Federasyonlar farklı, sorunlar aynı

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Türkiye'de futbol o kadar büyük bir alan kaplıyor ki başka spor dallarına hem yeterince ilgi hem de yeterince haber yeri ayrılamıyor.

Futbol gündeminin ratingi çok yüksek olunca, oluşan kaotik durum, başka spor dallarındaki kötü yönetimlerin konuşulmasına engel oluyor.

Özellikle Türkiye Futbol Federasyonu'ndaki (TFF) güç savaşları, TFF Başkanı'nın istifası, yayın ihalesi, hakem tartışmaları ile TFF'nin futbolu kötü yönettiğini tüm spor kamuoyu, kabul ediyor zaten.

Ve eleştiri okları da doğal olarak hep aynı yöne, TFF yönetimine gidiyor.

Fakat TFF kadar oyunu yönetmekte başarılı olmayan, bir başka federasyon daha var:

Türkiye Basketbol Federasyonu.

Yeşil sahalardan parkelere doğru ilerlediğinizde, futboldaki benzer yönetilememe ve benzer sorunları yaşıyor Türkiye'de basketbol.
 

 

Basketbolu parkeden gelenler yönetince fark oldu mu?

Fakat iki federasyon arasında önemli bir fark var. Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TBF) tersine, basketboldan gelenler yönetiyor basketbolu.

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ile birlikte yönetimde, parkeden gelen isimlerin sayısı oldukça fazla. Ömer Onan, Hüseyin Beşok, Kemal Dinçer, Ali Limoncuoğlu, parke çıkışlı yöneticiler federasyonda.

2010 yılından beri katıldığı turnuvalarda başarı gösteremiyor A Milli Erkek Basketbol Takımı. Düzenli olarak geri gidiyor ve turnuvalarda başarısız sonuçlar elde ediyor. Hatta bazı turnuvalara da katılamıyor. Aynı A Milli Futbol Takımı gibi.

Bunla beraber yayın ihalesinde benzer zorluklar yaşıyor Türkiye Basketbol Federasyonu. Bir önceki yayın ihalesini 24 milyon euroya yapan federasyon, sezon başında belirsizlik sonrası, aynı yayıncı ile 1 yıl daha devam ettiğini açıklamıştı.

Normalde geçen sezon sonu yapılması gereken ihale, teklif olmadığı için gerçekleşmemişti.

Ve geçtiğimiz ay TBF, 3 yıllık yayın anlaşması için yeniden teklif almaya başladı.

Fakat süreç belirsiz. Bakıldığında kimse çok istekli değil yayıncı olmak için. Ve Türkiye Basketbol Federasyonu, yayın ihalesinde sorun yaşıyor.

Aynı Türkiye Futbol Federasyonu gibi.

A Milli Takım Basketbol Takımı'nda, antrenör değişikliği oldukça sık oluyor. Ergin Ataman sonrası Ufuk Sarıca, arkasından Orhun Ene ve şimdi tekrar Ergin Ataman.

A Milli Basketbol Takımı'nda antrenör istikrarı yaratılamazken, ayrılan koçlarla sıkıntılı ayrılık süreçleri yaşadı Türkiye Basketbol Federasyonu. 

Aynı Türkiye Futbol Federasyonu gibi.

2010 yılından sonra duraklama dönemine girdi Türk basketbolu. Her ne kadar kulüp bazında şampiyonluklar gelse de aslında yapılan yatırımlar ve daha çok yabancı oyuncuların liderliğinde geldi bu şampiyonluklar.

Bu süreçlerde Euroleague şampiyonu olan Türk takımlarının iskeletini, Türk oyuncular oluşturmuyordu. Bununla beraber son yıllarda, yetişen genç yerli oyuncular, Türk basketbolu ve milli takımı domine eden bir jenerasyona dönüşemedi.

Öyle ki son yıllarda milli takımdaki guard sorunu, hep devşirme oyuncular ile çözülmeye çalışıldı.

Aynı zamanda maddi yetersizlik sebebi ile kapanan takımlar da var son yıllarda. Ve Basketbol Tahkim mahkemesinde, 392 dosya ile en çok dosyası olan ülke Türkiye.

Sonuç olarak büyük bir gelir yaratma ve organizasyon sorunu var Türkiye basketbolunun.

Aynı Türkiye Futbol Federasyonu gibi.
 

 

Türkiye'de basketbol futbola benziyor

Ne ABD'deki gibi lise sayısı fazla ne de oyuna ulaşmak için ne de kulüp sayısı fazla Türkiye'de. Bu yüzden federasyonun çalışmalarına muhtaç Türkiye'deki çocuklar.

Ve milli takımların uzun süreli bir yapı ve organizasyonla yaşaması gerek sürekli.

Basketbola erişim için tesislerin artması, basketbol liginin mali sorunlarının çözülmesi de gerekiyor bunların yanında.

Fakat ne spor kamuoyu ne de oyunu sevenler, federasyonun hangi çalışmalar yaptığını pek bilmiyor.

TBF Hangi projeleri, hangi yatırımları yapıyor?

Yayın ihalesinden beklenti nedir?

Basketbol Ligi'nin gelirleri nasıl artacak?

Ufuk Sarıca neden gitti, Orhun Ene neden geldi, gitti.

Çok fazla bilinmeyen ve sorun var Türk basketbolunda.

Aynı Türk futbolu gibi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU