Liberal Demokrat Parti: Küresel ekonomide boykot, ekonomide patinajdır

LDP, Fransa'yı boykot etmenin bir ‘debelenme’ olduğu görüşünü paylaştı

Fotoğraf: Reuters

Liberal Demokrat Parti, (LDP) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransız mallarını boykot etmesine yönelik çağrısına “Küresel ekonomide boykot, ekonomide patinajdır” sözleriyle yanıt verdi.

LDP’den yapılan yazılı açıklamada, “Türk mallarını boykot eden Arap ülkesi Suudi Arabistan'ın ‘Türk malı boykotuna’ Fransız kaldıktan sonra Fransa'yı boykot etmek sadece bir debelenmedir” görüşlerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa'nın Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için" resmi binaların duvarlarına Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürlerinin yansıtılmasına da değinilen LDP açıklamasında, “İfade özgürlüğü kadar, inanç da bir özgürlüktür. Bizim kutsalımız; insan ve onun mahfuz alanlarıdır. İnsanın mahfuz alanlarını taciz edip; kutsalımız olan insana karşı yapılan üretilen her politikayı; insana ve özeline yönelik bir saldırı olarak değerlendirmekteyiz” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

Bu tutum her açıdan radikalizmi beslemektedir. Seküler anlayışa bütünüyle ters düşerek “inançları söylem pratiğine” alan politikacılar bilmelidir ki; bireyin inanç özgürlüğünü engellemekte ve taciz etmektedir. İnsan; inançları, düşünceleri ve fikirleri ile hürdür. Bu hürriyete karşı üretilen herhangi bir söylem veya politika; insanlığa karşı işlenmiş bir suç, birey hak ve özgürlüklerine doğrudan müdahaledir. İnanç ve mabetler, bireyin özel alanıdır! Bu alanların politik bir malzeme veya toplumsal huzuru bozacak bir eğilime dönüşmesi kabul edilemez.

LDP açıklamasında, “İnançlara ve kutsallara yapılan her türlü eleştiri ve saldırıyı, ifade özgürlüğüne de yapılan her türlü eleştiri ve saldırı gibi kınadığımızı bilmenizi isteriz” denilerek, “Uygarlığa ve insanlığa karşı geliştirilen; bu politik ve toplumsal her tavrı "barbarlık" olarak nitelendirdiğimizi belirtmek isteriz” ifadeleri de kullanıldı.

Ne olmuştu?

Ankara ile Paris arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmaları, Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ sorunu gibi çeşitli konularda yaşanan fikri ayrılıkları sebebiyle bir süredir gergindi.

Erdoğan son olarak “Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var” demişti.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada ise, "Erdoğan’ın sözleri kabul edilebilir değil. Biz faydasız tartışmalara girmeyeceğimiz gibi hakaretleri de kabul etmiyoruz" karşılığı verilmişti.

Fransa daha sonra Ankara Büyükelçisi Herve Magro'yu istişarelerde bulunmak üzere Paris’e çağırmıştı.

Fransa'nın Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için" resmi binaların duvarlarına Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri yansıtılmıştı.

Macron açıklamasında, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

Çeşitli ülkelerin tepkilerinin yanı sıra Erdoğan da Fransız mallarının boykot edilmesini istemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU