Hava kirliliği parçacıklarında koronavirüs bulundu

Araştırmacılar da kirlilik parçacıklarının bulaşmadaki olası rolünün, kanıt olmadan dışlanmaması gerektiğini söylüyor

(Pixabay)

İtalya’daki Bologna Üniversitesi’nden araştırmacılar, hava kirliliğini oluşturan parçacıklarda koronavirüs tespit etti. Bilim insanları şimdi bu parçacıkların enfeksiyona sebep olup olmayacağını ve koronavirüsü uzun mesafelere taşıyıp taşımayacağını araştırıyor.

Bergamo kentindeki bir sanayi bölgesinden standart tekniklerle toplanan kirlilik örneklerinin birçoğunda Kovid-19’a özgü bir gen belirlendi.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre analizler Avrupa’nın en yüksek kirlilik düzeyine sahip bölgelerinden Kuzey İtalya’daki yüksek enfeksiyon oranını açıklamak için öne sürülen bazı iddiaları destekler nitelikte.

Daha önce yapılan çalışmalarda da hava kirliğine yol açan parçacıkların mikropları barındırdığı ve kuş gribi, kızamık ve şap gibi hastalıklara yol açan virüslerin uzak mesafelere taşınmasında rol oynadığı görülmüştü.

The Guardian’ın aktardığına göre hava kirliliğiyle ilgili yeni çalışma, henüz başlangıç niteliğinde. Yani virüsün kirli parçacıklar üzerinde hastalığa neden olacak kadar yaşayıp yaşamayacağı henüz bilinmiyor.

Enfekte kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla yayılan virüslü büyük damlacıkların bir veya iki metre içinde yere düştüğü biliniyor. Ancak çapı 5 mikrondan az olan çok daha küçük damlacıkların havada dakikalarca kalabileceği ve daha uzak mesafelere taşınabileceği düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar bu küçük damlacıkların koronavirüs enfeksiyonlarına neden olup olmayacağından emin değil. Ancak 2003’te ortaya çıkan SARS koronavirüsünün havada yayıldığını ve bu yeni virüsün de küçük damlacıklarda saatlerce yaşayabileceğini biliyor.

Araştırmacılar da kirlilik parçacıklarının bulaşmadaki olası rolünün, kanıt olmadan dışlanmaması gerektiğini söylüyor.

Henüz hakem onayından geçmeyen çalışmanın başyazarı Leonardo Setti, virüsün hava kirliliği aracılığıyla taşınıp taşınamayacağını araştırmanın önemli olduğunu söyledi.

“Ben bir bilim insanıyım ve bilmediğim zaman endişelenmeliyim” diyen Setti, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğer bilirsek, bir çözüm bulabiliriz. Ama bilmiyorsak, sadece sonuçlardan muzdarip olabiliriz.

Independent Türkçe, Gazete Duvar, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU