Koronavirüs ramazanı mahvetmeyecek, bize bu ayın ne demek olduğunu hatırlatacak

Ramazan ayı Müslümanlar açısından her daim kendilerinden daha az talihli olanları düşünme zamanı olageldi. Bu kez Kovid-19'un dünyayı kasıp kavurduğu önemli bir zamana denk geliyor

(AFP)

Ramazan ayı Müslümanlar açısından her daim kendilerinden daha az talihli olanları düşünme zamanı olageldi. Bu kutsal ay, Kovid-19 dünyayı kasıp kavururken de bilhassa böyle bir anlam taşıyor.

Bu yıl ramazan ayı nisana denk geldi ve gayet zorlu geçecek. Britanya Müslüman Konseyi (MCB) camilerde cemaat halinde bulunmanın askıya alınması çağrısı yaparken, Britanya Alimler ve İmamlar Kurulu (BBSI) da insanlara günlük ibadetlerini evlerinde yerine getirmelerini tavsiye etti. Birçok durumda bu süreç, toplum sağlığının en öncelikli hale geldiği şu dönemde, teravih namazı gibi genelde cemaatle yapılan belli başlı ibadetlerin terk edilmesi anlamına geliyor.

Ailem ve ben her zaman ramazanı dört gözle bekleriz ama bu yılkinin farklı olacağını da biliyoruz. Arkadaşlarınızla ve ailelerinizle yiyeceğiniz büyük iftar yemekleri olmayacak, ramazan ibadetleri için toplu halde bir araya gelinmeyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak nisan ayında Kovid-19 sebebiyle ibadetleri etkilenecek olan tek kesim Müslümanlar değil.

Bu ay Paskalya ayini, Pesah (Hamursuz) Bayramı yemeği, Hindu Rama Navami ve Sih Vaisakhi festivali gibi dünya üzerindeki büyük dinlerin birçoğunun kutlamalarının kısıtlanmasına sahne olacak.

Yine de inançlı insanlar kriz zamanlarında da geleneklerini yerine getirmenin her zaman için bir yolunu bulmuştur. Aslına bakılırsa böylesi zamanlar, hayatta neyin önemli olduğunu idrak etmek ve diğer insanlara elimizden geldiğince yardım etmek için birer fırsat sayılabilir.

Lordlar Kamarası'ndan Liberal Demokrat Navnit Dholakia'nın dediği gibi:

Hangi inanç söz konusu olursa olsun hepimiz bu krizi toplumlarımızı bir araya getirme yönünde bir fırsat olarak görelim. İster mahalle takip grubu, ister küçük insan toplulukları, isterse de el uzatan gönüllüler ve yardım dernekleri olsun, hepimize şefkat, anlayış ve fedakarlık devası için birlikte çalışma görevi düşüyor. Ramazan aynı zamanda verme ve paylaşma ayı. Öyleyse, bu zor zamanda hep birlikte bütün topluluklarımıza sahip çıkacağımızdan emin olalım. Dünyanın çeşitlilik içeren toplumumuza gıptayla bakmasını sağlayan da bu.

İslam'ın temel prensiplerinden biri de parçası olduğumuz insanlığa yardım etmek. Koronavirüs salgını sırasında gıda bankalarına bağışta bulunmaktan yerel işletmelere destek olmak veya komşularımızı kontrol etmeye kadar bunu uygulayabileceğimiz birçok yol var.
 


Çocukluğu Rochester'da geçmiş ve gittiği ilkokulda sadece birkaç Müslüman çocuk arasında yer almış biri olarak, annemin Paskalya sepetimi yiyecekle doldurduğunu hatırlıyorum. Sınıf arkadaşlarımın sepetlerinde fırında pişirilmiş kuru fasulye, çorba konservesi ve ekmek; benimkinde de samosa, biryani ve roti bulunurdu. Katedralde sepetimden yayılan güzel koku görünüşe bakılırsa birçok arkadaşımı cezbederdi.

Bu yıl ailem, arkadaşlarım, komşularım ve ben kamu sağlığı rehberine uyacağız ve ramazan sepetlerimizi sabun, uzun ömürlü süt, makarna, kağıt mendil, konserve çorba, kuru meyve, pirinç, bulyon ve baharat gibi bozulmayan ya da bozulmaya karşı uzun süre dayanabilen temel malzemelerle dolduracağız.

Krizler insan tabiatının en kötü yönlerini ortaya çıkarabildiği gibi en iyi yönlerini de gösterebilir. Hangi inanç olursa olsun, ramazan ruhunu ihtiyaç sahiplerini dikkate almaya yönlendirelim. Hepimiz arkadaşlarımıza, ailemize ve tüm zayıf insanlara bu zor zamanda sahip çıkarsak, bu durumun hep birlikte üstesinden gelebiliriz.

Rabina Khan, Shadwell Ward Liberal Demokrat Belediye Meclis Üyesi

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU