Bilim insanları koronavirüsün bazı yüzeylerde üç güne kadar hayatta kalabildiğini keşfetti

Araştırmacılar, virüsün plastik ve paslanmaz çelik üzerinde 72 saate kadar canlı kaldığını ortaya koydu

Bangkok'taki Chulalongkorn Üniversitesi'nde yeni koronavirüs için hasta örnekleri test ediliyor (AFP)

Yeni bir araştırmaya göre koronavirüs plastik ve paslanmaz çelik gibi bazı yüzeylerde üç güne kadar yaşayabiliyor.

ABD yönetimi için çalışan bilim insanlarının çarşamba günü yayımladığı rapora göre virüs havada da saatlerce canlı kalabiliyor.

Ancak çalışmayı yürüten araştırmacılara göre bulgular virüsün herhangi birine bu yollarla bulaştığını ispatlamıyor, sadece teorik olarak mümkün olabileceğini gösteriyor.

Associated Press'e konuşan Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nden Dr Neeltje van Doremalen, "Sözlerimiz hiçbir şekilde virüsün havadan bulaştığı anlamına gelmiyor" dedi.

Hasta bir kimsenin öksürmesi veya hapşırması durumunda olacakları taklit etmek için virüs örneklerini cihazlar yardımıyla hassas biçimde havaya yayan araştırmacılar, Kovid-19'un çeşitli yüzeylerde ve havada uzun süre hayatta kalabildiğini keşfetti.

Virüs, havaya salındıktan sonra üç saate kadar aeorosoller içinde tespit edilebilir durumda kaldı.

Koronavirüsünün bakır üzerinde 4 ve kartonda 24 saat, plastik ve paslanmaz çelikte 2-3 güne kadar yaşayabildiği görüldü.

En uzun süre plastik ve paslanmaz çelik üzerinde kalan virüs, bu yüzeylerde, püskürtüldükten 72 saat sonrasına kadar tespit edilebilir durumdaydı.

Öte yandan bu zaman zarfında virüs yoğunluğu büyük ölçüde azaldı.

Çalışmaya göre, virüsün hava ve yüzeylerdeki sağ kalım durumu bulaşıcılığını doğrudan etkileyebiliyor. Çünkü bir kişiden diğerine bulaşması için vücuttan ayrıldıktan sonra yeterli süre hayatta kalması gerekiyor.

Associated Press'e konuşan Georgetown Üniversitesi'nden mikrobiyoloji profesörü Julie Fischer, çalışmanın kamu sağlığı yetkililerinin vurguladığı hijyen tavsiyelerinin önemini ve değerini gösterdiğini söyleyerek, "İnsanların merak ettiği soruları cevaplayan sağlam bir çalışma" yorumunu yaptı.

"Yapmamız gereken şey, ellerimizi yıkamak ve hastalıklı insanların yüzeylere virüs bulaştırabileceğinin farkında olmak" diyen Fischer, ellerin yüzden uzak tutulması gerektiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Profesör Fischer, bilim insanlarının virüsü öldürmenin en etkili yolunu hala araştırdığını ifade etti.

Öte yandan The Associated Press'in aktardığına göre Dr. Doremalen, seyreltilmiş çamaşır suyunun virüsten kurtulmada muhtemelen işe yarayacağını söyledi.

Araştırmacılar raporda, "Virüsün havada saatlerce, yüzeylerde de günlerce kalabildiği değerlendirildiğinde Kovid-19'un hava ve nesne yoluyla bulaşması mümkün" sonucuna vardı.

Princeton ve California üniversitelerinden bilim insanları tarafından gerçekleştirilen testler ABD yönetimi ve Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edildi.

Çalışma henüz hakem denetiminden geçmedi ve resmen yayımlanmadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU