Türk sporunun kahramanlara ihtiyacı var

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Sarı kaskı ile önce rakiplerine, sonra da kaderine meydan okuyan Brezilyalı efsane pilot Ayrton Senna da Silva.

Kimilerine göre gelmiş geçmiş en iyi F1 pilotu ve yeri bir daha dolmayacak. Genelde yoksul mahallelerinden milyon dolarlık futbolcu çıkaran Brezilya’nın, zengin mahallesinden çıkan ulusal kahramanı ve efsanesi.

Garrincha'dan Romario'ya, Pele'den Zico’ya kadar birçok futbolcu ile övündü Brezilya. Hatta Pele, yasa ile korunması gereken ulusal hazine oldu Brezilya için.

Fakat Pele’nin, siyaset ve para ilişkisi, Pele’yi saha dışında tartışılır hale getirdi kimi zaman. Hatta bazılarına göre Brezilya’da Pele ünlüydü; ama efsane Ayrton Senna idi.
 

Paulo Whitaker Reuters.jpg
Fotoğraf: Paulo Whitaker/Reuters


En son 1970 yılında kazandığı dünya şampiyonluğundan sonra uzun süre başarısız geçen yılların ardından Brezilya halkı, Aytron Senna ile gururlandı.

Onu kahraman yapan sadece başarıları değildi. Yoksul halkı için dertlenen, buna kafa yoran ve kazandığı paraları, yoksul çocuklar için harcayan farklı bir kişilikti o.

Yağmurlu havalarda pistlerde fark yaratan Senna, yağmur adam olarak anılırdı. Limitleri zorlayan değil, limitleri aşan, kimine göre bencil ve hırslı, kimine göre de şefkatliydi.

Aytron Senna, doğuştan sahip olduğu yeteneği ile sadece kazanmaya odaklanan, pistlerde acımasız, ama çok cesurdu.
 

AP.jpeg
Fotoğraf: AP


41 yarış zaferi, 3 dünya şampiyonluğu ve milyonlarca çocuk

Yarış pistlerindeki kazanma hırsı, nazik ve iyi bir insan olmasını engellemiyordu. En büyük rakibi Alan Prost ile girdiği rekabette, kendini kaybediyordu. Etkileyici kararlılığı ile içgüdüsel olarak yarışıyordu ve kazanmayı takıntı haline getirmişti.

Buna rağmen, yarış sırasında pistte kaza yapan Fransız Pilot Eric Comas için yarış esnasında arabasını stop ederek, yanından diğer yarış arabaları geçerken Eric Comas’ın başında bekleyebiliyordu.

Daha sonra ise Eric Comas, hayatını belki de Senna’ya borçlu olduğunu söylemişti.

Ölümünden bir gün önce, İtalya’nın İmola pistinde ölen Avusturyalı Pilot Roland Ratzenberger için arabasına, Avusturya bayrağını koymuş ve yarış sonrası bayrağı sallamayı planlamıştı.
 


Milyonlarca kişi canlı yayında Senna’nın Avusturya bayrağını sallamasını değil hayatını kaybetmesini izlemişti. Senna kaza yaptığında Eric Comas’ta, hemen aracı ile Senna’nın yanına gelmiş, fakat Senna kendisi kadar şanslı olmamıştı.

Senna'nın geride bıraktığı, sadece 41 yarış zaferi, 65 pole ve 3 dünya şampiyonluğu değildi.

Genç yaşta öldükten sonra, klasik olarak değer kazanan bir sporcunun hikâyesi de değildi Senna’nınki. 

34 yaşında hayatını kaybeden Aytron Senna, popüler kültürün kıyısında çok dolaşmıyordu.

“Bir şeyi değiştirmek istiyorsak, çocuklarla başlamalıyız” diyen Aytron Senna, hayalleri gerçekleştikçe, yoksul çocuklara fırsatlar verilmesi gerektiğine inandı.

Kazandığı paraları Sao Paolo sokaklarında yoksullar için harcamaktan çekinmedi. Ölmeden önce, kuracağı vakfın hazırlıklarını yapıyordu.
 


Öldükten sonra kız kardeşi tarafından vasiyeti olan Aytron Senna Vakfı ve Entstitüsü kuruldu. Her yıl 16 eyalette 1,5 milyon çocuk bu vakıftan faydalandı. Vakıf, Bugüne kadar 26 milyondan fazla çocuğa ulaştı.

Öldüğünde devlet başkanları ile aynı protokol uygulandı 3 günlük milli yas ilan edildi. Cenaze töreninde 3 milyon kişi, São Paulo sokaklarında onu selamladı.

Aytron Senna, sporun sadece spor olmadığı, ülkeler, toplumlar için bir umut ve enerji kaynağı olduğunun en güzel örneğiydi.

Yoksullar ve çocuklar için başarabilmek için umut veriyordu. Yapabildiklerini, pistlerin dışına taşımayı başarmıştı.


Türk sporunda çocuklara ilham verecek kahramanlara ihtiyaç var

Türkiye’de ise spor ve sporun ruhu, kendi kahramanlarını yaratmaktan uzak yaşıyor. Başarılı olan sporcular popüler kültürün içine hapsolurken, bağımsız ulusal kahramanlıktan çok, bireysel kazanımlara odaklanıyorlar.

Her ülkenin sporda, özellikle gençlere çocuklara ilham verecek ve başarabilmeyi hedef yapacak efsanelere ihtiyacı var.

Bir dönemim popülerliği ile değil, gücünü sokaktan alan, kazandıklarını halkına adayan ve yıllarca yaşayacak kahramanlara ihtiyacı var.

Aytron Senna, Brezilya için her şeydi, Brezilya için gurur kaynağıydı. Yoksulluk ve yolsuzluk içindeki bir ülkede, Senna Brezilya’nın en güzel duygularıydı.

Sokakları Ayrton Senna graffitileri ile dolu olan Brezilya, her yıl Senna’yı andığında, hala ağlıyor.

Brezilyalı F1 Pilotu Rubens Barrichello’nın Senna için dediği gibi;

Onun bir süper kahraman olduğunu düşündük ve süper kahramanlar asla ölmez.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU