PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 17 Temmuz 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Mali, BM askeri misyonunu askıya aldı

Birleşmiş Milletler'in Mali'deki Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) tüm askeri ve polis birlikleri rotasyonları askıya alındı.

Mali ile MINUSMA arasında bir koordinasyon toplantısı yapılıncaya kadar kararın uygulanacağı açıklandı. Askıya alma için ulusal güvenlik ile ilgili nedenler gerekçe gösterildi. 

Mali'de 2020'de gerçekleştirilen darbenin ardından askeri geçiş hükümeti bulunuyor. O tarihten bu yana Fransa askerlerinin geri gönderilmesi başta olmak üzere Batılı ülkelerle olan anlaşmaların çoğunluğu askıya alındı veya iptal edildi.


IMF'den Çad, Etiyopya ve Zambiya'ya borç çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Çad, Etiyopya ve Zambiya'daki kreditör komitelerini, ülkelerin borçlarını yeniden yapılandırmak için anlaşmaya varmaya çağırdı.

IMF sözcüsü Gerry Rice, G20'nin ortak fonunun bu ülkeler için seferber edilebileceğini belirtti.

G20 Ortak Çerçevesi adlı program 2020'de başlatıldı ve yoksul ülkelerin Kovid-19 pandemisinin etkisi altında ezilmesinin ardından borçların yeniden yapılandırmalarını amaçlıyor.


Orta Afrika Cumhuriyeti kripto para birimini piyasaya sürecek

Orta Afrika Cumhuriyeti, 'Sango Coin' adlı kripto para birimini piyasaya sürüyor. Ulusal dijital para birimi olarak tanımlanan "Sango Coin", bitcoin ve ethereum gibi kripto para birimlerinde ödenmek üzere minimum 500 $ yatırımla 21 Temmuz'da satışa sunulacak. 

İnternete ve elektriğe erişimin düşük olduğu Orta Afrika Cumhuriyeti, Nisan ayında bitcoin'i yasal ihaleye çıkaran ilk Afrika devleti oldu.


Çad seçime bir adım daha yaklaştı

Çad hükümeti, geçen yıl babasının ölümünün ardından geçici cumhurbaşkanı olan Mahamat Idriss Deby'nin 20 Ağustos'tan itibaren ulusal bir diyalog gerçekleştireceğini söyledi. Ulusal diyalog Çad için seçimlerin habercisi olarak değerlendiriliyor. 

Deby, Nisan 2021'de, Çad'ın uzun süredir hükümdarı olan babası Idriss Deby'nin isyancılarla savaşırken öldürülmesinin ardından kendisini Geçici Askeri Konsey başkanı ilan etti.

Konsey, görevini demokratik yönetime geçiş için 18 aylık bir geçiş sürecinin organize edilmesi olarak tanımlamıştı. Lakin bu sürede sona yaklaştıkça seçimlerle alakalı herhangi ciddi bir gelişme yaşanmadı.


Mozambik'teki askeri misyonun süresi uzatıldı

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'na (SADC) bağlı ülkeler geçen yıl Mozambik'e asker gönderdi. Bu askerler ülkedeki isyancı silahlı gruplarla mücadele ediyor.

Misyonun görev süresi Ağustos ayında düzenlenecek SADC devlet başkanları zirvesine kadar geçici olarak uzatıldı.

SADC başkanı ve Malavi Başkanı Lazarus Chakwera, askeri misyonun görev süresinin uzatılması, misyonun başarısının tehlikeye atılmasını engellediğini söyledi.

2017'de Mozambik'te patlak veren isyan binlerce can aldı ve milyarlarca dolarlık doğalgaz projelerini bozdu.


Uganda'da 370 milyar dolar değerinde maden rezervi keşfedildi

Uganda'nın Busoga bölgesinde tahmini değeri 370 milyar değer olduğu açıklanan nadir toprak elementleri bulundu. İtriyum, galyum ve skandiyum gibi nadir toprak elementlerinin 300 milyon ton rezerv büyüklüğüne sahip olduğu tahmin ediliyor.

Ugandalı madencilik şirketi yetkilisi yaptığı açıklamada, "Şimdiye kadar yürütülen fizibilite çalışmaları maden için daha fazla yatak olasılığının olduğunu gösteriyor" dedi.

Uganda Enerji ve Maden Geliştirme Bakanı Ruth Nankabirwa, 2024 yılına kadar çalışmaları tamamlayarak madenleri çıkartmaya başlayacaklarını açıkladı.

Nadir toprak metalleri, otomobil ve uçak parçalarının yapım ve imalatının yanı sıra elektronik devrelerin üretiminde kullanılıyor.

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU