Twitter, Donald Trump'ın geri dönmesine izin vermeli; yasak hiç mantıklı değil

Saldırgan bile olsa ne söyleyeceğini duymak istiyorum ve buna ihtiyacım var. Özellikle de saldırgansa

Trump'tan onu bir sosyal medya platformunda susturarak kurtulamazsınız (Reuters)

Donald Trump, dünyanın herhangi bir yerinde demokrasiye yönelik en etkili tehditlerden biri. Özellikle beyaz tenli olmayanlara ve kadınlara yönelik korkunç görüşleri ve ön yargıları var. Yakında CPAC konferansında yapacağı konuşmayla (Trump konferansta pazar günü konuştu -ed.n.) kendi kişisel siyasi hareketini resmen başlatabilir.

Çok tehlikeli bir adam. İşte bu yüzden Twitter'a geri dönmesi gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ı neden Twitter akışımda görmek istiyorum? Tam da tehlikeli biri olduğu ve hâlâ önem taşıdığı için. Öyle olmayı hak etmese de önemli biri. Saldırgan bile olsa ne söyleyeceğini duymak istiyorum ve buna ihtiyacım var. Özellikle de saldırgansa.

Trump'tan tek bir sosyal medya platformunda, özellikle de kendisine karşı meydan okunması en muhtemel olanda onu susturarak kurtulamazsınız. Gerçekleşen tek şey, kendisinin ve takipçilerinin çok daha aşırılıkçı sanal yankı odalarına çekilmesi.

Twitter, Trump'ı yasakladığında bunu yapmakta çok haklıydı ama o zaman da bunun yanlış olduğunu düşünmüştüm. Twitter'ın daha önce ortaya koyduğu üzere ana esaslarını, hatta yasaları veya genel ahlak kurallarını ihlal eden mesajlara uyarılar eklemek ve bu mesajları silmek mümkündü.
 


Trump'ın tamamen yasaklanması orantısızdı. Bu yasak, "geride bırakılan Amerikalılar adına kurumsal bir komploya karşı mücadele veren bir mazlum" olduğu yönündeki absürt öz imajına katkı sağladı. Bu, onunla baş etmenin yanlış yoluydu. Şimdi azil soruşturması başarısız olmuş ve kendisi beraat etmiş olduğuna göre Trump'ın, bir korumayla da olsa sözünü söylemesine izin verilmeli.

Beni yanlış anlamayın: Trump'ın kanundan kaçamamasını ve Amerikan halkının geçen kasımda verdiği ciddi ipucunu anlamasını ziyadesiyle tercih ederim. Olayın akabinde ABD Senatosu tarafından ayaklanmayı kışkırtmaktan dolayı suçsuz bulundu. Bu, resmen ve yasal olarak meselenin sonu olsa da hepimiz Trump'ın her şeyi yapabileceğini biliyoruz.

Topluma yönelik bu tehdidi, doğrudan bilmeliyiz. Ne kadar rahatsız edici olsa da milyonlarca Amerikalı hâlâ Trump'a hayranlık duyuyor. Seçimin çalındığına inanıyorlar (Trump'ın içten içe buna inanmamasına ve kendilerini kullanmasına rağmen). Yarın veya 2024'te yine ona oy verecekler. Twitter'dan atılması, bu insanların Trump adına daha mağdur ve ötekileştirilmiş hissetmesini sağlamak dışında çok az fark yaratır.

Trump bir parça ırk nefretiyle Twitter'da ani ve sert çıkışlar yaptığında, Twitter bu mesajları silebilir, silmelidir ve silecektir. Joe Biden'ın İran'a veya Çin'e ruhunu sattığıyla ilgili bağırarak atıp tutarsa, bu sorun olmaz ve ifade özgürlüğünün bir parçasıdır.

Gelecek birkaç yılda Trump'la başa çıkmanın bir yolu var ama bu 2016'dan 2020'ye kadar yaşanan korkunç tecrübelerden doğru derslerin çıkarılması anlamına geliyor. Trump'ın hesabının Twitter'da tamamen ve bütünüyle kapatılması hiçbir zaman çok mantıklı olmamıştı ama şu anda hiçbir mantığı yok.



www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU