Çavuşoğlu: Biz para veriyoruz Afganları ülkede tutun, gelmesin anlayışı olursa böyle bir işbirliği olmaz

Çavuşoğlu, "Herhangi bir ülkenin tahliye edeceği Afganların ülkemizde belli bir süre kalması mümkün değil, böyle bir teklif gelse de kabul etmeyeceğimizi başından beri söylüyoruz" dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da bulunan Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


"Taliban'dan ve bazı ülkelerden iş birliği talepleri var"

Kabil Havalimanı’nın işletilmesi konusundaki temaslar hakkında bilgi veren Çavuşoğlu,  "Atılacak adımların her beraber koordine edilmesi gerekiyor. Bu tek başına Türkiye'nin ya da Katar'ın üstleneceği bir mesele değil. Çözüm iki aşamalı olabilir, biri askeri uçuşlar için. Pistlerdeki sorunun giderilmesiyle askeri uçakların tahliyesi için kullanıma açık olabilir. Böylelikle havaalanındaki durum test edilebilir. Sorumluluğu kimler üstlenecek? Bu konudaki şartlar değişti. Taliban'dan ve bazı ülkelerden de bizimle işbirliğiyle ilgili talepler var. Bunları değerlendiriyoruz. Herkesin emin olacağı şekilde güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor. Bunu Taliban'a ilettik. Özellikle havaalanının içinde güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor. Bu konuda uzman şirketler de var. Bavulların taranması, insanların cihazdan geçirilmesi gibi işlemlerin yapılması konusunda herkesin güvenebileceği şekilde burada tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.

"Biz para veriyoruz Afganları ülkede tutun, gelmesin anlayışı olursa böyle bir işbirliği olmaz"

Çavuşoğlu "Brüksel ile Ankara arasında görüşmeler var. 3 milyar euroluk yeni bir teklif var. Türkiye bu teklifle ilgileniyor mu?" sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Çok samimi konuşmak istiyorum. 2016 yılında AB ile göç konusunda bir mutabakata vardık. Türkiye olarak biz üzerimize düşeni yaptık ve Avrupa ülkelerine giden göçmen sayısı yüzde 95 azaldı. Maalesef AB kendi yükümlülüklerini yerine getiremedi. Bu mutabakatın ortak deklarasyonun güncellenmesi konusunda hemfikir kaldık. Biz bu konuda, göç mutabakatının güncellenmesi konusunda düşüncelerimizi 1 ay içinde AB'ye ilettik. AB, 1 yıl geçtiği halde bile bize dönüş yapmadı. AB, nasıl olsa şimdi Kovid var, acele etmeyelim anlayışı içindeydi. AB, “Türkiye'ye 3 milyar euro verelim” gibi tek taraflı bir karar aldı. Bizim oturup konuşup müzakere ederek mutabakata bağlamamız lazım. Afganların buna dahil edilip edilmeyeceği konusuna gelelim. Afganlar konusunda, biz para veriyoruz Afganları tutun, gelmesin gibi bir durum olursa, bu işbirliği olmaz"

"Mutabakatın güncellenmesi lazım"

Avrupa Birliği (AB) göç mutabakatının Afganları kapsayacak şekilde güncellenmesinin gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Çavuşoğlu, bu mutabakat çerçevesinde Yunanistan'ın geri gönderdiği düzensiz göçmenler arasında Türkiye'nin ayrım yapmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Suriyelilerin güvenli bir şekilde ülkelerine gönderilmesi dahil birçok konuyu kapsayacak şekilde mutabakatı güncellememiz lazım. Sosyal ve siyasi bir sorun sonuçta, basit formüllerle bu işin üstesinden geliriz anlayışından AB'nin vazgeçmesi lazım" dedi.

"Herhangi bir ülkenin tahliye edeceği Afganların ülkemizde belli bir süre kalması mümkün değil"

Afganların ülkeden tahliyesine ilişkin bir soru üzerine, Ankara'nın tahliyeler konusunda birçok ülkeye yardım ettiğini belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu konuda ahlaki ve insani sorumluluğunu fazlasıyla yerine getirdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Herhangi bir ülkenin tahliye edeceği Afganların ülkemizde belli bir süre kalması mümkün değil, böyle bir teklif gelse de kabul etmeyeceğimizi başından beri söylüyoruz" dedi.

Hollanda'dan kendilerine bu yönde bir teklif gelmediğini kaydeden Çavuşoğlu, ancak farklı ülkelerin tahliyeler sırasında transit olarak Türkiye'yi yakıt ikmali için kullanabileceğini ve Türkiye'nin bu konuda elinden gelen desteği vereceğini söyledi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU