Öztrak: Afganistan'daki havalimanında bunları bu kadar cezbeden ne var?

"Afganistan'da şu anda en bol olan terör ve uyuşturucu. Türkiye'yi, böyle bir coğrafyaya sokmak için, bu ısrar neden?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, iktidarın Kabil Havalimanı’nın işletmesi konusundaki ısrarının nedenini anlamadıklarını belirterek, "Bu beyler her şeyden vazgeçiyorlar. Kabil Havalimanı'nın işletmesinden nedense bir türlü vazgeçemiyorlar. Hakikaten, Kabil Havalimanı'nı bunlar için bu kadar vazgeçilmez kılan nedir? Afganistan'daki havalimanında bunları bu kadar cezbeden ne var? Afganistan'da şu anda en bol olan terör ve uyuşturucu. Türkiye'yi, böyle bir coğrafyaya sokmak için, bu ısrar neden? Çıksınlar şunun sebeplerini millete bir anlatsınlar bakalım ama yapamazlar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantı devam ederken açıklamada bulunan Parti Sözcüsü Öztrak, bugün vefat eden tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sanat camiasına başsağlığı diledi.

Kütahya'da öğle saatlerinde orta şiddette bir deprem olduğunu hatırlatan Öztrak, depremde can ve mal kaybı olmamasının en büyük dilekleri olduğunu belirterek geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Faik Öztrak’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Siyasi Ahlak Yasası'nı çıkaracağız"

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayrakar'ın, '17-25 Aralık tapeleri ve dosyamda ne varsa doğrudur’ dediğini ve  ‘Ne yaptıysam Erdoğan’ın talimatıyla yaptım’ diyerek istifa ettiğini anımsatan Öztrak, "Yine AK Parti’nin kurucularından eski bir milletvekili, ‘AK Partililerin yüzde 90’ı yakında itirafçı olacak’ dedi. Bu millet, bakan çocuklarının evlerinden çıkan kasaları unutmadı. Sıfırlanmakla bitmeyen avroları, dolarları unutmadı. Ayakkabı kutularında ele geçirilen rüşvet paralarına faiz işletip, rüşveti faiziyle iade edenleri de unutmadı. Bu olaylar Yüce Divan’da aklanmadı. Majestelerinin milletvekillerinin oylarıyla, bu hesap yargıdan kaçırıldı. Şimdi Cumhurbaşkanı'nın Yüksek İstişare Kurulu üyesi, dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek de 'bu dosyalar, Yüce Divan’da görüşülmeliydi' diyor. Tüm bunlar milletin vicdanında hala kanayan bir yaradır. Bu dosyalar milletin vicdanında kapanmamıştır" dedi.

"Şimdi bu itirafları, ucu nereye giderse gitsin, suç duyurusu kabul edip, bu bakanı ifadeye çağırabilecek bir cumhuriyet savcısı arıyoruz" diyen CHP Sözcüsü, devlet yönetimindeki çürümeye, kokuşmuşluğa son vermek için Siyasi Ahlak Yasası'nı çıkaracaklarını, Kamu İhale Kanunu'nu, rekabet ve şeffaflığı sağlayacak şekilde, yeniden düzenleyeceklerini ve Sayıştay'ı gerçek işlevine kavuşturacaklarını söyledi. Öztrak, TBMM'de Kesin Hesap Komisyonu kurup, başkanlığını muhalefete vereceklerini ve Varlık Fonu ve benzeri paralel hazine uygulamalarına son vereceklerini de sözlerine ekledi.

"Yine biz haklı çıktık"

Erdoğan’ın daha düne kadar Afganistan’daki havalimanına, "askerimizi nöbetçi yazmak için" uğraştığını, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ise 'Tek bir askerimizin burnu kanarsa, sorumlusu siz olursunuz' dediğini hatırlatan Faik Öztrak, "İşte bugün Kabil Havalimanı’nın yanı başında, her gün bombalar patlıyor, insanlar ölüyor. Peki, kim haklı çıktı? Yine biz haklı çıktık. Çünkü biz meselelere, Erdoğan’dan farklı olarak, sadece ve sadece Türkiye’nin penceresinden, ulusumuzun hak ve menfaatleri penceresinden bakıyoruz. Beyefendi mecbur kaldı. Genel Başkan’ımızın, Mehmetçiğimizi Afganistan’dan çekme talebini dinledi. İyi de oldu ama bunu hala hazmedemiyor. Şimdi çıkmış, 'Afganistan konusunda, bizi ana muhalefetin, muhalefetin ne dediği ilgilendirmez, biz kendi irademize bakacağız' diyor. Kusura bakmasın, onun sicili ortada. Beyefendi bölgesel meselelere, Türkiye’nin hak ve menfaatleri penceresinden hiç bakmadı. 'Büyük Ortadoğu ve Genişletilmiş Kuzey Afrika Projesi'nin Eş Başkanı' penceresinden baktı.  Şimdi nasıl oluyor da kendi iradesinden bahsedebiliyor?" dedi.

"Rüzgar nereden eserse oraya dönüyor"

Suriye'de yaşananların ortada olduğunu dile getiren Öztrak, şunları kaydetti:

"5 milyon Suriyeli sığınmacı 10 yıldır Türkiye’de. Bu sığınmacılar için 40 milyar dolardan fazla para harcandı. Sınırlarımızda güvenliği sağlamak için binlerce askerimiz Sınırın öteki yanında… Yüzlerce askerimiz Suriye’de şehit düştü. Peki, Türkiye’ye tüm bu ağır bedelleri kim ödetti? Elbette Erdoğan ve Erdoğan’ın bitmek bilmez kibri… Ne yazık ki Erdoğan; 3-5 milyar avro finansı görünce, Türkiye’yi, Avrupa’nın mülteci gettosu yapmaya, hemen teşne oluveriyor. Daha dün ‘finansı iyi yönettiğimiz için yeni mülteciler alabiliriz’ diyen kimdi? Erdoğan’dı. Millet tepki gösterince çark etti. Erdoğan’ın dün dediği, bugün dediği tutmuyor. Rüzgârgülü gibi, nereden rüzgâr eserse, Erdoğan’da oraya dönüyor. Bir gün ‘Taliban ile görüşürüz’ diyor. Ertesi gün Taliban’ı terörist ilan ediyor. Sonraki gün de ‘Taliban ile masaya otururuz’ diyor. Erdoğan’ın küçük ortağının hali daha da perişan. 15 gün önce, ‘askeri unsurlarımızın Afganistan’ı terki düşünülemeyecektir’ diyen ufak ortak, bugünlerde, ‘askerimizin tahliyesi doğru bir tercih yerinde bir karardır’ diyerek, çekilme kararına alkış tutuyor. Hemen ardından da ‘Kabil emniyetli değilse, Ankara güvende olamaz’ diyerek, kendini bir kez daha yalanlıyor. Erdoğan’ın kuyruğuna takılırsan, sen de ufak rüzgârgülü olursun… Hakikaten, Kabil Havalimanı’nı bunlar için bu kadar vazgeçilmez kılan nedir? Afganistan’daki havalimanında bunları bu kadar cezbeden ne var? Afganistan’da şu anda en bol olan terör ve uyuşturucu. Türkiye’yi, böyle bir coğrafyaya sokmak için bu ısrar neden? Çıksınlar şunun sebeplerini millete bir anlatsınlar bakalım ama yapamazlar. Allah’a çok şükür, bizler ekşi yemedik. Bu nedenle de karnımız ağrımaz"

"Avrupa'nın sınırı Kapıkule'den başlamaz, Gürbülak'tan başlar"

Kontrolsüz göç ve sığınmacı sorununun Türkiye’nin en önemli beka sorunu haline geldiğini kaydeden CHP Sözcüsü, "İdlib, Rusya'nın elinde, Afganistan İran'ın elinde, Türkiye'ye karşı kullanılabilecek stratejik bir koza dönüşmüştür. Avrupa ise ne yazık ki bu meselelere, 'parayı veririm, Türkiye’yi göçmen gettosu yaparım' anlayışıyla bakmaktadır. Bu ahlaksız teklifleri Erdoğan kabul etse de bizim kabul etmemiz, rıza göstermemiz mümkün değildir. Avrupalı dostlarımız şunu bilsin ki Avrupa’nın sınırı Kapıkule’den başlamaz. Gürbülak’tan başlar. Herkes planını bu gerçeğe göre yapsın" diye konuştu.

"Yoksullaştıran büyüme"

Pandemide halkın daha çok borçlandırıldığın ve Türkye’nin G-20'nin gelişen ekonomileri içinde, en çok kredi veren ekonomi olduğunu buna karşın aynı grupta, en az doğrudan gelir desteği veren üçüncü ekonominin de Türkiye olduğunu savunan Öztrak, "Hiç kimse merak etmesin. İktidara geldiğimizde pandemi nedeniyle alınan borçların, kolaylıkla ödenebilmesi için, gereken her tedbiri alacağız. Borçları mutlaka ödenebilir hale getireceğiz" dedi.

Borçlardaki hızlı genişlemenin, sadece büyümenin sürdürülebilirliğine değil, kalitesine de çok ciddi darbe vurduğunu kaydeden Öztrak, ekonomideki pek çok verinin alarm verdiğini ve vatandaşların elektrik faturasını dahi ödeyemez hale geldiğini belirterek, "Bir yandan artan hayat pahalılığı, Bir yandan artan işsizlik milleti yoksulluk girdabında bunaltıyor. Erdoğan Türkiye’yi, 'istihdamsız büyüme' kavramıyla tanıştırmıştı. Şimdi de 'yoksullaştıran büyüme' kavramıyla tanıştırdı ama Erdoğan'a sorarsanız, Türkiye yeni bir şahlanış içindeymiş. Ne demiş atalarımız, 'Olsayı bulsaya vermişler, hiç doğmuş'. Erdoğan’ın durumu tam da bu" şeklinde konuştu.

"IMF parasıyla övünen bir tek AK Parti Genel Başkanı Erdoğan oldu"

Erdoğan'ın düne kadar, 'IMF defteri kapanmıştır, bir daha açılmayacaktır' dediğini, 'IMF bizden beş milyar dolar istedi' hikâyeleriyle övündüğünü söyleyen Faik Öztrak, "Erdoğan; şimdi çıkmış, IMF'den gelen 6,3 milyar dolar parayla caka satıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? IMF tüm ülkelere destek verdi ama IMF parasıyla övünen bir tek AK Parti Genel Başkanı Erdoğan oldu. Ne diyelim, 'görmemiş ata binince bey oldum sanır, şalgam aşa girince yağ oldum sanır'. Bunların durumu da ne yazık ki bu" diye konuştu.

Öztrak açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularına da yanıt verdi. 

"Umarım iade edilir"

Öztrak, Sezgin Baran Korkmaz'ın iadesi hakkındaki soruya, "Sezgin Baran Korkmaz suç işlemiştir ve ülkemize iadesi söz konusu olacaktır. İade kararı doğrudur ama benim bildiğim süreç henüz tamamlanmamıştır. Umarım Amerika’ya verildiğinde bu ülke ve yöneticileri ile ilgili yeni bir kol bükme konusu haline gelmez ve Türkiye’ye iade edilir" yanıtını verdi.

Sosyal medya yasası

AK Parti'nin yapmayı planladığı sosyal medya düzenlemesine ilişkin gelen soruya Öztrak, "Mevcut iktidarın, sosyal medya konusunda yapacağı düzenlemelere bugüne kadar yapmış oldukları ışığında bakmak lazım. Bu iktidarın sürekli otoriterleştiğini gösteriyor. Kendisi ile ilgili eleştirilerden rahatsız. Önlemek için de düzenleme yapmak istiyor. Ne yaparlarsa yapsınlar millet bunları görüyor, notlarını veriyor" karşılığını verdi.

"Saray'dan yazılmış soruları sormaya devam edecekler"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın ittifak çağrısı yaptığı iddiasına ilişkin gelen soruya Öztrak, "ATV ve havuz medyasının bu sorulardaki ısrarcılığını anlamakta güçlük çekiyorum. HDP Eş Başkanı’nın yapmış olduğu konuşmaya dahil anlamı kendileri vermeye kalkıyorlar. Onlar saraydan yazılmış soruları sormaya ısrar edecekler biz de onlara daha önce verdiğimiz cevapları söylemekte ısrar edeceğiz. Daha önce verdiğimiz cevaplar aynen geçerlidir" yanıtını verdi.

"Yargı kararı olmadan atılan herkesi iade edeceğiz"

Öztrak, KHK’lar ile görevlerinden ihraç edilen kişilerin iadesi ile ilgili olarak, "Genel Başkanımızın söylediği son derece açıktır. Yargı kararı olmadan, işinden edilen herkesi görevine iade edeceğiz. Yeter ki teröre başlamamış olsun" dedi.

"Yaptığını doğru bulmuyoruz"

30 Ağustos törenlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okunurken tören alanına sırtını dönen CHP Kadıköy İlçe Başkanı hakkında işlem başlatılıp başlatılmayacağı sorusuna Öztrak, "Yaptığını doğru bulmuyoruz" diye yanıt verdi.

Seçim barajı

Yüzde 7 barajına partinin bakış açısının sorulması üzerine Öztrak, "Cumhur İttifakı'nın getireceği seçim barajı yüzde 5 olsa ne olur, yüzde 7 olsa ne olur? Millet seçim barajını değil, sandığı bekliyor. Bir iktidar seçim yasaları ile oynamaya başladıysa sonu gelmiştir. Milletin gerçek gündemi geçimdir. Yangın, sel felaketleri ile hükümetin yönetim beceriksizliği milletimizi yaralamıştır. Artık geçim içinde seçimin bir an evvel yapılması ve yönetme kabiliyetini yitirmiş kadroların iş başından gitmesi gerekmektedir" yanıtını verdi.

"Daha ne söylemesi gerekiyor"

Erdoğan Bayraktar’ın yaptığı yorum farklılıklarına ilişkin gelen soruya Öztrak, "Nedenlerinin ipuçları var. Bu skandallar ilk patladığında Bayraktar istifa ettiğini açıklamıştı. 'İmar planlarının büyük bölümünün Erdoğan'ın talimatıyla yapıldı, ben istifa ediyorum, Erdoğan’ın da istifa etmesi gerekir' demişti. Şimdi başka önemli konu, yürekli savcının harekete geçmesi için eski Bakan'ın daha ne söylemesi gerekiyor" diye yanıt verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU