Demirtaş'tan yeni parti yorumu: Samimiyete değil, program ve pratiğe bakarız

Eski Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Demirtaş, herkesin kendi küçük partisini korumayı dünyanın en önemli meselesi ve amacı olarak gördüğünü söyledi

Selahattin Demirtaş / Fotoğraf: AA

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden tutuklu bulunan eski Halkları Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Demirtaş, herkesin kendi küçük partisini korumayı amaçladığını söyledi.

Cezaevinden Tükenmez Haber'in sorularını cevaplayan Demirtaş, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan siyasi hareketleriyle solda birlik ve kaleme aldığı Devran kitabının tiyatroya uyarlanması konusunda görüşlerini dile getirdi. 

Eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu'nun kurmuş olduğu Gelecek Partisi ile Ali Babacan'ın kurmayı planladığı siyasi oluşum hakkında değerlendirmede bulunan Demirtaş, bunlarla ilişkilerin nasıl olacağı konusunu belirleyecek unsurun pratikleri olduğunu söyledi. 

Demirtaş, “Eğer demokrasiye geçiş sürecine katkı verebilecek bir duruş ve toplumsal desteğe sahip olurlarsa elbette siyasette bir karşılıkları olur. Nasıl bir ilişkimiz olacağını pratikleri belirleyecek” dedi. 

“Bugün için solda kapsamlı ve bütünlüklü birlik zor görünüyor” diyen Demirtaş, "Bütün dünyada halk hareketleri devam ederken, Türkiye'de sol bir çıkış yakalayabilecek mi? Herkes kendi küçük partisini korumayı dünyanın en önemli meselesi ve amacı olarak görürken halkın gerçek beklentilerine kimse yanıt olamıyor” şeklinde konuştu.

Demirtaş şunları kaydetti:

"Yine de sağlıklı bir tartışma zemini sağlanıp geniş toplumsal tabanlı bir demokrasi bloğu kurulabilir. Her siyasi parti veya hareket kendi programını dayatınca ortaya sağlıklı bir ittifak çıkmaz. Parti veya kadro çıkarlarına, son derece gereksiz ideolojik çatışmalara son verilmedikçe, ortaya anlamlı bir güç birliği de çıkmıyor." 

“Buradan siyasiler de kendine ders çıkarır” 

Devran’ın Jülide Kural tarafından sahnelenen tiyatro oyununa eşi Başak Demirtaş, Dilek İmamoğlu ve Selvi Kılıçdaroğlu’nun birlikte izlemesine de değinen Selahattin Demirtaş, “Tek kelimeyle harikaydı. Bir arada olmak, dayanışma göstermek, umudu büyütmek her şeyden önce kutuplaşmaya verilmiş anlamlı bir mesajdır. Hepsine teşekkür edebilirim ancak. Buradan siyasetçiler de kendilerine ders çıkarır, ışık alırsa çok daha iyi olur elbette” ifadelerini kullandı.

Daha önce verdiği demeçlerde "Bir demokrasiye geçiş koalisyonu hükümeti’ kurulması gerektiği önerisini yapan ve sol güçlerin bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken Demirtaş, şunları söyledi:

Her siyasi parti veya hareket kendi programını dayatınca ortaya sağlıklı bir ittifak çıkmaz ve bu da mücadele güçlerinin dağınık durmasına, büyümemesine yol açar. Parti veya kadro çıkarlarına, son derece gereksiz ideolojik çatışmalara son verilmedikçe, ortaya anlamlı bir güç birliği de çıkmıyor. Yine de sağlıklı bir tartışma zemini sağlanıp geniş toplumsal tabanlı bir demokrasi bloğu kurulabilir

Demirtaş, yeni partilerin siyasette bir karşılık bulmalarının yolunu ise şu sözlerle tarif etti: 

“Eğer demokrasiye geçiş sürecine katkı verebilecek bir duruş ve toplumsal desteğe sahip olurlarsa elbette siyasette bir karşılıkları olur. Biz de buna göre bir değerlendirme yaparız. Şimdilik izliyoruz, kendi siyasi pozisyonumuzu olası gelişmelere göre belirleriz. HDP de yetkili kurullarında bütün bu mevzuları her yönüyle değerlendiriyor zaten. Nasıl bir ilişkimiz olacağını pratikleri belirleyecek. Ama görebildiğim kadarıyla HDP, demokratik ve ilkesel iş birliklerine kapalı değil, doğrusu da budur kanımca.”

 

Tükenmez Haber
 

DAHA FAZLA HABER OKU