Donald Trump'ın tecavüz davasından sonra başkan adayı olmasına izin vermeyin

Her ne kadar isteseniz de Donald Trump'ın yaşadıklarını görmezden gelemeyiz

(Reuters)

Donald Trump, bu hafta New York'ta görülecek hukuki bir tecavüz davasının odağında yer alacak.

Gazeteci ve yazar E. Jean Carroll, eski ABD Başkanı'nı 1990'ların ortalarında Manhattan'daki bir mağazanın soyunma odasında kendisine tecavüz etmekle suçladı. Trump bu iddiayı reddetmiş ve Carroll'ın "kendi tipi olmadığını" iddia etmişti (tecavüze karşı bir savunma olarak "senin tipin olmamak", "ne giyiyordu ki?" ile aynı alanda yer alıyor). Bununla birlikte, Trump'ın son derece tuhaf protestosunda daha da fazla delik var. Söylenenlere göre "tipi olmayan" aynı kadın Carroll'ın 1990'lardaki bir fotoğrafı gösterildiğinde Trump, "O benim karım" diyerek onu eski eşi Marla Maples'la karıştırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Carroll'dan başkalarının da Donald Trump'ın kendisine saldırdığını söyleyeceği düşünülüyor. Jessica Leeds ve Natasha Stoynoff'un da duruşmada ifade vermeleri ve bir dönem başkanlık yapan ismin kendilerine cinsel saldırıda bulunduğunu söylemeleri bekleniyor. Leeds, Trump'ın New York'a giden bir uçakta göğsünü avuçladığını ve eteğine uzanmaya çalıştığını iddia etmişti.

"Göğüslerimi avuçluyordu. Beni öpmeye çalışıyordu. Ellerini üzerimden çekmeye çalışıyordum. Ve bu mücadele ... elini eteğime sokmaya başladığında birden güç bulup koltuktan kalkmayı başardım." Donald Trump, bunların hiçbirinin yaşanmadığını söylüyor.

Stoynoff, iş insanının Mar-a-Lago'da kendisini tuttuğunu, duvara yasladığını ve dilini zorla boğazına soktuğunu iddia ediyor. Donald Trump ve ekibi böyle bir şeyin yaşanmadığını söylüyor. Florida'daki bir mitingde suçlamaya değindi ve iddiayı "Benim uygunsuz yaklaşımlarda bulunduğumu söyledi. Ve bu arada, alan halka açık bir alandı, her yerde insanlar vardı. Bir göz atın. Siz de bir bakın. Ona bir bakın. Sözlerine bakın. Bana ne düşündüğünüzü söyleyin. Hiç sanmıyorum" diye yalanladı.

Donald Trump, daha önce manşetlere taşınan Access Hollywood kaydında "otomatik olarak güzellerden etkileniyorum... Onları öpmeye başlıyorum. Mıknatıs gibi. Sadece öpüyorum. Beklemiyorum bile. Ve bir yıldız olduğunuzda bunu yapmanıza izin veriyorlar. Her şeyi yapabilirsiniz... Onları cinsel organından yakalayın. Her şeyi yapabilirsiniz" demişti. Düzinelerce kadına cinsel tacizde bulunmakla suçlandı. Bu suçlamaların hepsini reddetti.

Eski bir başkan hakkında tecavüz iddiasıyla dava açılmasına ve başka kadınların da onu cinsel saldırıyla suçlayan ifadeler vermesinin beklenmesine rağmen, bu konu büyük ölçüde kamuoyunun kolektif bilincinin arkaplanında kaldı. Donald Trump'ın bir tecavüz davasında yargılanıyor olması, Stormy Daniels'la yaşadığı iddia edilen ilişki için sus payı ödemesinden çok daha az ses getirdi. Bunu sadece bir gazeteci ve dünya üzerinde yaşayan bir insan olarak değil, haber trendleri konusunda bir uzman olarak da söylüyorum.

İnsanların tecavüz suçlamalarını duyduklarında şoke olmamaları beni her zaman çok şaşırtmıştır. Her 6 Amerikalı kadından biri hayatları boyunca tecavüze teşebbüs ya da tecavüz mağduru oluyor; belki de cinsel saldırı haberlerini tüketirken yaşadığımız bıkkınlığın kasvetli nedeni budur. Trump yorgunluğu kesinlikle anlaşılabilir; o artık başkan değil, Biden muhtemelen gelecek yıl onu yenecek, Yalan Haberlerinin Eski Haber olmasına izin verin. Ama tabii ki yapamayız. Bu dava sadece duyulmayı hak etmekle kalmıyor, aynı zamanda Donald Trump hem eyaletlerde hem de küresel olarak hâlâ muazzam bir güce sahip.

"Neden şimdi?" diye soran herkesin sesi bastırılabilir. E. Jean Carroll'ın yönelttiği tecavüz suçlaması ve bununla bağlantılı iftira davaları 2019'dan beri sürüyor. Ayrıca geçen yıl New York'ta Hayatta Kalan Yetişkinler Yasası kabul edilerek, kişilerin geçmişteki saldırı vakalarını hukuk yoluyla dile getirmeleri kolaylaştırıldı. Dolayısıyla bu pencere sadece bir yıllığına açıldığında Carroll, Trump'a karşı yeni bir dava açtı.

İddiaların "kötülüğünü" sıralama tuzağına düşmek çok kolay fakat bu asıl noktayı tamamen gözden kaçırmak olur. Tecavüzün etkilerini yetersiz uluslararası politikaların etkileriyle kıyaslayamazsınız. Bir başkanın bir kadına ilişki hakkında sessiz kalması için para ödemesinin, Afganistan'dan ne yazık ki beceriksizce çekilmekle kıyaslanamayacağını öne sürmek doğru olabilir ancak bu hukuki tecavüz davasının yeterince önemsenmediğini öne sürerken ulaşmaya çalıştığım sonuç bu değil.

Tecavüz ve diğer saldırılarla suçlanan bir adamın Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti'nin böylesine güçlü bir figürü olmasına izin verecek kadar kadınları ve hikayelerimizi önemsemediğimiz için acı verici derecede üzgün ve kızgınım. Donald Trump'ın sürekli reddettiği tecavüzden suçlu olup olmaması, kendisine yönelik 20'den fazla cinsel saldırı suçlaması olduğu gerçeğini ortadan kaldırmamalıdır.

Donald Trump, 2024'te yeniden başkanlık için yarışacak, bunu hapse düşse de yapacak. Elbette Cumhuriyetçi Parti içinde onu durdurmak için pek çok gönülsüz girişim var fakat bu yetersiz teşebbüslerin hiçbiri, halihazırda adaylığını destekleyen yüzde 53'lük oranla Cumhuriyetçilerin önde gelen adayı olmasını engelleyecek kadar büyük dalgalara yol açmıyor. Şu anda en büyük isim olan Ron Desantis, neyin tutacağını görmek için herkesin dilindeki konuları ortaya atmak adına elinden geleni yapmasına rağmen bocalıyor.

Basitçe söylemek gerekirse, Donald Trump'ın başkan adayı olmasına izin verilmemelidir. Küstah emsaller yaratmak tehlikeli bir yoldur. Fakat Donald Trump söz konusu olduğunda, tutuklanmasının hemen ardından tecavüz iddiasıyla bir hukuk davasıyla karşı karşıya kalan bir adama bakıyoruz. Cumhuriyetçi Parti, Trump'ın yeniden aday olmasına izin vererek cesurca "umurumuzda değil" diyor. Kadınlara yönelik koruma ve hükümlerin ortadan kaldırılmasında ön saflarda yer alan bir parti olarak beni umursamadıklarını bilsem de bu, kadınları hiç de umursamadıklarının şimdiye kadarki en açık işareti olabilir.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU