İsrailli siber gözetim firmasının teknolojisiyle çoğu Ortadoğu'yla ilişkili 20 internet sitesi hacklendi

Saldırıya uğrayan siteler arasında devlet kurumları da var

17 medya kuruluşu temmuzda, İsrail merkezli bir başka teknoloji firması NSO Group'un geliştirdiği "Pegasus" adlı yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satıldığını ortaya çıkarmıştı (Reuters)

İsrail merkezli siber gözetim firması Candiru'nun sattığı teknolojiyle çoğu Ortadoğu bölgesiyle ilişkili 20 internet sitesinin hacklendiği açıklandı.

Siber güvenlik firması ESET'in dün yayımladığı rapora göre internet siteleri arasında Birleşik Krallık merkezli haber sitesi Middle East Eye (MEE), İran Dışişleri Bakanlığı, Suriye Elektrik Bakanlığı ve Yemen İçişleri Bakanlığı gibi kurumlar var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mart 2020-Ağustos 2021 tarihlerinin incelendiği rapordaki bulgulara göre hack yöntemi olarak "sulama deliği" (watering hole) saldırısı kullanıldı.

Hackerlar bu sayede internet sitesini ziyaret edenlerin cihazlarını ele geçirip kontrol edebiliyor. Ancak ESET, hackerların bütün ziyaretçileri değil yalnızca belirli kişileri hedef aldığını bildirdi. Öte yandan saldırganların kim olduğuna dair bir açıklama yapılmadı.

ESET uzmanları saldırıların Mart 2020’de başladığını ve Ağustos 2020’nin sonuna doğru sona erdiğini bildirdi. Hackerların Ocak 2021’de bir saldırı daha başlattığı yazılan raporda, bunun da Ağustos 2021’e kadar sürdüğü açıklandı.

Dün yaptığı açıklamada internet sitesini güvenliği olduğunu duyuran MEE, saldırıyı kınadı. MEE Genel Yayın Yönetmeni David Hearst, daha önce de internet sitelerine saldırı düzenlendiğini ve bu tür girişimlerin kendilerini yıldırmayacağını söyledi.

Vice haber sitesi, Candiru epey gizemli olduğunu yazdı. Zira internet sitesi olmayan şirket, habere göre birkaç kez isim değiştirdi.

ABD'nin, yabancı ülkelere casus yazılım sattığı gerekçesiyle kara listeye aldığı şirketin adı açıklanmayan bir sözcüsü Forbes'a konuştu.

Candiru'nun müşterilere hiçbir saldırı gerçekleştirmediğini söyleyen sözcü, müşterilerin teknolojilerini nasıl kullandığını veya kimi hedeflediklerini bilemeyeceklerini kaydetti:

Şirket ürünlerini sadece devlet kurumlarına satıyor.

 

Independent Türkçe, AFP, Vice, Forbes, NBC News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU