Kripto paradaki fiyat artışı “sessiz devrimin” yanında önemsiz

Bir piyasa uzmanı, "günlük fiyat hareketlerinin pek önemi yok" diyor

Fosil yakıt enerjisi kullanılarak yapılan Bitcoin madenciliği küresel ısınmayı körüklüyor (AFP)

Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasından tam bir ay sonra Bitcoin, tarihinde ilk kez 63 bin doların (yaklaşık 509 bin 493 TL) üzerine çıkarak bir kez daha yeni zirvelere ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın ikinci en değerli kripto parası Ethereum da salı günü rekor seviyelere ulaşırken, diğer birkaç kripto para da benzer ani fiyat artışları yaşadı.

Kazançlar toplam kripto para piyasasını 2 trilyon doların (yaklaşık 16 trilyon 184 milyar TL) üzerine çıkarırken (Facebook ve Tesla'nın toplamından daha değerli) bazı analistler fiyat tırmanışlarının bitmekten çok uzakta olduğunu öngörüyor.

Fakat Bitcoin'in kendi ağına büyük teknik yenilikler eklemesi ve PayPal ile Visa gibi popüler ödeme platformlarının kripto ödemelerini entegre etmesiyle fiyat, tüm finans sektörünün bozulmasını içeren çok daha kapsamlı bir hikayenin sadece bir parçası haline geldi.

Bu son boğa koşusunun başlangıç izleri, koronavirüs pandemisinin tüm etkilerinin ilk kez fark edilmeye başlandığı geçen senenin mart ayına kadar sürülebilir.

Başlangıçta yaşanan sert bir fiyat düşüşü sonrası Bitcoin 5 bin doların (yaklaşık 40 bin 460 TL) altından yükselerek aralıkta eski en yüksek değeri 20 bin doların (yaklaşık 161 bin 835 TL) üzerine çıkmıştı. CoinMarketCap'ın fiyat endeksine göre Bitcoin o zamandan sonra 61 bin 500 doların (yaklaşık 497 bin 645 TL) üzerinde zirve yaparken şimdi 61 bin dolar (yaklaşık 493 bin 505 TL) civarında işlem görüyor.
 

bitcoin price latest record.jpg
Bitcoin şu anda 2017'de gördüğü fiyat zirvesinden üç kat daha değerli (CoinMarketCap)


Bazıları bu büyük kazanımları ölümcül virüsü kontrol altıma almak için uygulanan uluslararası tecritlerin ve ekonominin büyük kısımlarının kapatılmasının getirdiği daha geniş ekonomik belirsizliğe bağlıyor.

Bitcoin'in sınırlı arzı (sadece 21 milyon adet var olacak) yatırımcıların artan biçimde bu kripto paradan kargaşa dönemlerinde güvenli sığınak varlığı işlevi gören bir "dijital altın" biçimi olarak bahsetmesini sağladı. Kurumsal yatırımcılar kripto paraya milyarlar akıtırken eş zamanlı olarak insanlar da uzun vadeli çevrimdışı depolama için fonlarını borsadan çekiyor.

Aynı zamanda dünya genelinde hükümetler istihdamı ve işletmeleri kurtarmak maksadıyla ekonomiye para pompalamak için teşvik paketleri ve başka önlemler devreye sokuyor. Bu durum sonucunda bazı piyasa analistleri, bu tür enflasyon doğurucu yöntemlerin geleneksel para birimlerinin Bitcoin gibi sınırlı tedarikli daha fazla emtiaya kıyasla değer kaybetmesine yol açacağı uyarısında bulundu.
 


ITI Capital sermaye piyasaları başkanı Stephen Kelso, The Independent'a yaptığı açıklamada, "İtibari para birimlerindeki keskin düşüşle beraber yatırımcılar birikimlere olan güvenini giderek kaybediyor ve Bitcoin'in altın olmakta altından daha başarılı olduğu gerçeğini hızla fark ediyor" dedi.

Bunun birçok nedeni var. Dijital bir varlık olarak Bitcoin uygun maliyetli ve yatırımcıları artan reel faiz oranlarının insafına bırakan kasadaki altına nazaran daha kolay erişilebilir konumda. Bitcoin ayrıca, potansiyel bakımdan farklı yetki alanlarındaki idareciler veya varlık yöneticileri gibi aracılara bağımlı kalmaksızın sahiplerine doğrudan erişim sunuyor.

Bu tür bir düşünce Bitcoin'in fiyatını gelecek aylarda daha da yukarı itmeyi sürdürebilir. Bunun sonucunda Ethereum ve diğer kripto paraların da kendi piyasa hareketleri üzerinden Bitcoin'in kaderini paylaştığı görülecektir.

Uzun vadede, altta yatan teknoloji, uçtan uca ağıyla tamamen daha etkili ödemeler ve işlemler üzerinden finansal sistemi dönüştürebilme yeteneği sayesinde bu büyümenin sürdürüldüğünü görebilir.

Önde gelen kripto para borsası Bitfinex'in baş teknoloji sorumlusu Paolo Ardoino, "Süregelen bir pandemi, özellikle ilgi kazandığı gelişmekte olan piyasalarda Bitcoin’in güvenli sığınak anlatısını ilerletiyor olabilir" dedi.

Bu tüm zamanların en yüksek değeri manşet olacakken, günlük fiyat hareketleri sessiz devrime, yani blok zincir teknolojisine kıyasla çok az önem taşıyor... Bu tırmanış muhtemelen, Bitcoin'in eski finans sistemi ve kredi kartı endüstrisine yönelik ilk önemli saldırısının habercisi olabilir.



Anthony Cuthbertson'ın makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Bitcoin: Uzmanlar son fiyat rekorunun, kripto paranın "sessiz devrimiyle" karşılaştırıldığında önemsiz olduğunu söylüyor

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU