Oralara taşınmanız için size para ödeyecek kentler, kasabalar ve köyler

Nüfus azalmasıyla karşı karşıya kalan yerler yeni sakinleri cezbetmenin yollarını arıyor

Bazı Alaskalılar sadece orada yaşadıkları için nakit yardımı alıyor (Unsplash)

Bohçanızı toplayıp yeni bir yere taşınmak ister misiniz? Meşakkatiniz için nakit teşviki alabilirsiniz.

Dünya genelindeki hızlı kentleşmeyle beraber genç sakinlerinin büyük şehirlere göç etmesi, birçok küçük köy, kasaba ve kenti nüfus azalmasıyla karşı karşıya bıraktı.

Bazı girişimci yerleşimler, yeni sakinleri cezbetmek için taşınan kimselere ödeme yapmak gibi bazı planları yürürlüğe koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programlar ister yeni iş kurulması ve bölgeye faydalı bir beceri kazandırılması olsun ister yerel bir mülkün yenilenmesi, genellikle çeşitli şartlara bağlanıyor.

Aile sahibi gençler de sıklıkla tercih ediliyor ve taşınıp gelmeleri için daha fazla teşvik ediliyor.

Expat sigorta sağlayıcısı William Russell, yeni yerleşimcilere ödeme yapan en iyi yerleşim yerlerini araştırdı.

ABD Eyaletleri

Oklahoma

Bu ABD eyaletinin ikinci büyük kenti Tulsa'da uzaktan çalışmak isteyenler 10 bin dolara kadar (yaklaşık 85 bin TL) hibe alabiliyor.

Tulsa Uzaktan Çalışma, dijital göçebelere çalışma alanı, ağ etkinlikleri ve yeni bir ev ya da aylık harçlık kullanımı için 10 bin dolarlık toplu ödeme sunuyor.

Minnesota

Minnesota'nın sadece 14 bin nüfusa sahip Bemidji kasabası, 218 Taşınma paketiyle yeni sakinler cezbetmeye çalışıyor.

Yeni kimselerin yerleşmesine destek olmak amacıyla dijital göçebelere taşınma masrafları için 2 bin 500 dolara kadar (yaklaşık 20 bin TL) ödeme, ücretsiz ortak çalışma alanı ve Topluluk Danışma Programı'na erişim sağlıyor.

Alaska

Eyaletin yıllık nakit yardımına hak kazanan Alaskalılar, sadece orada yaşadıkları için evlerine 1600 dolar civarında (yaklaşık 13 bin TL) nakit yardım götürebiliyor.

Para, eyaletin petrolden elde ettiği kârı yerel Alaskalılarla paylaşması için 1976'da kurulan Daimi Fon Temettüsü'nden sağlanıyor.

Vermont

ABD'nin nüfus bakımından en küçük ikinci eyaleti yeni kan arayışında. Eyaletin Uzaktan Çalışanlara Hibe programı, oraya taşınmak isteyenlere iki yıla yayılan 10 bin dolarlık bir ödeme sunuyor.

İspanya

İspanya'nın 20. yüzyıl sonlarında tarım toplumundan kentsel topluma doğru hızlı dönüşümü, birçok kişinin geleneksel pueblolardaki (köy) mülklerini terk edip büyük kentlere taşınmasına neden oldu.

Bu köylerden bazıları, kırsal yaşamı kucaklamak isteyenlere nakit desteği teklif ediyor.

Asturias'ın Ponga kasabası, ailelerin yerleşimine destek olmak maksadıyla 3 bin euro (yaklaşık 30 bin TL) ve kasabada doğan her bebek için ilave 3 bin euro daha verirken, Galiçya'daki Rubia ise yeni yerleşimcilere her ay 100-150 euro (yaklaşık 1000-1500 TL) ilave gelir desteği sağlıyor.

İsviçre

45 yaş altındakiler İsviçre'nin ücra Albinen köyüne taşınmak için 25 bin 200 dolar (yaklaşık 215 bin TL) alabiliyor.

Fakat her şeyin bir bedeli var: Köyün yeni sakinleri en az 10 yıl orada yaşama taahhüdü vermek zorunda ve sadece İsviçre'de ikamet edenler para almaya hak kazanıyor. İsviçre'de toplamda 12 yıl veya B tipi izinle 5 yıl yaşamış olanlar ya da İsviçre vatandaşıyla evlenip 10 yıl dolmadan vatandaşlık başvurusunu tamamlayanlar bu kapsama giriyor.

İtalya

İtalya'daki bazı yerler yeni sakinlerin akın etmesi için çabalıyor.

Puglia bölgesindeki ortaçağdan kalma Candela köyü, taşınacak bekarlara 800 euro (yaklaşık 8 bin TL), çiftlere 1200 euro (yaklaşık 12 bin TL) ve ailelere 2 bin euro'ya kadar (yaklaşık 20 bin TL) para, ayrıca atık bertaraf hizmeti gibi hizmetlerin maliyetini karşılamaya destek için ilave vergi kredileri sunuyor. Adayların Candela'da resmi ikametgah için başvurması ve maaşının en az 7 bin 500 euro (yaklaşık 75 bin TL) olması gerekiyor.

Bir diğer yerde, İtalya'nın çizme şeklinin "ucunu" oluşturan Calabria bölgesiyse, üç yıl süresince aylık 800 ile bin euro (yaklaşık 800 ile 1000 TL) arasında ödenecek toplam 28 bin euroya varan (yaklaşık 280 bin TL) nakit ya da restoran, mağaza veya pansiyon gibi yeni bir işletmenin finansmanı için bir defaya mahsus toplu ödeme vaadiyle 40 yaşın altındaki başvuru sahiplerini cezbediyor.

Toskana'daki ortaçağ köyü Santa Fiora ve Lazio'daki tarihi Rieti kenti, taşınmak ve orada bir ev kiralamak isteyen uzaktan çalışanlara, iki ile 6 ay arası uzun süreli konaklamalarda 200 euroya (yaklaşık 2 bin TL) kadar para veya kira toplamından yüzde 50'ye varan indirim sunuyor. Yerel kiraların aylık ortalama 300 ile 500 euro civarında (yaklaşık 3 bin TL ile 4 bin TL) olması nedeniyle, yeni gelenler aylık 100 euro (yaklaşık 1000 TL) kadar az bir ödeme yapabilir.

Üstelik Abruzzo bölgesindeki Santo Stefano di Sessanio da kısa süre önce 18-40 yaşları arası yeni sakinlerin taşınmasını teşvik amacıyla 44 bin euroya (yaklaşık 445 bin TL) varan hibeler sunmaya başladı. İtalyan oturma izni sahibi AB vatandaşı ve diğer ülke sakinlerinin başvurusuna açık olan programda, yeni sakinlerin işletme açıp en az 5 yıl süresince kalması bekleniyor.

İtalya ayrıca 1 euroluk (yaklaşık 10 TL) evler planına da ev sahipliği yapıyor. Plan kapsamında köyler, yeni sakinler çekmek için terk edilmiş taşınmazları 1 euroya yeni sakinlere belli bir süre içinde evi yenilemeleri taahhüdü karşılığında satıyor.



https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU