Rus basınında Gazze savaşı: "Türkiye savaşın bitmesi için fikir öne süren birkaç ülkeden biri"

Rus basını, 18. gününde İsrail-Hamas savaşını nasıl gördü?

Gazze Şeridi'nde 17 gün süren savaşta 2 binden fazla çocuk öldü / Fotoğraf: Hatem Ali-AP

Gazze Şeridi'nde, İsrail saldırıları 18'inci gününe girerken, bir gecede 110 Filistinli yaşamını yitirdi.

El-Aksa Kanalı Telegram sayfasında verilen habere göre, Gazze'de İsrail saldırıları sonucu bir gecede aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 110 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, savaşın 18'inci gününe girerken, Gazze Şeridi'nin birçok bölgesine gece boyunca yoğun hava saldırıları düzenledi.

Rusya da Hamas-İsrail savaşını yakından takip eden ülkerin başında geliyor.

Independent Türkçe için Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik.

     
Kommersant:

Kommersant'ın Ortadoğu muhabiri Marianna Belenkaya'nın haberi özetle şu şekilde:
 

 

Ankara girişimleri teminat altına alıyor

Türkiye, İsrail ile Hamas arasındaki anlaşmazlığın çözümünde kendi rolünü arıyor

Türkiye, İsrail ile Filistin Hamas hareketi arasındaki savaşta sadece ateşkes sağlanması için değil, savaşın bitmesi için de fikir öne süren birkaç ülkeden biri.

Ankara özellikle, çatışan taraflar için teminat olacak kurumların oluşturulması önerirken kendisi Filistin tarafının teminatçısı olabileceğini ifade ediyor. Şimdilik planın soyut olmasına rağmen Türkiye plan üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Son zamanlarda Ankara, Ortadoğu'da arabulucu ve barıştırıcı rolünü Moskova ile paylaşmaktadır. Muhtemelen bu eğilim korunacaktır ancak Türkiye ve Rusya'nın farklı rolleri olacaktır.

Ankara ilk günden gerilimin artması sürecinde Gazze Şeridi'ndeki İsrailli ve yabancı esirlerin salıverilmesi de dahil olmakla kendini merkeze konuşlandırmaya çalıştı.

 

Türkiye'nin girişimlerinin değerlendirilmesi sürecinde İsrail şimdilik ihtiyatlı davranıyor.
Daha önce İsrail tarafı Filistin-İsrail çatışma bölgesine barış gücü askerlerinin konuşlandırılması düşüncesine karşı olduğunu ifade etmişti.

Benzer durumda bulunan Rusya da İsrail ve Hamas ile doğrudan temas kurma ve arabuluculuk yapma girişiminde bulunmamasına rağmen İran ve Türkiye ile aktif temas halinde.

İsrail ile Hamas arasında savaşın başlamasından sonra Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in konuştuğu ilk Ortadoğu ülkesi lideri Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmuştu. Bu, savaşın üçüncü gününde gerçekleşmişti.

İsrail Başbakanı ve Filistin devlet başkanı da dahil diğer bölgesel aktörlerle (Vladimir Putin) 1 hafta sonra konuşmuştu.

Bunun yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı savaşın başlamasından bu yana ilk yurtdışı gezisinde Tahran'ı ziyaret etti. (Tahran'daki) tüm görüşmelerden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Sergey Lavrov Türk meslektaşından 'garantör ülkeler' düşüncesinin somutlaştırılmasını istediğini ifade etmişti.

Bölgesel sorunların çözümünde Rusya-Türkiye-İran üçlüsü artık kendini yeteri kadar gösterebildi. Gerçi bu işbirliği Suriye üzerine oldu. Ancak İsrail ve ABD'nin, İran'ı, Hamas'ı ve Hizbullah'ı desteklemekle suçlamasını hesaba kattığımızda Tahran ile ilişkileri bulunan Moskova ve Ankara burada ortak bir gedik bulabilirler."


İzvestiya:
 

 

İsrail'deki Rusya Büyükelçiliği, yakalanan iki Rus'un nerede olduğunu tespit etti

Rusya'nın İsrail Büyükelçisi: Hamas'ın ele geçirdiği iki Rus'un nerede olduğu belirleniyor

Rusya Büyükelçiliği, Gazze Şeridi'nde esir tutulan iki Rus vatandaşının akıbetini henüz tespit edemedi, çalışmalar sürüyor. 

Rusya'nın İsrail Büyükelçisi Anatoly Viktorov bunu 24 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Bu yönde aktif olarak çalışıyoruz. Henüz vatandaşların nerede olduğunu tespit edemedik ama bunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Diplomat, Gazze Şeridi'ndeki Rusların Kahire'deki Rus diplomatik misyonları ve Ramallah'taki Filistin Yönetimi ile temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.


TASS:
 

 

Rusya, rehinelerin derhal serbest bırakılması Hamas'a çağrıda bulundu

Rusya Devlet Başkanı Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova'nın Rus vatandaşlarını esaretten kurtarmak için tüm temas fırsatlarını kullandığını kaydetti

Rus tarafı, Hamas'a tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunurken, Moskova'nın bu konudaki tutumu kesin. Rusya Devlet Başkanı Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, "Tüm rehineler acilen serbest bırakılmalıdır, bu bizim kesin tutumumuzdur. Elbette Hamas'ı tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamaya çağırıyoruz" dedi.
 

 

Medya: İsrail kendi imkanlarının sınırında ve Hizbullah bunu biliyor

VİCE News dergisinin yazdığına göre, üç cephede savaşmak İsrail ordusunun imkanlarını tüketecek

VICE News adlı çevrimiçi dergi, İsrail ordusunun kapasitesinin sınırında olduğu ve Lübnanlı Şii hareket Hizbullah'ın da bunun farkında olduğu belirtiliyor.

VİCE News'e göre hem İsrail hem de ABD'li yetkililer İsrail Silahlı Kuvvetlerinin (IDF) sınırlarının zorlandığına inanıyor. 

Dergi, bir IDF sözcüsünün ifadelerini aktardığı haberinde, "Şimdi bir buçuk cepheyle karşı karşıyayız ve Hamas operasyonunun ‘kara Şabat'ta (Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırısı - TASS notu) bu kadar başarılı olmasının nedenlerinden biri de budur. Ürdün Nehri'nin kıyısı her an patlayabilir ve kuzey sınırında savunma operasyonları için yeterli birlik bulunmuyor. Açık bir savaşta üç cephede savaşmak kaynaklarımızı tüketecektir" ifadelerine yer verdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU