Yönetmen sineması: Hayata çocuksu gözlerle bakan bir yönetmen; Wes Anderson

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için 'Yönetmen Sineması'nda bu hafta Wes Anderson'ı ve filmografisini yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Yakın zamanda sinemalarda vizyon yolculuğuna başlayan The French Dispatch ile yeniden kadrajımıza giren ve hemen akabinde 2022'de gösterime girmesi beklenen Asteroid City adlı filmini müjdeleyen Wes Anderson, pek çok adaylığına rağmen henüz Oscar kazanmamış olsa da "auteur" unvanını sonuna kadar hak eden günümüzün en etkili film yapımcılarından biridir.

Yıllardır büyük stüdyoların gözetiminde filmler üretmesine rağmen bağımsız hissi veren filmler yaratabilen Anderson, kendi kişisel tarzından ödün vermeden sinemaya benzersiz bir yaklaşım kazandırmak için büyük çaba sarf etmiştir.

Öyle ki onun kendine has sinema dili sayesinde bir filmin Wes Anderson'a ait olduğunu anlamak sadece birkaç saniye sürer; diyalog geliştirme yeteneği ve kendine özgü estetiği arasında Anderson'ın kendi film yapım nişini oluşturabilmeyi başaran sinemanın nadide isimlerinden biri olması bu yüzden boşuna değildir.


Hayata çocuksu gözlerle bakan bir yönetmen; Wes Anderson
 

 

1 Mayıs 1969 tarihinde, Teksas'ta doğan Wesley Wales Anderson üç erkek kardeşin ortancası olarak dünyaya geldi.

Babası, Melver Leonard Anderson bir reklamcıydı, şimdilerde emlak danışmanlığı yapan annesi ise aslında bir arkeologdu.

Anne ve babası o sekiz yaşındayken boşandı, bu yüzden Anderson, ebeveynlerinin evliliğinin dağılmasıyla başa çıkmaya çalışırken, okulda sık sık yaramazlık yaptığı için uyarılar aldı.

Çocukken kendisini hiç çekici bulmayan ve bu yüzden de dikkat çekmek için yalancının biri olduğunu söyleyen Anderson, ayrılık travmasından sonra hiç dürüst olmamış, hep olduğundan çok daha zenginmiş gibi görünmeye çalışmıştı.

Kendisine şatolar, malikaneler çizen Anderson o zamanlar sayfalar dolusu fantezi üretirdi.
 

 

Bu sırada hevesle okudu, romanlara karşı bir tutku geliştirdi ve kendini hikâye anlatma becerilerini geliştirmeye verdi.

Anderson'un ilk tutkusu yazarlık olmasına rağmen, çocukken, babasının Super 8 kamerası ile de oldukça haşır neşirdi.

Zamanla, enerjisini yaramazlık yapmaktan sanatsal çabalara çeviren genç Anderson, kendisinin, kardeşlerinin ve arkadaşlarının oynadığı filmleri Super 8mm kamerayla çekti ve sessiz filmler yaptı.

Westchester Lisesi'ni bitirdikten sonra Anderson, büyük ve karmaşık oyun yapımlarıyla tanınan Houston'daki St. John's School'a gitti.

Tıpkı Rushmore'un başkarakteri Max Fischer gibi, Anderson da St. John's'un şu anda yıkılmış olan Hoodwink Tiyatrosu'nda oyunlar sergiledi.
1980'lerin sonunda buradan mezun olduktan sonra Austin'deki Teksas Üniversitesi'ne kaydoldu.
 


Üniversiteye devam ederken yarı zamanlı bir sinema makinisti olarak çalıştı.

Bu arada, Anderson'ın sinemaya adım attığı ilk zamandan beri yaptığı hemen hemen her filmde yazar ortağı veya oyuncu olarak yer alan Owen Wilson ile tanıştı.

Anderson felsefe bölümünde ve Wilson ise İngilizce okuyordu ve ortak ilgi alanları vardı.

Owen Wilson'ın bir gün, sanki uzun zamandır tanışıyorlarmışçasına oyun yazarlığı sınıfının dışındaki koridorda Anderson'a yaklaşarak gelecek dönem hangi profesörü seçeceği konusunda fikrini sormasıyla başlayan bu dostluk, daha sonra pek çok ortak paylaşımı da beraberinde getirdi.

Wes Anderson 90'ların başında Owen Wilson ile bir apartman dairesini paylaşıp Owen ile oda arkadaşı olduğunda, bu süre içinde onunla birlikte bazı senaryolar üzerinde çalışma imkânı buldu.
 

 

İçindeki çocukla yaşayan yönetmen

İçindeki çocuğu asla öldürmeyen ve hayata her zaman çocuksu gözlerle bakan Wes Anderson her ne olursa olsun herkese saygılıdır, asla bitkin değildir ve film yapmaya gerçekten âşıktır.

Çalışkan, düşünceli, hayal gücüne odaklanmış biri olan Wes Anderson'un sinematik görselleri hep kendi psikolojisinin bir uzantısıdır.

Ama yine de kendisini ağırlıklı olarak karakterleri aracılığıyla tasvir etmek yerine, benzersiz kişiliğini görselleriyle ifade etmenin daha farklı yollarını kullanması ona kendine has bir stil kazandırmıştır.
 

 

Bir hikâyeyi çekmeden önce planlamak Wes Anderson'ın tarzı değildir; kadraja aldıklarını anlatı olarak değil, karakterlerin ve bilgilerin bir karışımı olarak görmektedir.

Bu yüzden filmlerindeki karakterlerin kim oldukları, dünyalarının ne olduğu ve onlara ne olacağı her zaman yavaş yavaş netlik kazanır.

Filmleri, nispeten basit bir anlatı içinde çok fazla bilgi, duygu ve gözlem barındırır.

Çektiği her filmle çocuksuluğunu yansıtmayı başaran Wes Anderson'ın filmleri çoğunlukla on iki yaşındaki bir çocuğun bakış açısından izleyiciye aktarılır.

Bu yüzden Anderson filmleri, bir masa oyununun veya hikâye kitabının özünü yakalar ve onun her filmde kurduğu dünya mutlaka çocukluğundan bir enstantaneyi andırır.
 

 

Wes Anderson karakterleri hem içten hem de dıştan kusurludur; huysuz, açgözlü, intikamcı, kibirli, titiz, kontrolcü, manipülatif ve abartılı olabilirler ama yine de sevimlidirler.

Bu karakterleri bu kadar dikkat çekici yapan şeylerin çoğu, genellikle çoğu kişinin uygunsuz bulabileceği şekillerde hareket eden bu kişileri nasıl oluşturabildiği konusundaki gizemdir.

Bu karakterler korkunç şeyler söylüyor ve yapıyorlar, ama yine de onlarla empati kurmak kolaydır çünkü hepsi hayatlarındaki karmaşalarla içimizden biri gibidir.
 

 

Birçok Wes Anderson karakterinin paylaştığı başlıca özellik, onların genellikle çelişkilerle dolu olmalarıdır; onun filmlerinde çocuklar yetişkinler gibi, yetişkinler de çocuklar gibi davranır.

Kamera kullanımı ve açıları, çekimlerdeki ambiyansı ve oyuncuları yönetme şekli, her planı sonuna kadar kullanarak sağlam ve düşündüren filmler yapan

Wes Anderson'ın filmlerini sevmeyenlerin bile takdirini kazanır.

Wes Anderson kitaplardan veya diğer filmlerden ilham alsa da nihayetinde her zaman kendi yorumunu katarak o hikâyeyi kendi bakış açısıyla aktarmayı başarır.
 

 

Anderson'ın renk paletleri, kostümleri, set tasarımı ve teknolojisi, 1980'lerin başlarında bir yerde zaman içinde donmuş bir dünya yaratıyor gibidir.

Kostümleri ve yapım tasarımı gibi filmlerinin diğer unsurları da her zaman özenle sıfırdan hazırlanır; diğer film yapımcıları uyumlu bir dünya yaratmak için gerçek yaşam mekanlarını veya tasarımları kullanırken, Anderson kendi filmini doğrudan inşa etmeyi her zaman göze alır.

Wes Anderson'ın etkilendiği isimler arasında Alfred Hitchcock, Ernst Lubitsch, François Truffaut, Jean Luc Godard, Martin Scorsese, Peter Bogdanovich, Roman Polanski, Steven Spielberg ve Waris Hussein gibi yönetmenler vardır.

Bu, Anderson'ın eski film yapımcılarından ne kadar çok şey ödünç aldığını ve genç bir yönetmen olarak bağlı olduğu bu görselleri ve duyguları nasıl elde tutma arzusunda olduğunu bizlere gösterir.
 

 

Filmografisi

Wes Anderson ilk çıkışından bu yana kendi türünde ilginç dramalar yaratmış, sayısız olağanüstü karakterler oluşturmuş ve dikkat çeken performansların ortaya çıkmasına vesile olmuştur.

Onun yaptığı her şey izleyicinin içini ısıtmıştır, hiçbir filminde sahtelik yoktur.
 

 

Samimi ve içten aile hikayeleri ile kendine hatırı sayılır derecede bir hayran kitlesi oluşturan Amerikalı bağımsız filmlerin yönetmeni Wes Anderson'ın en ince ayrıntısına kadar tasarladığı filmleri hem çok inandırıcı hem de tam anlamıyla fantastik hikayelerdir ve bu olay örgüleri yarattığı alternatif evrenler üzerine kuruludur.
 

 

Sahnenin odak noktası çerçevenin dikey merkezinde olacak şekilde simetrik tablolar, yana kaydırma gibi aksiyonu 2D gibi gösterebilen teknik detaylar, karakteri belirtmek için giysi ve aksesuarların özenli kullanımı Anderson filmlerinin olmazsa olmazıdır.
Filmografisindeki her yapımı hem stil hem de tema olarak diğer yönetmenlerden farklı olarak yaptığı için bunları izlemek onun zihninin nasıl çalıştığına bir göz atmak için eşsiz bir fırsattır.

 

Bottle Rocket

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: Luke Wilson, Owen Wilson, Ned Dowd, Shea Fowler, Haley Miller, Robert Musgrave, Andrew Wilson, Brian Tenenbaum, Jenni Tooley, Temple Nash, Dipak Pallana, Darryl Cox, Stephen Dignan, Lumi Cavazos, Julie Mayfield, Don Phillips Jr., Anna Cifuentes, Donny Caicedo, Melinda Renna, Richard Reyes, Julio Cesar Cedillo, Teddy Wilson, Jim Ponds, James Caan, Tak Kubota, Kumar Pallana, Haskell Craver, Jill Parker-Jones, Nena Smarz, Héctor García, Daniel R. Padgett, Russell Towery, Ben Loggins, Linn Mullin, Antonia Bogdanovich, Dan Burkarth, Lisa Cangelosi, Frank Crim, Christopher Dillard, Jordan Elliott, Gene Gallerano, Richard Phillips, Lisa Rotondi, Amanda Welles, Angus G. Wynne III / Süre: 91 dakika
 


Wes Anderson'ın 1992 yılında çektiği aynı adlı kısa filminden sinemaya uyarladığı Bottle Rocket adlı bu 1996 yapım suç komedisi, Anderson'ın ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi olmasının yanı sıra, James Caan ve Robert Musgraveile ile birlikte rol alan Owen ve Luke Wilson kardeşlerin de ilk uzun metrajlı filmiydi.

Başlangıçta, Bottle Rocket, Owen Wilson ve iki erkek kardeşi Luke ve Andrew'un başrol oynadığı ciddi bir film olarak planlanmıştı.

Ancak, ciddi drama dünyasının onlar için olmadığı ortaya çıktı ve daha çok komedi konusu unsurlarına odaklanmaya başladılar.

Bu nedenle filmin senaryosu komedi, romantizm ve suçun iç içe geçtiği bir hikâyeye evirildi.

Aile içi iletişimsizlik ve dışlanmışlık gibi konuları ele alan film, bu çerçevede, üç arkadaşın basit bir soygun yapıp kaçma planını anlatıyor.

Kaldığı akıl hastanesinden taburcu olan Anthony, hayatta ne yapacağını bilemez bir durumdadır ve bu yüzden kendisi gibi başıboş olan arkadaşı Dignan'a yanaşır.

Böylelikle hayali dünyasında kurduğu suç şebekesinin lideri olan Dignan, kendisinden destek almaya gelen arkadaşını da suç dünyası ile tanıştırır.

Dignan'ın planı, birkaç soygun yapmak ve ardından, tanıdığı bahçe mimarı ve yarı zamanlı bir suçlu olan eski patronu Bay Henry ile buluşmaktır.

Komşuları Bob'un da yardımıyla üç sakar arkadaş böylelikle bir suç işlemeyi başarır.

Bir kitapçıda dramatik bir soygun düzenledikten sonra artık kaçmak zorunda olan arkadaşlar bir otele giderler ve orada Anthony, aralarındaki dil engeline rağmen otelde çalışan Inez adlı bir kat görevlisine âşık olur.

Bu süreçte Dignan, Bob'un devam eden beceriksizliği ve sadakatsizliği ile birlikte Anthony'nin soyguncu olma hayallerinin sona ermesinden korkar.

Farklı hayalleri ve ilginç karakterleri olan bu üç arkadaş, nihayet içlerinden Dignan'ın eski patronu Bay Henry ile bağlantı kurduğunda, onların bu kaçış yolculuğu artık herkes için daha zorlu bir hale dönüşür.

Doğal olarak, işler tam olarak hiç kimsenin planlandığı gibi gitmez ve bu durum herkes için komik bir şekilde feci sonuçlar doğurur.
 

 

Wes Anderson ilk filmine göre daha gösterişli görünen "Rushmore" ve "The Royal Tenenbaums" ile kendine has sinema dilini ilerleyen yıllarda geliştirecektir, ama her büyük yönetmen bir yerden başlamak zorunda olduğu için bu film de Wes Anderson'ın kariyeri için bir başlangıç olur.

Filmin olay örgüsünde çok fazla bir şey yoktur, ama zaten film olay örgüsü yerine çoğunlukla karakterlerin kolektif beceriksizlikleriyle nasıl başa çıktıklarına odaklanır.

Kimileri için bu Anderson'ın en iyi filmi olmamasına rağmen insan davranışları ve yetişkinliğin başlangıcı hakkındaki temel gerçekleri ele alan incelikli komedisiyle sabırlı izleyicilerinin eğlenceli zaman geçirmesini sağladığı ortadadır.

Bu film gösterime girdiği yıl ticari olarak bir başarı elde edemese de Wes Anderson eleştirmenlerin dikkatini çekmeyi başarır.

Hatta Martin Scorsese'nin ilerleyen yıllarda bu filmi, insan etkileşiminin zenginliğini ustalıkla ele aldığı için 1990'ların en sevdiği on filminden biri olarak seçmesi, bu filme olan ilgiyi daha da artırır.

 

Çılgın Liseliler

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: Jason Schwartzman, Bill Murray, Olivia Williams, Seymour Cassel, Brian Cox, Mason Gamble, Sara Tanaka, Stephen McCole, Connie Nielsen, Luke Wilson, Dipak Pallana, Andrew Wilson, Marietta Marich, Ronnie McCawley, Keith McCawley, Hae Joon Lee, Adebayo Asabi, Al Fielder, Colin Platt, George Farish, Francis Fernandez, McCauley Penderdas, Eric Bennett Weems, Dalton Tomlin, Wallace Wolodarsky, Kim Terry, Ella Pryor, Paul Schiff, Antoni Scarano, Brian Tenenbaum, Thayer McClanahan, Patricia Winkler, Manning Mott, J.J. Stonebraker, Donny Caicedo, Ali Ktiri, Michael Maggart, Robbie Lee, Morgan Redmond, Ed Geldart, David Moritz, John Killalea, William Lau, Lucille Sadikin, Steve Eckelman, Eric Chase Anderson, Danny Fine, Kyle Ryan Urquhart, Kumar Pallana, Stephen Dignan, Alexis Bledel, Robert Bryant, David L. Carter, Reggie Dees II, Hunter Hancock, Al Hayter, Nathaniel Holt, David B. Johnson, Aubrey Trey LaFargue, Erich Lane, Arnold Montey, Manning Mpinduzi-Mott, Frank Page, Brandon Trost, Jason Trost, Sarah Trost / Süre: 93 dakika
 

 

Wes Anderson Texas Üniversitesi'nden oda arkadaşı Owen Wilson ile yazdığı mezuniyet sonrası kısa filmini uzun metrajlı filme çevirdikten sonra onunla uzun yıllara yayılacak olan iş birliğine devam ederek ikinci filmleri için kollarını sıvar.

Aslında senaryosunu Bottle Rocket'ten çok daha önce yazan ikilinin bu filmdeki amacı, bir Roald Dahl çocuk kitabında olduğu gibi kendi gerçeklerini biraz abartarak farklı bir sinemasal dünya yaratmaktır.

Böylelikle dünya prömiyerini Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapan, Wes Anderson'ın 1998 yılına ait ikinci uzun metrajlı film olan Rushmore; on beş yaşlarında olan sorunlu dahi çocuk Max Fischer'ın Rushmore isimli özel bir lisede yaşadıklarını, oraya bağlılığını ve bunun çevresinde gelişen olayları anlatır.

Yaşayan hiçbir insana benzemeyen aşırı tuhaf, burslu bir lise öğrencisi olan Max Fischer okuduğu okulun en popüler talebelerinden bir tanesidir.

Max, zekâsı, yeteneği olan ancak henüz yaşla birlikte gelen duygusal olgunluğa sahip olmayan bir kişidir.

Birçok alanda aktif olan Max, okul gazetesindeki üst düzey görevinin yanı sıra popülerliğini perçinleyen birçok okul kulübüne de üyedir.

Yavaş yavaş etrafındaki insanlara ne kadar kaba davrandığını fark eden Max bunu telafi etmeye karar verdiğinde bazen iyi bir çocuğa dönüşür, ancak ne yaparsa yapsın bir süre sonra duygusal olarak rahatsız ve potansiyel olarak tehlikeli görünmesi işten değildir.

Bu tür işlerle uğraşırken derslerini yoluna koymakta zorlanan Max, Oxford'dan ret cevabını alınca eğitim konusundaki umutlarını kaybetmeye başlar.

Bunun üzerine okulun müdürü Dr. Guggenheim, Max'i notlarını düzeltmezse okuldan atılacağı konusunda uyarır.

Bu sırada bir okul toplantısında Max, hayal kırıklığına uğramış bir ebeveyn ve çocuklarını hor gören iş adamı Herman Blume ile tanışır.

Herman, Max ile kısa süre içinde arkadaş olur ve onu kanatlarının altına alır.
 

 

Diğer taraftan Max, kütüphanede okuduğu bir kitapta bırakılan yazılı bir mesajı okuduktan sonra, kitabı daha önce ödünç alan Rushmore'daki dul bir birinci sınıf öğretmeni olan Rosemary Cross'un izini sürer ve kısa sürede ona karşı bir saplantı geliştirir.

Bu öğretmene âşık olduğunda her şey harika görünür ama çok geçmeden her şeyi mahveder, çünkü Bayan Cross'a vurulması, Max'in okul hayatını epeyce zora sokar.

Herman hüsrana uğramış arkadaşına bu süre içinde yardım etmeye çalışır, ama işler sadece daha da kötüleşir.

Ama yine de Max bu durumda bile onun için önemli olan her şeyi kaybetme riskini göze alır.

Duygusal içeriğini karanlık ve tuhaf bir mizahla harmanlamayı başararak olay örgüsü ve karakterleriyle bir kez daha dikkatleri üzerine çeken Wes Anderson, filmin ana karakteri olan Max'in utangaç olmaması dışında, okul oyunları yazma eğilimi de dahil olmak üzere, kendisinin yarı otobiyografik bir versiyonu olduğunu doğruladı.

2016'da bu film, Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihsel veya estetik açıdan önemli" kabul edilerek Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi'nde korunmak üzere seçildi.

Ayrıca Max'in filmin başında okuduğu kitap, Wes Anderson'ın ilerleyen yıllarda çekeceği Steve Zissou ile Suda Yaşam filmi için ilham kaynağı olan Jacques-Yves Cousteau'nun "Batık Hazineye Dalış" adlı eseriydi.

 

Tenenbaum Ailesi

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Luke Wilson, Owen Wilson, Bill Murray, Danny Glover, Seymour Cassel, Kumar Pallana, Alec Baldwin, Grant Rosenmeyer, Jonah Meyerson, Aram Aslanian-Persico, Irina Gorovaia, Amedeo Turturro, Stephen Lea Sheppard, James Fitzgerald, Larry Pine, Don McKinnon, Frank Wood, Al Thompson, Jennifer Wachtell, Donal Lardner Ward, Andrew Wilson, Dipak Pallana, Sanjay Mathew, Mary Wigmore, Sonam Wangmo, Gita Gabriel, Pawel Wdowczak, Peter Leung, William Sturgis, Liam Craig, Sheelagh Tellerday, Max Faugno, Guido Venitucci, Ebon Moss-Bachrach, Brian Smiar, Jan Austell, Rony Clanton, Salim Malik, Tom Lacy, Keith Charles, Greg Goossen, Saidah Arrika Ekulona, Vic Mata, Michael J. Conti, Tatiana Abbey, Kalani Queypo, Mel Cannon, Leo Manuelian, Amir Raissi, Roger Shamas, Philip Denning, Gary Evans, Rex Robbins, Nova Landaeus-Skinnar, Sam Hoffman, Brian Tenenbaum, Stephen Dignan, Eric Chase Anderson, Wes Anderson, Tomm Bauer, Andrea Bianchi, Ray Castellanos, Sarah Chaney, Blaze Kelly Coyle, Michael Cuomo, Ben Dasaro, Dimitri DeFresco, Sherrie Fell, Ren Hsieh, Vivian Kalinov, Spencer Kayden, Daniel Koenig, Elizabeth Logan, Seth Michael May, Lian Moy, Kevin Kean Murphy, Macc Plaise, Ronald Rand, Neil Riddaway, Alem Brhan Sapp, Kaipo Schwab, Rolando J. Vargas, Atilla Salih Yücer / Süre: 110 dakika
 

 

New York Film Festivali'nde prömiyerini yapan, Wes Anderson'ın melankoli ve geri dönüşler üzerine dokunaklı, şamatalı ve zekice işlenmiş 2001 yılına ait The Royal Tenenbaums adlı bu filmi; üç çocuklu Tenenbaum ailesini konu alır.

Richie'ye diğer çocuklarından ayrı bir ilgi gösteren, diğer oğlu Chas'i çocukken oynadıkları bir oyun sırasında bir çeşit tabancayla vuran, kızı Margot'un evlatlık olduğunu sıkça belirtme gereği duyan Royal Tenenbaum bencil bir avukat ve başarısız bir babadır.

Çocuklarının eğitimini her şeyden çok önemseyen ve başarılarında pay sahibi olduğunu iddia eden karısı Etheline Tenenbaum ise önemli bir arkeolog ve yazardır.

Ancak Royal Tenenbaum ve karısı Etheline bir gün ayrılma kararı alır, Etheline kocasından ayrıldıktan yıllar sonra, onun tam zıddı olan muhasebecisi Henry Sherman'a âşık olur.

Finans, spor ve edebiyat gibi farklı alanlarda tanrı vergisi yeteneklere sahip olan bu üç çocuğunun parlak geleceği ise bu ayrılıkla birlikte kötü bir şekilde sonuçlanır.

Oysa o güne dek Chas çocuk sayılacak yaştayken emlak işine girmiştir ve uluslararası finans dünyasında neler olup bittiğini bilecek düzeydedir.

Margot oyun yazmaktadır ve henüz dokuzuncu sınıftayken elli bin dolarlık Braveman Grant Ödülü'nün sahibi olmuştur.

Richie ise teniste küçükler şampiyonudur ve U.S. Nationals finallerini üç yıl üst üste kazanmıştır.

Ancak büyüme çağındayken babalarının evi terk etmesi sonrası hepsinin bu başarıları geçmişte kalır ve büyük hayal kırıklıkları yaşanır.

Genç Tenenbaum'ların artık anılarda kalan tüm bu parlak hayatlarının üzerinden ihanet, başarısızlık ve felaket dolu yirmi yıl geçtikten sonra ise her şeyin sorumlusu olarak kabul edilen kişi, yani ailenin babası aile üyelerine kendisinin ölümcül bir hastalığa yakalandığını ve son günlerini ailesiyle birlikte geçirmek istediğini söylemesi üzerine bütün aile bir kış toplantısında yeniden bir araya gelir.
 

 

Filmdeki hikâyenin konsepti için bir başlangıç noktası, yönetmen Wes Anderson'ın anne ve babasının boşanmasıydı, ancak senaryo aşamasında eklenen detaylarla gelişen hikâye Anderson'ın aile hayatından çok farklılaşmıştı.

Bu film eleştirmenlerden oldukça olumlu eleştiriler aldı ve gişede de finansal açıdan en başarılı filmlerinden biri oldu.

Gene Hackman performansıyla Altın Küre kazandı ve senaristler En İyi Orijinal Senaryo dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

Film; 2016 yılında BBC'nin 21'inci Yüzyılın En İyi 100 Filmi listesine dahil edildi.

 

Steve Zissou İle Suda Yaşam

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Anjelica Huston, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Michael Gambon, Noah Taylor, Bud Cort, Seu Jorge, Robyn Cohen, Waris Ahluwalia, Niels Koizumi, Pawel Wdowczak, Matthew Gray Gubler, Seymour Cassel, Antonio Monda, Isabella Blow, James Hamilton, Melanie Gerren, Nazzareno Piana, Rudd Simmons, Leonardo Giovannelli, Henry S.F. Cooper Jr., Pietro Ragusa, Eric Chase Anderson, Robert Wilson, Don McKinnon, Alessio Santini, Paolo Sirignani, Andrew Weisell, Niccolò Senni, Andrea Guerra, Christiano Irrera, Vincenzo Recchia, Marco Ciarlitto, Tony Shafrazi, Noah Baumbach, Stefano Maria Ortolani, Sylvie Genin, Jacques Henri Lartigue, Muzius Gordon Dietzmann, Gangyuan Xu, Robin Scott, Guglielmo Casciaro, Alessandro De Angelis, Andrea Bertone, Andriy Kachur, Roberto Salvi, Stefano Masciolini, Robert Sommer, Anna Orso, Ettore Conti, Robert Graham, Hal Yamanouchi, Conrado Mendoza Dolor, Eduardo Bautista Grantuza, Simeon Maragigak Agelion, Walter Cajapao Casapao, Honorato Ilao Reyes, Roderick Magbay, Demetreo Castillo, Thomas Carwgal de la Peña, Edwarren Bantungon, Levi Mickael de Ramon, Aries Corales, Aries Dolor Ilagon, Joseph de los Reyes, Dennis Rayos Martinez, Taiyo Yamanouchi, Wai Tung Wong, Ging Fang Zhu, Francis Dokyi, Begni Bok Dong, Daniel Acon, Alexander Hamilton, Leica / Süre: 119 dakika
 

 

2004 yılına ait The Life Aquatic with Steve Zissou adlı bu muhteşem bir hayal gücünün eseri diyebileceğimiz filmde; oşinograf olan Steve Zissou, ortağını öldüren efsanevi bir köpekbalığından intikam alma planıyla, ayrı yaşadığı karısı, bir gazeteci ve oğlu olduğu sanılan bir adamdan oluşan bir ekip kurar.

Dünyaca ünlü bir okyanus bilimci olan Steve Zissou kendi adını taşıyan araştırma ekibinin lideridir.
 

 

Bir önceki açık deniz maceralarında, ortağı bir köpekbalığı tarafından öldürülünce Zissou, intikamını alabilmek için yeniden denize dönmeye karar verir.

Büyük bir ekip kuran Zissou'nun aslında köpekbalığından daha önemli sorunları vardır: Hayat hikayesini yazmak için peşinden ayrılmayan gazeteci Jane ve oğlu olduğunu iddia ederek ekibe yeni katılan Ned.

Böylelikle Zissou kendini, efsanevi bir maceranın ortasında bulur.
 

 

Renkli bir hayal gücüyle bezeli olan bu filmi harika yapan şey olay örgüsü ya da aksiyon değil; her zamanki gibi bu, Anderson'ın ayrıntılara gösterdiği özende gizlidir.

 

Küs Kardeşler Limited Şirketi

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Amara Karan, Wallace Wolodarsky, Waris Ahluwalia, Irrfan Khan, Barbet Schroeder, Camilla Rutherford, Bill Murray, Anjelica Huston, A.P. Singh, Kumar Pallana, Dalpat Singh, Trudy Matthys, Margot Gödrös, Hitesh Sindi, Kishen Lal, Bhawani Sankar, Mukhtiar Bhai, Suraj Kumar, Kapil Dubey, Mulchand Dedhia, Dinesh Bishnoi, Mukesh Bishnoi, Ramesh Bishnoi, Sriharsh Sharma, Chanduram Bishnoi, Sajjanji Bishnoi, Pukaram Bishnoi, Shushila Devi, Ratan Lal Ji, Arun Bishnoi, Jhalaram Bishnoi, Mularam Bishnoi, Anand Pathe, Bhawar Lal, Kaana Ram, Rupa Ram, Shava Ram, Ruka Ram, Bhura Ram, Buramji Ram, Tuka Ram, Bhanwar Singh, Bhanwar Paliwal, Moti Ram, Kishna Ram, Khewal Ram Paliwal, Rajeev Acharya, Jai Prakash Sharma, Badhri Dave, Vincetta Easley, John Joseph Gallagher, G.B. Singh, Bhavna Narang, Sunil Chhabra, Narender Singh Hada, Thupten Gyatso, Gurdeep Singh, Charu Shankar, Natalie Portman / Süre: 91 dakika
 

 

Dünya prömiyerini Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yapan, 2007 yılına ait The Darjeeling Limited adlı bu yol filminde; bambaşka karakterlerde olan üç kardeş bir gün birlikte uzun bir yolculuğa çıkacak olduklarından habersizlerdir.

Birbirlerinden ayrı düştükleri için görüşmeyen ve aralarında soğuk bir iletişim olan üç erkek kardeş babalarının ölümünden bir sene sonra kendilerini bulmak ve yeniden bir araya gelmek için Hindistan'a gitmeye karar verirler.

Uzun mesafeli yolculuklar düzenleyen Darjeeling Limited ile anlaşan bu üç kardeş, Himalayalar'dan Hindistan'a uzanan huzurlu bir yolculuk planlamışlardır, ancak yolda başlarına gelen aksi tesadüflerle kendilerini bir anda çölün ortasında buluverirler.

Tren, kardeşleri kırsal alandan çeşitli Hindu tapınaklarına götürür, ancak kardeşlerden en genç olanı diğer iki kardeşinin kontrol edici davranışları yüzünden çileden çıkınca birbirlerine zaten güven duymayan kardeşlerin aralarındaki gerginlik daha da artar.
 

 

Yer yer komik, bazen durağanlaşan, yönetmenin takıntılı olduğu tüm temaları içinde barındıran, mizah, hüzün ve olağanüstü görsellerin bir kombinasyonu ile bu film Wes Anderson hayranlarını yine tatmin edecek türdendir.

Ayrıca bu, Wes Anderson'ın aynı zamanda yapımcı olarak da görev yapan ortak çalışan Roman Coppola ile yazdığı ilk uzun metrajlı filmidir.

 

Yaman Tilki

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Wallace Wolodarsky, Eric Chase Anderson, Michael Gambon, Willem Dafoe, Owen Wilson, Jarvis Cocker, Wes Anderson, Karen Duffy, Robin Hurlstone, Hugo Guinness, Helen McCrory, Roman Coppola, Juman Malouf, Jeremy Dawson, Garth Jennings, Brian Cox, Tristan Oliver, James Hamilton, Steven Rales, Rob Hersov, Jennifer Furches, Allison Abbate, Molly Cooper, Adrien Brody, Mario Batali, Martin Ballard / Süre: 87 dakika
 

 

Wes Anderson sahip olduğu ilk kitabın Fantastic Mr. Fox olduğunu söylüyor ki bu da onun Roald Dahl'ın çok sevilen çocuk kitabını sinemaya uyarlama konusundaki ilgisini açıklıyor.

Altın Küre ve Akademi Ödülleri'nde adaylığı bulunan, Roald Dahl'ın aynı adlı çocuk kitabından uyarlanan, 2009 yılına ait Fantastic Mr. Fox adlı bu animasyon; kitabın özgün hikayesini ve ince mizah anlayışını Anderson'un yine kendine has dünya yaratma becerisiyle harika bir şekilde ele alınıyor.

Giderek daha gösterişli ve teknik olarak gelişkin 3D animasyonlar izlediğimiz günümüzde, Anderson'ın klasik stop-motion animasyon kullanmayı tercih etmesi, renklere, kıyafetlere ve hikâyenin tüm detaylarına gösterdiği inanılmaz hassasiyet, izleyicinin sıcacık ve samimi bir evrende evinde hissetmesini sağlıyor.
 

 

Filmi özetlemek gerekirse; Bay Fox ve eşi Bayan Fox bir gün dolaşırken Bayan Fox hamile olduğunu söyler ve kocasına artık tehlikeli işlere kalkışmaması gerektiğini tembihler.

Böylelikle ailenin yeni üyesi aralarına katılınca, Bay ve Bayan Fox, oğulları Ash ve yeğenleri Kristofferson ile birlikte sakin bir ev hayatı sürdürürler.

Fakat bu münzevi hayat on iki yıl aradan sonra yer altında yaşamaktan sıkılan Bay Fox'u rahatsız etmeye başlar.

Böylelikle içindeki hayvansal içgüdüleri ortaya çıkar ve Bay Fox ailesini beslemek için her akşam üç zengin çiftçiden gizlice tavuk, ördek ve hindi çalmak için hırsızlığa geri döner.

Bunu yaparken Bay Fox hem çok sevdiği ailesini hem de bütün hayvanlar âlemini tehlikeye sokar.

Çünkü sinirli çiftçiler tilkiden artık bıkmışlardır ve onu öldürmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazırlardır.

Bay Fox'un peşine düşüp ne pahasına olursa olsun onu yakalamaya yemin eden çiftçilerin öfkesi nihayetinde alevlenince yerin altına hapsolan hayvanlar, Boggis, Bunce ve Bean isimli kötü çiftçilere savaş açmak zorunda kalır.

Ama tüm mücadeleye rağmen sonunda yakalanan Bay Fox, çiftçilerden daha zeki davranarak yakalandığı yerden aç kalmamak için çıkmaya çalışır.
 

 

Wes Anderson seslendirme sırasında doğal farkındalığı artırmak için bu filmdeki oyunculara tüm seslendirme işlerini ormanda yaptırır.

Bu yüzden oyuncuların sesleri çoğunlukla ahırlarda, at römorklarında ve bir motosiklette kaydedilmiştir.

 

Yükselen Ay Krallığı

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton, Jared Gilman, Kara Hayward, Jason Schwartzman, Bob Balaban, Lucas Hedges, Charlie Kilgore, Andreas Sheikh, Chandler Frantz, Robert Hadlock, L.J. Foley, Gabriel Rush, Seamus Davey-Fitzpatrick, Tommy Nelson, Larry Pine, Marianna Bassham, Neal Huff, Eric Chase Anderson, Jake Ryan, Tanner Flood, Wyatt Ralff, Max Derderian, Hugo DeAscentis, Liz Callahan, James Demler, Christine Noel, Jean-Michael Pion, John Peet, Carolyn Pickman, Ada-Nicole Sanger, Isabella Guinness, Violet Guinness, Caris Yeoman, Lily Tiger McEnerney, Kevin DeCoste, Harvey Keitel, Tyler Metivier, Cooper Murray, Coledyn Garrow, Ben Haffner, Michael Malvesti, Richie Conant, Johnathon Deneault, Jack Hartman, Preston Hatch, Alex Milne, Jordan Puzzo, Steve Smith, Dakota Pimentel, Roman Keitel, Derek Sardella, Christopher Alan, Alecia Batson, David Boston, Brina, Jodie Brunelle, Toula Buonocore, Jesse Burke, Charles L. Campbell, Madison Donlan, Benjamin Flynn, Shawn Fogarty, John Franchi, Adam Freeman, Julianne Freeman, Jed Griswold, Conor Healy, Andrew Horowitz, Krystal Kenville, John Joseph Lindsey, Lindsay MacDonald, Debra Vierra Murphy, Chris O'Brien, Christopher S. Porter, Joshua Prevost, Donna Glee Reim, Gary Roscoe, Salvatore Santone, Aingea Venuto, George J. Vezina, Mary Wexler, Dorothea White, James Wilcox, Luke Young / Süre: 94 dakika
 

 

Prömiyerini Cannes Film Festivali'nde yapan, 2012 yılına ait Moonrise Kingdom adlı bu film; 1965 yılında küçük bir kasabada geçen hikâyesinde ilk aşk ve büyülü bir yazı anlatıyor.

New England'daki New Penzance isimli adada, on iki yaşındaki iki çocuğun birbirlerine âşık olup, gizlice anlaşarak vahşi doğaya kaçışmasının ardından yetkililer onları yakalamaya çalışırken, kuvvetli bir fırtına da kıyıda patlamak üzeredir.

Bu yüzden barış dolu ada halkı hiç kimsenin baş edemeyeceği biçimde alt üst olmuştur.
 

 

Ama bu fırtına öncesinde, üvey annesi ve babası tarafından Khaki Scout yaz kampına gönderilmiş yetim bir izci olan on iki yaşındaki Sam Shakusky ile Summer's End olarak bilinen bir evde, avukat anne-babası ve üç erkek kardeşi ile birlikte yaşayan Suzy Bishop'un yolları, adanın kilisesinde yapılan bir piyeste kesişir.

Suzy'den etkilenen Sam, adanın bir ucundan gönderdiği mektuplar ile Suzy'nin yalnızlığına girmeyi başarır ve arkadaşlıklarını ilerletirler.

Bir süre sonra da herkesin pek bilmediği Gelgit Koyu'nda kendileri için küçük bir krallık kurmak için birlikte kaçmaya karar verirler.

Bu büyük kaçış Suzy ve Sam'in birbirlerini daha yakından tanıma fırsatını sağlarken kendi bitmeyen ergenlikleriyle meşgul olan yetişkinlerin dünyasında da endişeli ve fırtınalı bir arayışın başlamasına sebep olur.
 

 

Yönetmenin tarzını sonuna kadar hissettiren, izleyiciyi hemen içine çeken filmde kırık evlilikler, intihar, depresyon, isyan, aşk gibi oldukça sert insan halleri Wes Anderson'un sinemasal temalarıyla yumuşayarak eşsiz bir görsel çekicilik kazanmakta, müzikleri ise bu krallığın büyüsünde kaybolmanızı sağlamaktadır.

Moonrise Kingdom, 85'inci Akademi Ödülleri'nde En İyi Özgün Senaryo dalında, 70'inci Altın Küre Ödülleri'nde Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Film kategorisinde, Cannes Film Festivali'nde ise Altın Palmiye'ye aday gösterildi.

 

Büyük Budapeşte Oteli

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Léa Seydoux, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson, Tony Revolori, Larry Pine, Giselda Volodi, Florian Lukas, Karl Markovics, Volker Michalowski, Neal Huff, Bob Balaban, Fisher Stevens, Wallace Wolodarsky, Waris Ahluwalia, Jella Niemann, Marcel Mazur, Robert Bienas, Manfred Lindner, Oliver Claridge, Bernhard Kremser, Kunichi Nomura, Anna Rademacher, Heinz-Werner Jeschkowski, Steffen Scheumann, Sabine Euler, Renate Klein, Uwe Holoubek, Francesco Zippel, Enrico Hoffmann, Daniel Steiner, Marie Goyette, Hendrik von Bültzingslöwen, Paul Schlase, Jeno Orosz, Gyula Lukács, Darin Damjanow, Dar Ronge, Georg Rittmannsperger, Dirk Bossmann, Arwin Lobedann, Robin Hurlstone, Jutta Westphal, Matthias Holfert, Lisa Kreuzer, Gisela Bech, Birgit Müller, Ursula Kuhnt, Monika Krüger, Wolfram Nielacny, Reinhold Hegelow, Steffen Nixdorf, Rainer Reiners, Milton Welsh, Piet Paes, Michaela Caspar, Sabine Urig, Heike Hanold-Lynch, Roy Macready, John Peet, Carl Sprague, Golo Euler, Jürgen Schwämmle, Frank Jacob, Claudia Jung, Roman Berger, Michael Benthin, Matthias Matschke, Lennart Meyer, Alfred Hänel, Manpreet Gerlach, David Adamik, Moritz Hepper, David Cioffi, Lucas Hedges, Wolfgang Czeczor, Philipp Sonntag, Hans Martin Stier, Georg Tryphon, Gabriel Rush, Hannes Wegener, Gerald Sullivan, Oliver Hazell, Ben Howard, Bohumil Váchal, Marko Dyrlich, Ed Munro, Wendy Kay, Emily Lineham, Mario Rohn / Süre: 99 dakika
 

 

Stefan Zweig'ın notlarından esinlenilerek uyarlanan ve bu filmini "bu zamana kadar yaptığı filmlerin tamamının ruhunun buluştuğu bir yapım" olarak tanımlayan Wes Anderson'ın "Moonrise Kingdom" filminden sonraki yeni çalışması olan The Grand Budapest Hotel adlı bu film; iki savaş arasındaki dönemde ünlü bir Avrupa otelinde kapı görevlisi ile lobi görevlisinin arkadaşlık hikayesine odaklanıyor.

Faşizm, nostalji, dostluk ve sadakat temalarını işleyen filmin başlangıç sahnesinde günümüzde bir genç kız mezarlıktaki bir yazar anısına yapılmış anıta yaklaşır ve yazarın 1968 yılında Büyük Budapeşte Oteli'ne yaptığı ziyareti anlatan kitabı okumaya koyulur.
 

 

Yazar, Alp Dağları'ndaki kurgusal bir Avrupa ülkesi olan Zubrowka Cumhuriyeti'nin savaş sonrasında yoksulluk ve bakımsızlıktan harap durumda olduğunu görür.

Bir zamanlar göz kamaştıran otel, adeta bir harabeye dönüşmüş, ziyaretçileri de oldukça azalmıştır.

Yazar otelde bir akşamüstü Sıfır Mustafa ile karşılaşır ve akşam yemeğinde buluşup sohbet etmeye karar verirler.

Yemek sırasında Mustafa otele nasıl sahip olduğunu ve onu neden kapatmak istemediğini anlatır ve hikâye 1932 yılında otelin şatafatlı günlerinin sonlarına yakın dönemine doğru yol alır.

Bu dönemde, bir otelde kapı görevlisi olarak çalışan Mustafa ile lobi görevlisi Gustave H., çok sıkı arkadaşlardır.

Bu arada otelin zengin misafirlerinin ihtiyaçlarıyla ilgilenen Gustave, diğer zamanlarda ise yaşlı ve sarışın zengin müşterilerle birlikte olmaktadır.

Bir gün otelde görevdeyken paha biçilemez bir Rönesans eseri çalınır, üstelik aile yadigarı olarak servet değerindedir.

İkili kendi hayatlarındaki bu önemli savaşın mücadelesini verirken, dışarıda ise bir 'çağ' değişmektedir.
 

 

Wes Anderson filmin en önemli karakteri olan Monsieur Gustave H'i yazarken tek bir ismi hayal etmişti o da Schindler'in Listesi ve İngiliz Hasta filmleriyle iki kez Oscar adayı olan Ralph Fiennes'ten başkası değildi.

Büyük Budapeşte Oteli'nin başlangıcında genç bir yazar olan Mustafa, belboyluktan otel sahipliğine kadar uzanan hikâyenin başrolü olarak karşımıza çıkar.

Özgüvensiz, yararsız bir adam olduğu kadar sağlam bir içgüdüye de sahip olan Gustave, Mustafa'yı üstünde baskı kurabileceği, saf, korumasız ve ne söylese yola getirebileceği bir adam olarak görür ve onu işe alır fakat zaman geçtikçe ikili kardeş gibi olur.

Filmin gerçek aksiyonu ise Madame Celine Villeneuve Desgoffe und Taxis'in hikâyeye dahil olmasıyla başlar, çünkü seksen dört yaşındaki kadının gizemli ölümü oteli bir anda karıştırır ve bu gizemin çözülmesi için herkes seferber olur.

Bayan D'nin ölümünün ardından oğlu Dimitri tüm mal varlığının sahibi olacağını sanırken olaylar onun beklediği gibi gelişmez.

Güçlü, tehlikeli ve istediği her şeye kötücül bir şekilde sahip olmayı başaran Dimitri tüm belaları kendisine çekerken, Gustave sığınabileceği tek yerin Çapraz Anahtar Cemiyeti olduğunu düşünür.
 

 

Çapraz Anahtar Cemiyeti gizli bir kardeşlik örgütüdür ve üyeleri dünyanın en iyi otellerinde çalışan adamlardır.

Bu film ile bir kez daha Oscar için aday gösterilen Wes Anderson, 87'inci Akademi Ödülleri'nde En İyi Yapım Tasarımı ve Set Dekorasyonu, En İyi Özgün Film Müziği, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Saç ve Makyaj dallarında ödüle layık görülmüştür.

 

Köpek Adası

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: Bryan Cranston, Koyu Rankin, Edward Norton, Bob Balaban, Jeff Goldblum, Bill Murray, Kunichi Nomura, Akira Takayama, Greta Gerwig, Frances McDormand, Akira Ito, Scarlett Johansson, Harvey Keitel, F. Murray Abraham, Yoko Ono, Tilda Swinton, Ken Watanabe, Mari Natsuki, Fisher Stevens, Nijirô Murakami, Liev Schreiber, Courtney B. Vance, Satoshi Yamazaki, Gen Ueda, Roman Coppola, Anjelica Huston, Yôjirô Noda, Takayuki Yamada, Kozue Akimoto, Shôta Matsuda, Ryûhei Matsuda, Jun Takahashi, Luli Shioi, Erica Dorn, Chinami Narikawa, Jake Ryan, Elaiza Ikeda, Ikunosuke, Taichi Kodama, Karin Okoso, Frank Wood, Edward Bursch, Chris Benz, Alex Orman, J. Wurster, Kara Hayward, Kiyotaka Mizukoshi, Ryuhei Nakadai, Shin Mononobe, Max Meggs / Süre: 101 dakika
 

 

Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali'nde yapan, 2018 yılına ait Isle of Dogs adlı bu filmde; günün birinde otoriter bir yöneticinin emriyle, Japonya'nın Megasaki şehrindeki bütün köpeklerin şehirden uzaklaştırılmasına karar verilir.

Böylelikle evcil ya da değil bütün köpekler devasa çöp yığınından ibaret olan bir uzak bir adaya sürülür.

Bu köpeklerin içinde on iki yaşındaki Atari Kobayashi'nin koruma köpeği Spots da vardır.

Minyatür uçağına atlayan Atari, tek başına nehrin karşı tarafına geçer ve köpeğini aramaya koyulur.

Orada, yeni arkadaş olmuş melez köpek sürüsünün de yardımıyla epik bir yolculuğa çıkar.

Atari'nin köpeğini arayış yolculuğu, bölgenin kaderini ve geleceğini de değiştirir.
 

 

Wes Anderson'ın stop-motion yöntemiyle çektiği bu ikinci animasyon filminde ortaya çıkan yolculuk; mizah, aksiyon ve arkadaşlık ile doludur.

Bu, tuhaf bir efsaneden ibarettir, fakat temelinde, arkadaşlık, aile, insanlığın geleceği ve karışıklıklarımızı temizlemek için bir araya gelmek gibi modern yaşamın büyük ve küçük gerçek meselelerine sahiptir.
 

 

Ama daha da ötesinde bu film, Japon sinemasının destansı kapsamına ve güzelliğine, köpek arkadaşlarının asil sadakatine, küçük ve gözden kaçırılanların umutsuz kahramanlığına, hoşgörüsüzlüğün reddine ve en önemlisi kırılmaz çocuk-köpek bağına dikkat çeker.

Doğası gereği animasyon normlarını kıran Anderson bu film ile bir kez daha bugüne kadarki film yapımcılığının tüm temalarını, duygusal zorluklarını ve maceraperestliğini bir araya getiren bir dünya inşa eder.

 

Fransız Postası

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: Benicio Del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Steve Park, Bill Murray, Owen Wilson, Bob Balaban, Henry Winkler, Lois Smith, Tony Revolori, Denis Ménochet, Larry Pine, Morgane Polanski, Félix Moati, Mohamed Belhadjine, Nicolas Avinée, Christoph Waltz, Cécile de France, Guillaume Gallienne, Rupert Friend, Alex Lawther, Tom Hudson, Lily Taieb, Stéphane Bak, Hippolyte Girardot, Liev Schreiber, Willem Dafoe, Edward Norton, Saoirse Ronan, Winsen Ait Hellal, Mauricette Coudivat, Damien Bonnard, Rodolphe Pauly, Antonia Desplat, Elisabeth Moss, Jason Schwartzman, Fisher Stevens, Griffin Dunne, Pablo Pauly, Wallace Wolodarsky, Anjelica Bette Fellini, Anjelica Huston, Gilles Gauthier, Nahel Bahnas, Akim Bahnas, Antoine Foo Cheung, Francois Foo Cheung, Samy Guerry Ghindri, Felicien Marais, Nathanael Marfin, Basile Vinueas, Evelyne Chapeau, Paula Kvasnikoff, Vallier Vaudin, André Coussy, Hassane Haimoud, Pauline Chadanson, Carlotta Costanzi, Mauricette Genon, Christelle Grelier, Rachel Merabet Hrdy, Sara Lacroix, Delphine Landrieau, Louise Laveuve, Kylian Freslon, Meermout Didier, Nicolas Saada, Yannik Mazzilli, Guillaume Mailland, Victor Nicolas, Jean Delabre, François-Pierre Fol, Bruno Torres, Jean-Louis Verdier, Grégory Trouvé, Loîc Baxas, Eliel Ford, Mathéo Sallat Desvard, Dominique Barrier, Pascal Champareau, Sacha Seguin, Jacky Vallantin, Domingos Enrico, Abdel Nour Bouaza, Fanny Rebuffic, Juliette Raffray, Lou Lampros, Odile Fougère, Come Loury, Victor Piechaud, Charlie Rosser, Mathys Raynaud, Thomas Poirson, Gabriel Mesnard, Raphael Delage, Briac Aubin, Raphael Bancarel, Tiago Allaire, Martin Frappier, Raphael Dias, Victorien Belly, Samuel Amblard, Sam Poupart, Milo Bancarel, Charles Audry, Francois Boussiron, Jean-Pierre Coudert, Patrick Morcelli, Bernard Richefort, Djemal Saidoun, Vincent Griere, Arthur Guillebaud, Mehdy Hassani, Jérémy Martincourt, Nicolas Pasciani, Eutrope Roger, Marti Torrens, Pierre Cantaral, Louis Changeur, Denis Havard, Halbo Kool, Pascal Lefort, Jean-Benoit Pinot, Gregory Sacriste, Antonio Terroso, Marc Tournier, Jean Marie Camps, Dominique Donnary, Claude Gaume, Jacques Grattepanch, Damien Nadaud, Gilbert Papponnaud, Robert Rabouin, Willem Rompen, Jacky Souchet, Malik Tati, Jean-Claude Audouin, Alban Ploix, Laurent Bauer, Fanny Taccoen, Tahnee Peterson Stuart, Maud Brethenoux, Anna Budanova, Audrey Chemin, Guillaume Ferrant, Nisrine Mofaraj, Polina Glangetat, Fabien Marcadet, Luc Louis, Karim Youssouf, Rudy Chaperon, Quentin Fournier, Orguiene Corniere, Manon Talandier, Lucas Bascans, Alexis Vignaud, Paul Raymond, Jean-Michel Audoual, Félix Bouin, Patrick Brousse, Raynald Caraguel, Lhoussine Chinkir, Xavier Dupin, Eric Garaud, Morgan Lorca, Laurent Pizzolato, Romuald Cormeunier, Didier Da Costa, Antonio Da Silva, Charlie Defraine, Erick Dues, Jacques Fauvel, Yoann Gaillard, Anthony Poupart, Thierry Gonzalez, Sébastien Guignard, Raphael Lagrue, Simon Malyon, David Robles, Sandro Kopp, Pedro Firmino Cunha Da Souza, Pascal Battelier, Lionel Lassuderie, Duc Minh, Cyril Morandiere, Benoit Nacaud, Jean Jacques Peyraud, Lubna Playoust, Patricia Richefort, Owen Soba, Adrien Yeung, Krishna Bagadiya, Julie Lechat, Gaelle Puimaly / Süre: 107 dakika
 

 

Komedi ve aksiyon dünyasından kalabalık bir oyuncu kadrosuyla çekilen The French Dispatch adlı bu komedi, dram ve romantizm öğelerini birbirine ustaca harmanlayan film; Paris'te bir Amerikan gazete bürosunda çalışan gazetecilere odaklanıyor.

The New Yorker dergisinde yayımlanmış gerçek makalelerden esinlenen, hayali bir gazetenin Fransa bürosunun son sayısının hazırlık aşamasında yaşanılanların konu edildiği yapımda iç içe geçen üç hikâye anlatılıyor.
 

 

Yirminci yüzyılda hayali bir Fransız kasabasında geçen olay örgüsünde bölgenin popüler dergisi The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun, içeriği uluslararası politika, yüksek ve popüler sanat ve insan manzaralarından oluşan ünlü bir dergidir, ancak bu derginin editörü ansızın bir kalp krizi geçirdiğinde yayın hayatına son vermek zorunda kalır.

Bunun sebepleri ise filmi oluşturan ana konuyu meydana getirmektedir.
 

 

Arthur Howitzer Junior gazetecilik işine yıllar önce başlamıştır ve The French Dispatch henüz bir sayfalık küçük bir broşürken yıllar içinde bu küçük broşürü ülkesinin ileri gelen dergilerinden biri yapmayı başarmıştır.

Yılmadan çalışan ve kendisine dönemin en iyi gurbetçi gazetecilerinden bir ekip kuran Arthur sonunda hayali olan yere de ulaşmışken ani bir kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumar.

Ancak onun çok önceden hazırlamış olduğu öğrenilen vasiyetnamesi okunduğunda ise herkes şaşırmaktan kendini alamaz, çünkü bu vasiyetnamede Arthur Howitzer Junior, dergisinde ölümünün sonrasında eski sayılarda yer almış olan üç adet hikâyenin ve bir tane de ölüm ilanının yeniden yayınlanmasını ve sonrasında da derginin yayının hemen durdurulmasını vasiyet etmiştir.

Fakat ölümü ardına bıraktığı bu vasiyet üzerine dünyada her şeyden çok sevdiği dergisini kapatmak istemesi sadece çalışanlarına değil sevdiklerine ve onu iyi tanıyan dostlarına da tuhaf gelmiştir.

 

Asteroid City

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: Tom Hanks, Scarlett Johansson, Margot Robbie, Fisher Stevens, Bill Murray, Adrien Brody, Tilda Swinton, Hope Davis, Bryan Cranston, Jeff Goldblum, Jason Schwartzman, Maya Hawke, Sophia Lillis, Liev Schreiber, Rupert Friend, Jeffrey Wright, Matt Dillon, Tony Revolori, Steve Park, Jake Ryan, Ella Faris, Ethan Josh Lee, Gracie Faris, Sonia Gascón, Brayden Frasure, Willan Faris, Celia Bermejo
 


Wes Anderson'ın henüz detaylarını bilmediğimiz Asteroid City adlı yeni projesinin çekimleri bir süre önce İspanya'da tamamlandı.

Şimdilik Avrupa'da geçen bir aşk hikayesi olduğu dışında bir bilgiye sahip olmadığımız film, göz dolduran oyuncu kadrosuyla şimdiden dikkat çekiyor.

Yıllar boyunca birçok Wes Anderson filminde boy gösteren tanıdık yüzlere ek olarak, Asteroid City kadrosunda bu gizemli filmde görünmeden önce ünlü yönetmenle henüz çalışmamış olan bazı Hollywood ustaları ve geleceği parlak oyuncular da yer alıyor.


Kronolojik olarak diğer çalışmaları

  • Bottle Rocket (1994, Kısa film)
  • American Express: Benim Hayatım. Benim Kartım (American Express: My Life. My Card., 2006, Kısa film)
  • Hotel Chevalier (2007, Kısa film)
  • SoftBank Commercial (2008, Kısa reklam filmi)
  • Stella Artois Le Apartomatic Commercial (2010, Kısa reklam filmi)
  • Yükselen Ay Krallığı: Animasyon Kitabı (Moonrise Kingdom: Animated Book Short, 2012, Kısa film)
  • Jason Schwartzman İle Kuzen Ben Troop Gösterimi (Cousin Ben Troop Screening with Jason Schwartzman, 2012, Kısa film)
  • Prada: Candy (2013, Kısa film)
  • Castello Cavalcanti (2013, Kısa film)
  • Toplanın: Hareket Halindeki Bir Moda Resmi (Come Together: A Fashion Picture in Motion, 2016, Kısa film)

Ödüller

  • 1996 Lone Star Film ve Televizyon Ödülleri: Yılın İlk Çıkışı Özel Ödülü (Bottle Rocket)
  • 1996 MTV Movie + TV Awards: En İyi Yeni Film Yapımcısı (Bottle Rocket)
  • 1998 Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği: Yeni Nesil Ödülü (Rushmore)
  • 1999 Film Bağımsız Ruh Ödülleri: En İyi Yönetmen & En İyi Senaryo (Rushmore)
  • 1999 Lone Star Film ve Televizyon Ödülleri: En İyi Yönetmen & En İyi Yazar (Rushmore)
  • 1999 Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Senaryo (Rushmore)
  • 2007 New York Film Eleştirmenleri Ödülleri: En İyi Senaryo (The Darjeeling Limited)
  • 2007 Stockholm Film Festivali Vizyoner Ödülü
  • 2007 Venedik Film Festivali Küçük Altın Aslan Ödülü (The Darjeeling Limited)
  • 2009 Güneydoğu Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Senaryo (Fantastic Mr. Fox)
  • 2009 Houston Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Orijinal Şarkı (Fantastic Mr. Fox)
  • 2009 Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Animasyon (Fantastic Mr. Fox)
  • 2009 San Diego Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Uyarlama Senaryo (Fantastic Mr. Fox)
  • 2009 San Francisco Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Uyarlama Senaryo (Fantastic Mr. Fox)
  • 2009 Ulusal İnceleme Kurulu Özel Başarı Ödülü (Fantastic Mr. Fox)
  • 2009 Utah Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Senaryo (Fantastic Mr. Fox)
  • 2010 Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali Cristal Ödülü: En İyi Film (Fantastic Mr. Fox)
  • 2010 Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali Seyirci Ödülü: En İyi Film (Fantastic Mr. Fox)
  • 2010 Annie Ödülleri: Bir Uzun Metraj Üretimde Üstün Yazma Başarısı (Fantastic Mr. Fox)
  • 2010 Çevrimiçi Film Eleştirmenleri Topluluğu Ödülleri: En İyi Uyarlama Senaryo (Fantastic Mr. Fox)
  • 2010 Titanik Uluslararası Film Festivali Seyirci Ödülü (Fantastic Mr. Fox)
  • 2010 Uluslararası Çevrimiçi Sinema Ödülleri: En İyi Animasyon (Fantastic Mr. Fox)
  • 2010 Uluslararası Sinefil Derneği Ödülleri: En İyi Uyarlama Senaryo (Fantastic Mr. Fox)
  • 2012 Gotham Bağımsız Film Ödülü: En İyi Film (Moonrise Kingdom)
  • 2012 Güneydoğu Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (Moonrise Kingdom)
  • 2012 Oklahoma Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (Moonrise Kingdom)
  • 2012 Phoenix Film Eleştirmenleri Topluluğu Ödülleri: En İyi Senaryo (Moonrise Kingdom)
  • 2012 Utah Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Yönetmen (Moonrise Kingdom)
  • 2013 Chlotrudis Ödülleri: En İyi Yönetmen & En İyi Orijinal Senaryo (Moonrise Kingdom)
  • 2013 Çevrimiçi Film Eleştirmenleri Topluluğu Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (Moonrise Kingdom)
  • 2013 Çevrimiçi Film ve Televizyon Derneği Ödülleri: En İyi Senaryo (Moonrise Kingdom)
  • 2013 Denver Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (Moonrise Kingdom)
  • 2013 Gürcistan Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (Moonrise Kingdom)
  • 2013 Merkez Ohio Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Yönetmen & En İyi Orijinal Senaryo (Moonrise Kingdom)
  • 2013 Uluslararası Çevrimiçi Sinema Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (Moonrise Kingdom)
  • 2014 Altın Küre Ödülleri: En İyi Film (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Berlin Uluslararası Film Festivali Silver Berlin Bear Büyük Jüri Ödülü (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Chicago Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Çevrimiçi Film Eleştirmenleri Topluluğu Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 David di Donatello Ödülleri: En İyi Yabancı Film (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Florida Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Güneydoğu Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Indiana Film Gazetecileri Derneği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Indiewire Eleştirmenleri Anketi Ödülleri: En İyi Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Kasabanın Sesi Film Anketi: En İyi Senaryo Ödülü (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 New York Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Phoenix Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 San Francisco Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Yönetmen (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Toronto Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2014 Uluslararası Çevrimiçi Sinema Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Altın Derbi Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Amerika Yazarlar Birliği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 BAFTA Film Ödülü: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Belçika Film Basın Birliği Ödülleri: Grand Prix (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Chlotrudis Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Críticos de Cinema Online Portekizliler Ödülleri: En İyi Film & En İyi Yönetmen (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 İtalyan Çevrimiçi Film Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Kuzey Karolina Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Location Managers Guild Uluslararası Ödülleri: Dönem Filminde Seçkin Mekanlar (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Londra Eleştirmenler Birliği Film Ödülleri: Yılın Senaristi (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Oklahoma Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Rosa de Sant Jordi Seyirci Ödülü: En İyi Yabancı Film (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Seattle Film Eleştirmenleri Ödülleri: En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Uluslararası Çevrimiçi Sinema Ödülleri: En İyi Yönetmen & En İyi Orijinal Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2015 Vancouver Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: En İyi Senaryo (The Grand Budapest Hotel)
  • 2016 Location Managers Guild Uluslararası Ödülleri: Eva Monley Ödülü
  • 2018 Berlin Uluslararası Film Festivali Silver Berlin Bear Ödülü: En İyi Yönetmen (Isle of Dogs)
  • 2018 Çevrimiçi Kadın Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri: En İyi Animasyon Filmi (Isle of Dogs)
  • 2018 Imagine Film Festivali Gümüş Çığlık Seyirci Ödülü (Isle of Dogs)
  • 2018 SXSW Film Festivali Seyirci Ödülü (Isle of Dogs)
  • 2018 Titanik Uluslararası Film Festivali Seyirci Ödülü (Isle of Dogs)
  • 2018 Uluslararası Çevrimiçi Sinema Ödülleri: En İyi Animasyon Filmi (Isle of Dogs)
  • 2019 CinEuphoria Ödülleri: En İyi Animasyon Filmi (Isle of Dogs)
  • 2019 Prix Henri Langlois: Yönetmen Ödülü
  • 2020 Çevrimiçi Film ve Televizyon Derneği OFTA Film Onur Listesi Yaratıcılık Ödülü

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU