PODCAST | Afrika Zamanı: Uganda'dan Nijerya'ya, Mali'den Güney Afrika'ya "5 Dakikada Afrika Gündemi"

Merhaba değerli dinleyiciler,

Uganda'nın en ücra köşelerinin birinden, Masindi köyünden sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım  "Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olacağım. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına, Uganda'dan Nijerya'ya, Mali'den Güney Afrika'ya birçok gelişmeyi sizlere aktaracağız. 


Gine-Bissau'da darbe girişimi

Geçtiğimiz hafta Batı Afrika'nın küçük ülkelerinden Gine-Bissau'da  bir darbe girişimi gerçekleşti. 5 saat süren bu girişim bastırıldı ve darbeye kalkışanların büyük kısmının öldürüldüğü bildirildi.

Aynı zamanda eski ordu generali olan Başkan Embola, başkanlık sarayında bir basın açıklaması düzenleyerek darbe girişimi hakkında bilgi verdi. Darbecilerin uyuşturucu kaçakçıları ile bağlantılı olduğunu duyurdu.

1974 yılında Portekiz'den özgürlüğünü kazanan Gine-Bissau'da bugüne kadar 4 darbe ve onlarca darbe girişimi yaşandı. Gine-Bissau uyuşturucu tacirleri için önemli bir transport merkezi. 


35. Afrika Birliği Zirvesi başladı

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki genel merkez binasında üye ülke dışişleri bakanlarının toplantısıyla başladı. Darbeler, iç çatışmalar, iklim krizleri, covid-19 salgını ve İsrail'in gözlemci üyeliğine dair itirazlar tartışılacak.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin yürüttüğü dönem başkanlığı bu yıl Senegal'e geçecek. 


Güney Afrika, İsrail'in Afrika Birliği'ndeki gözlemci statüsüne karşı çıktı

İsrail, 2021 yılının ağustos ayında Afrika Birliği'ne gözlemci olarak kabul edildi. İsrail'le birlikte toplamda 90 tane ülkenin gözlemci statüsü bulunuyor.

Lakin Güney Afrika lideri Ramaphosa İsrail'in üyeliğine karşı çıktı ve bu gözlemci statüyü iptal etmek için kıta çapında bir kampanya başlattı. Bölgedeki Yahudi topluluğu ise hükümeti düşmanlıkla suçladı.


Mali'de halk Fransız karşıtı protesto için sokaklara döküldü

Fransız büyükelçisinin Mali'yi terk etmesi üzerine halk sokaklara döküldü. Başkent Bamako'da Rus bayrakları sallayarak Fransa'yı protesto eden halk, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un kartondan heykellerini yaktı.

Avrupa Birliği, darbeci lider Goita'nın malvarlığının dondurulması ve seyahat yasağı gibi yaptırımlar uygulamıştı. Bunun üzerine Fransız büyükelçisinin ülkeyi terk etmesi istendi.


Fransız şirketi Total ile Çinli CNOOC Afrika'da petrol çıkartacak

1 Şubat 2022'de 10 milyar dolar değerinde petrol anlaşması imzalandı. Uganda-Kongo sınırında bulunan Albert Gölü'nün altındaki petrol rezervi için Fransızlar ve Çinliler ortak çalışma yürütecek.

2006 yılında keşfedilen rezervin kullanılabilir büyüklüğü 1.4 milyar varil olarak tahmin ediliyor. Çevre grupları ise endişeli. Vahşi yaşama ve doğaya telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini söylüyorlar. 


Afrika Uluslar Kupası'nın finalistleri belli oldu

Kamerunla oynadığı maçın golsüz bitmesinin ardından penaltılarda 3-1'lik galibiyeti yakalayan Mısır ilk finalist oldu. Senegal ise Burkina Faso ile karşılaştı. 3-1'lik galibiyetinden ardından Senegal finale çıkmaya hak kazanan ikinci takım oldu.

6 Şubat Pazar günü, yani bugün Senegal ile Mısır karşı karşıya gelecek ve turnuvanın kazananı belli olacak. Haftaya kazanan takımı sizlerle paylaşacağım.


Kongo'da Mülteci Kapına saldırı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan ve BM'ye bağlı barış güçleri tarafından korunan bir mülteci kampına saldırı düzenlendi. 58 kişi öldü, 36 kişi yaralandı.

Saldırı CODECO isimli milis grup tarafından yapıldı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti uzun yıllardır milis grupların mücadelelerine sahne oluyor ve terör saldırıları maruz kalıyor. Milyonlarca Kongo'lu bu sebeple topraklarını terk etmek zorunda kaldı. 


Uganda'da petrol fiyatlarının normale dönmesi bekleniyor

Uganda Enerji ve Maden Geliştirme Devlet Bakanı Peter Lokeris, milletvekillerine hitaben petrol fiyatlarının 10 şubat tarihine kadar normale döneceği konusunda güvence verdi.

17 Aralık 2021 tarihinde başlayan fiyat artışları 3 bin şilinden 5 bin şiline yükseldi. Bazı uzak bölgelerde 10 bin şilinin üstünü gördü.


Nijerya açıklarında petrol gemisi patladı

4 Şubat Çarşamba günü Güney Nijerya açıklarında bulunan bir depolama gemisinde patlama yaşandı. Yangın kontrol altına alınsa da enkaz denizin içerisinde kaldı.

Sızan petrolle alakalı henüz herhangi bir tespit yapılmadı. Soruşturma devam ediyor. Çevre örgütleri endişeli zira geminin 2 milyon varil depolama kapasitesine sahip olduğu açıklandı. 


Uganda'da milletvekilleri parlamentoyu terk etti

Uganda'nın muhalefet partisi Ulusal Birlik Platformu milletvekilleri parlamentoyu terk ederek bir yürüyüş yaptı. Sonrasında meclis girişindeki merdivenlere oturarak bir açıklama yaptı.

Ugandalı meşhur yazar Kakwenza'nın gözaltına alınmasını protesto ettiler. Uganda'da yaşanan haksız tutuklamaların sona ermesi çağrısı yaptı. 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım.

Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU