC’nin kısa süre önce güncellediği yönergelerde, “Kovid-19 yeni bir hastalık ve hala nasıl yayıldığını öğreniyoruz” dendi.

Koronavirüsün başka şekillerde de yayılması mümkün olabilir ama bunların virüsün ana yayılma yolu olduğunu düşünmüyoruz.

USA Today’in haberine göre ABD merkezli sağlık yayıncısı WebMD’nin baş tıbbi görevlisi Dr. John Whyte, söz konusu güncellemenin konuya açıklık getirdiğini ve korkuları dindirmeye yardımcı olduğunu söyledi.

Birçok kişi nesnelere dokunarak koronavirüs kapacağını sanıyordu ama durum böyle değil. Virüs o yüzeyde canlı kalabilse bile bu, bulaşıcı olduğu anlamına gelmez.

“Bence bu yeni rehber, riski nelerin artırdığını daha iyi anlamamızı sağlıyor” diyen Whyte, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu el yıkamayı ve yüzeyleri dezenfekte etmeyi bırakacağımız anlamına gelmez. Ama normalleşme açısından pratik ve gerçekçi davranmamıza yardım edecek.

Öte yandan CDC, virüsün ana bulaşma yolunun insanlar arası temas olduğuna dair uyarmaya devam ediyor. Üstelik kişiler belirti göstermese bile birbirine virüs bulaştırabiliyor.

CDC’ye göre enfeksiyonu önlemenin asıl yolları, sosyal mesafe tedbirlerine sadık kalmak, başkalarından en az 1,8 metre uzak durmak, su ve sabunla el yıkamak, sık dokunulan alanları dezenfekte etmek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The New England Journal of Medicine adlı hakemli tıp dergisinde kısa süre önce yayımlanan bir araştırma, koronavirüsün bazı yüzeylerde 3 güne, havada da 3 saate kadar hayatta kalabileceğini göstermişti.

Çalışmada virüsün bakır üzerinde 4 saate, kartonda 24 saate, plastik ve paslanmaz çelikte ise 2-3 güne kadar yaşayabileceği ifade edilmişti.

Ancak CDC, kargoyla teslim edilen kutulardan veya paket servisle alınan ürünlerden virüs kapmanın pek mümkün olmadığını söylüyor. Buna göre koronavirüsün yüzeylerde hayatta kalabilme kapasitesi epey az.

Independent Türkçe, USA Today

DAHA FAZLA HABER OKU